Szociális fóbiások küzdelme a nagyvilággal

Sziasztok! Ez a blog Neked készült, aki szociális fóbiával küzdesz. Neked, aki önbizalomhiányos vagy, folyton kisebbségi érzésed, megfelelési kényszered van, vagy Neked, akinek nincsenek ilyen problémáid, egyszerűen csak kíváncsi vagy, hogyan élnek ezek a furcsa, visszahúzódó, szégyenlős, csendes emberek, milyen nehézségekkel kell szembenézniük nap, mint nap. Itt olvashatjátok mindennapi botladozásainkat, szerencsétlenkedéseinket, félelmeinket, amelyeket megosztunk veletek, hogy érezzétek nem vagytok egyedül.

Dr. Richards-terápia

A könnyebb navigálás érdekében ide gyűjtöttük a linkeket jelenlegi nagy projektünkhöz, ami nem más, mint a dr. Richards által megalkotott, szociális fóbiával foglalkozó audioterápia magyarítása:

1. bemutatkozó lecke

2. lecke

3. lecke

4. lecke

5. lecke

6. lecke

7. lecke

8. lecke

9. lecke

10. lecke

11. lecke

Friss topikok

2013.09.24. 11:42 Kaisa

Dr. Richards terápia 6. lecke

Korábbi anyagok:

1. bevezető lecke

2. lecke

3. lecke

4. relaxációs lecke

5. lecke

Egy kicsit lebetegedtem, és olyankor aztán nagyon el tudom hagyni magam, kimaradt 5 nap a terápiából. De most nem akarom abbahagyni, úgyhogy vegyük fel az elejtett fonalat.

Negatív gondolatok elkapásával kapcsolatban vegyesek az érzéseim. Egyrészt már nem tisztán jönnek, hogy "be fogsz égni, kis hülye", hanem inkább csak megfogalmazhatatlan érzésként. Így sokkal nehezebb szembenézni velük, mert hátulról támadnak. Azért hatásos szokott lenni, ha elmondom a mondókát, hogy most nem foglalkozom veletek blabla. Sokszor könyörtelenül el tudok fordulni az "úgysem fog sikerülni" hangoktól, de utána sokszor bűntudatom lesz. Vagy úrrá lesz rajtam az az érzés, mintha nem készülnék fel mindenre, mintha nem a megfelelő ruhában mennék egy puccos eseményre csak azért, mert direkt nem hallgattam a figyelmeztetésekre. Pedig tudom, hogy ezek nem reális figyelmeztetések, nem segítő jóakarók, de mégis az a téves képzetem fűződik hozzájuk, hogy nekik köszönhetően mindenre előre felkészülök.

A relaxáció elmaradt, ahogy jósoltam. Azért időnként igyekszem elővenni, de nagyon ritkán jutok oda, hogy van rá időm, és nem vagyok hullafáradt (=nem aludnék be 3 perc alatt).

Ahogy nézem a jegyzeteimet, kezd úrrá lenni rajtam az az érzés, hogy nem tudom rendesen átadni a hanganyagok teljes tartalmát, hangulatát, megértő atmoszféráját, inspirációját stb. És szégyenkezem, amiért ilyen béna szöveges pótlékkal tudom csak magyar nyelven elérhetővé tenni, de remélem, hogy még így is átjön valamennyi belőle, mert én tényleg hasznosnak érzem, csak félek, hogy másoknak pont azok a töredék információk segítenének, amiket én meg pont nem jegyzeteltem ki belőle. Most is végighallgattam az egyórás hanganyagot, ami tele volt magyarázattal, kitérővel, sztorikkal, és utána meg látom, hogy milyen szegényes és béna ez, amit ide kiteszek kivonatként. Mindenesetre íme a 6. lecke:

Nézzük át, hogy mit tanultunk múlt héten:

- Küzdés önellentmondásai: ne csak megértsd, hanem alkalmazd is a mindennapokban. Ha frusztrált és szorongós leszel, képes vagy lelassítani, megállni, gondolataidat elterelni, kicsit lenyugodni? El tudtad fogadni a tényt, hogy a szocfób egy ideig még veled lesz, de már lépéseket teszel a gyógyulás felé? Jó úton haladunk, ha képesek vagyunk magunkat emlékeztetni rá, hogy a szorongás csak blöfföl. Ne hagyd magad irritálni, mert az csak erősíti a szorongásodat. Fogadd el, mint egy átmeneti állapotot. Minél kevésbé kapálódzol ellene, annál gyorsabban fog elmenni. Fogadd el, hogy nincs semmi baj veled, nem te választottad ezt az egészet. Csak a gondolkodásod rossz, nem te, azt pedig most javítjuk.

