Szociális fóbiások küzdelme a nagyvilággal

Sziasztok! Ez a blog Neked készült, aki szociális fóbiával küzdesz. Neked, aki önbizalomhiányos vagy, folyton kisebbségi érzésed, megfelelési kényszered van, vagy Neked, akinek nincsenek ilyen problémáid, egyszerűen csak kíváncsi vagy, hogyan élnek ezek a furcsa, visszahúzódó, szégyenlős, csendes emberek, milyen nehézségekkel kell szembenézniük nap, mint nap. Itt olvashatjátok mindennapi botladozásainkat, szerencsétlenkedéseinket, félelmeinket, amelyeket megosztunk veletek, hogy érezzétek nem vagytok egyedül.

Dr. Richards-terápia

A könnyebb navigálás érdekében ide gyűjtöttük a linkeket jelenlegi nagy projektünkhöz, ami nem más, mint a dr. Richards által megalkotott, szociális fóbiával foglalkozó audioterápia magyarítása:

1. bemutatkozó lecke

2. lecke

3. lecke

4. lecke

5. lecke

6. lecke

7. lecke

8. lecke

9. lecke

10. lecke

11. lecke

Friss topikok

2016.01.24. 10:00 Kaisa

Könyvszemle: Az introvertáltak előnye 1. rész

Úgy döntöttem, hogy szép lassan megosztom Marti Olsen Laney: The Introvert Advantage – How to Thrive in an Extrovert World című könyvének kivonatait magyarul, mert számomra nagyon hasznos volt a könyv minden betűje. Sajnos nem jelent még meg magyarul, és különben is elég gyér az introvertáltság magyar nyelven elérhető irodalma, pedig szerintem fontos lenne ezt akár iskolásoknak is oktatni, hogy megértsék, miért más minden ember. Bár előtte a tanári kart kellene kiképezni...

Az introvertáltak előnye – hogyan boldoguljunk egy extrovertált világban

Előszó

Az írónő saját maga is introvertált, gyerekkorában soha nem tudott megbízni a saját képességeiben, mert nem tudta, mikor hogyan fog reagálni. Néha beszédes volt, máskor azonban kiürült az agya. Mikor kifejezte magát, mások összeszedettnek és értelmesnek tartották, máskor ezzel szemben értelmi sérültnek. Egyikről sem gondolta, hogy kifejezetten igaz lenne. de nem értette, legtöbbször miért csak utólag tudott rengeteg frappáns választ kitalálni bizonyos helyzetekre. Mikor iskolában olyan témákra válaszolt utólag, melyen már túlhaladt az osztály, mindig számon kérték, miért nem mondta korábban. Azt hitték, szánt szándékkal tartja vissza az információt.

Sokszor mondott olyan dolgokat, amiket senki nem hallott meg, majd kicsivel később másvalaki szájából hangzik el ugyanaz, amiért elismerést kap. A társasági élet összezavarta. Szerette az embereket, de félt kimozdulni. Szociális nyuszinak tartotta saját magát. Mikor jól érezte magát egy eseményen, belül akkor is a hazautat tervezte.

Másik frusztrációja az alacsony energiaszintje volt, könnyen kimerült. Egyszerűen nem volt annyi üzemanyaga, mint a többieknek. Fáradtan mindenben lassú volt, lassan járt, lassan evett, nehezen beszélt, mintha fájt volna az élet. De kipihenten pörgött a nyelve és ugrált a gondolatai között, azt hihették, hogy sok energiája volt. Évekig tartott, mire rájött, hogy egy átlagos introvertált volt.

Az extrovertáltság a kulturális ideál

Dr. Myers tanulmányt készített, ami szerint az extrovertáltabban boldogabbak introvertált társaiknál. Ami valójában történt, hogy rossz, extrovertáltaknak kedvező kérdésekkel kutatta a boldogságot. A kérdőívezés során olyan dolgokkal azonosította a boldog életet, mint:

  • Szeretek mások társaságában lenni
  • Jó társaság vagyok

Introvertáltaknak azonban nem ez jelenti a boldogságot, hanem:

  • Ismerem önmagam
  • Kényelmesen érzem magam a bőrömben
  • Szabadon járhatom a saját utamat.

Nincs velem semmi baj, csak introvertált vagyok!

Az intro- és extrovertáltság egy energiafolytonosság két végpontja, ahová ezen a skálán esünk, az határozza meg, hogy miből nyerjük az energiánkat. Intro befelé fókuszál, extro kifelé összpontosít ahhoz, hogy energiát szerezzen. És ez tükröződik mindenben, amit teszünk.

Az extro- és introvertáltak aránya nagyjából 3 az 1-hez, ezért az egész világ az extrovertáltakra van kitalálva, beállítva, ezért érzik az introvertáltak magukat úgy, mint a partra vetett hal. De miután megértjük a saját működésünket, sokkal könnyebb elfogadnunk magunkat, azt, hogy valójában mire van szükségünk, és megértenünk extrovertált társainkat is. És ezzel a helyünkre kerülünk.

 

Folytatás következik...

3 komment

Címkék: introvertáltság


A bejegyzés trackback címe:

https://onbizalomnelkul.blog.hu/api/trackback/id/tr468281198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dreamer88 2016.01.25. 19:22:40

Tökéletes időzítés!
Mire végzek a jelenlegi olvasmányommal jöhet majd ez :)

Köszönöm kedves KAISA az ajánlást
Örömmel várom a következő részt

vándormókus · http://vandormokus.blog.hu/ 2017.09.30. 12:20:09

tök jó, hogy foglalkozol vele, ez egy fontos téma. te tudsz róla, hogy megjelent ez a könyv magyarul is?

Kaisa 2017.10.06. 21:31:34

@vándormókus: Sajnos magyarul nem jelent meg a könyv, és én is hamar feladtam a fordítását, de talán nem véglegesen. Azóta magyarul a Csend erejét olvastam, de számomra nem volt elég átütő.
süti beállítások módosítása