Nincs veled semmi gond! Igaz, hogy szocfóbod van, de nem ezzel születtél, a környezeted programozta beléd. Semmi baj nincs veled, vagy a személyiségeddel. Amivel gond van, hogy a szocfób az utadba áll. De mint személy, nincs veled semmi baj.

Szocfób folyamatosan hazudott neked az értékeidről, tehetségedről, képességeidről. A baj csak azzal van, ahogy magadat és a világot látod. Erre még visszatérünk.

- Hogyan csökkentsük átmenetileg a szorongást: a fizikai aktivitással jól tudjuk csökkenteni az adrenalint. Minél többet tudsz mozogni, annál hatásosabb. Nem kell még a szobát sem elhagynod, hogy mozoghass, csak legyél aktív. A mozgás képes rést ütni a szorongás erőibe.

Ezen a héten 3 új elmélet. Ne feledd, ismétlés és újraprogramozás a kulcs. Nem fogsz mindent elsőre elhinni, de ahogy naponta olvasod és gyakorlod az anyagot, úgy hihetőbb lesz, ha nem adod fel. Az agyad elhisz minden racionális dolgot (meg kevésbé racionálisat is...)

Attitűdök: már rendelkezel velük más területeken. Most szorongás csökkentésére használjuk. Hasonlítanak a hiedelmekre, rögeszmékre és érzésekre.

Attitűd (hozzáállás)

Az ATTITŰDÖK erősen őrzött hiedelmek, és mint tudjuk, a HIEDELMEK, RÖGESZMÉK nagyon erősek. A hiedelmek telítettek érzelmekkel. Tehát a hiedelmek, rögeszmék annyira erősek lehetnek és olyan erős érzelmekkel átitatottak, hogy ők lesznek számunkra az igazság.

Az emberek bármit tesznek, a hiedelmük, hitük miatt teszik. Hosszú háborúkat indítottak pl a keresztesek; néhány törzs tagjai annyira hisznek az átkokban, hogy akit elátkoznak szószerint halálra rémül, pl a vudu is így működik. (Lásd A rögeszmék nagyon erősek olvasmányt később)

Akkor kezdünk javulni, ha rájövünk, hogy a félelmeink alaptalanok, és nem kell többé hinnünk nekik. Ez elég nehéz folyamat. Kezdetnek azzal indítunk, hogy a félelmeinket megkérdőjelezzük rövid állításokkal. Miért félünk ismeretlennek beszélgetni? Tényleg ekkora dolog? Lehet, hogy probléma, de az életünk függ tőle? Vagy csak felnagyítottam a következményeket? A félelmeinket normális méretűre kell mérsékelnünk, amilyen módon csak tudjuk. Ezek a megkérdőjelezések lehetővé teszik, hogy ráébredjünk a félelmeink irrealitására. Nem fogok kórházba kerülni, ha nem tudok elbeszélgetni valakivel... stb.

Mindent szorongás-szemüvegen keresztül nézünk. De rájöttünk, és határozottan elutasítjuk, hogy a félelmeinken rágódjunk.

Nekünk szorongósoknak általában rengeteg rögeszménk van, amik nem igazak. Általában irracionálisnak nevezzük őket, de legyünk őszinték:

NEM HOGY NEM IGAZAK... HANEM HAZUGSÁGOK

NEM MÁSOK, MINT HAZUG ANG GONDOLATOK

HA TOVÁBBRA IS HISZÜNK EZEKNEK AZ IRRACIONÁLIS HAZUGSÁGOKNAK, ÖRÖKKÉ BENNE RAGADUNK A SZORONGÁSAINKBAN

Ezért tovább kell lépnünk. Az igazságnak kell hinnünk.

A hiedelmeidnek, rögeszméidnek is az igazzá és racionálissá válás felé kell haladniuk. Sokszor kérdőre vonhatjuk a saját negatív rögeszméinket rövid állításokkal, amik attitűdöket tartalmaznak. Például:

KIT ÉRDEKEL?

NA ÉS AKKOR MI VAN?

MIÉRT RÁGÓDOM EZEN?

ELEGEM VAN, HOGY BOLHÁBÓL CSINÁLOK ELEFÁNTOT!

SOKKAL JOBB DOLGOM IS VAN, MINT EZEN AGGÓDNI!

NEM NAGY ÜGY!

Ezek az attitűdök már majdnem érzelmek. Tehát amilyen tudatosan és szándékosan csak lehet, határozottak akarunk lenni velük kapcsolatban. A gyógyulást választom. A racionális gondolatokat választom. Az igazságot választom a régi, hazug ANG-ok helyett.

Használd ezeket az „Attitűd” állításokat a régi ANG gondolkodás ellen. Gyakorold a saját hangodon, engedd magadnak, hogy átérezd, ahogy az ezzel jövő érzéseid összenyomják a szorongást. Az „Attitűd” állítások sokat segíthetnek a szorongás csökkentésében azzal, hogy leveszik rólad a nyomást.

Így használd ezeket az állításokat.:

Ha azt gondolom, valaki nem fog kedvelni. KIT ÉRDEKEL? Az ő bajuk. Rendes ember vagyok, az ő veszteségük, hogy nem ismernek meg. Ha ennyire rossz emberismerők, nem is akarom megismerni őket.

Nem végeztem tökéletes munkát. ÉS AKKOR MI VAN? Jobb voltam, mint a többség. Csak a legjobbamat nyújthatom, annál többet nem tudok. Nem lehetek tökéletes, ennyit tehetek.

Semmi szégyellnivalót nem tettem. MIÉRT RÁGÓDOM EZEN? A múltban történt mindez, rajtam kívül senki nem is emlékszik rá. Szóval miért is rágódom rajta?

Miért aggódom, hogy mások mit gondolnak rólam? SOKKAL JOBB DOLGOM IS VAN, MINT EZEN AGGÓDNI! Ha nem bírnak, így jártak...

Más területeken már használtad ezeket az attitűdöket. Ha valami miatt előre aggódsz ÉS AKKOR MI VAN? MIÉRT KELLENE EZEN RÁGÓDNOM? valakinek nem tetszik, amit csináltam. KIT ÉRDEKEL?

Gyakorold először magukban, hogy megtanuld őket. Figyelj rá, hogy teljes átéléssel hangosan mondd, mikor gyakorolod! Olyan: "Tényleg ki a K..VA ÉLETET érdekel?!" hangsúllyal. Így nem csak a racionális állítás hat az agyadra, hanem érzelmi úton is eljut az üzenet. Így kétszer olyan gyorsan hat.

Később a való életben automatikusan elő fognak jönni. Akkor ragadd meg őket, ismételgesd és erősítsd a mögöttük álló érzést. Ahányszor ezt teszed, erősödnek az új attitűdök.

 

Térjünk vissza a már említett magunkról és a világról alkotott képünkre. Legtöbbünk elég torzul látja saját magát. Sokkal negatívabbnak látjuk magunkat, mint mások minket. Ettől a világ is sötétebbnek tűnik.

Ahogyan magadat és a világot látod

Az életre való rálátásodon keresztül (vagyis ahogyan a világot látod) szó szerint te alkotod meg a magadat körülvevő világot.

Például ha azt várod, hogy mások visszautasítsanak, vissza fognak. Ha azt várod, hogy mások kedvelni fognak, úgy lesz. Felállítod magadban ezeket az elvárásokat a hiedelmeid, rögeszméid alapján és automatikusan ezek alapján cselekszel és az elvárásaidat megtörténtté teszed.

Amit hiszel, az lényegében valóra válik.

Ha elutasítást vársz, hajlamos vagy elbújni, elkerülni, csendben maradni, habozni. Más emberek ezt érdeklődés hiányának értelmezhetik, vagy annak, hogy „más”, „fura” vagy.

Ha azt VÁROD, hogy kedvelni fognak, kicsit társaságibb, barátságosabb leszel, hajlamosabb leszel kezdeményezni, többet beszélni és megnyílni. A viselkedésed eredményeképp a többiek kedvesnek és barátságosnak tartanak majd.

Az a negatív hullám, ördögi kör, amibe kerültél, talán meggyőzhetett arról, hogy valami baj van VELED. Ez nem igaz. Az egyetlen dolog, amit rosszul csinálsz az az, ahogyan magadat és a világot helytelenül nézed.

Ezért életbevágó ez a kognitív terápia, amit csinálunk. El kell kezdenünk ÚJRA-gondolni néhány dolgot, amit a világról hiszünk.

Amit kifelé adunk – visszajön.

Ez nem egy ősi filozófia. Ez egy racionális és tényleges állítás.

Amit kifelé adunk – az visszajön. Hagy magyarázzam el.

Ha habozunk, mások reagálnak a mi habozásunkra és ők is habozhatnak. Ha csendesek vagyunk, mások kényelmetlenül érezhetik magukat a társaságunkban. Ha elbújunk és túl sok mindent elkerülünk, mások barátságtalannak, „furcsának”, „különösnek” tarthatnak.

Nem RÁNK, mint személyekre reagálnak negatívan... arra reagálnak, ahogyan CSELEKSZÜNK vagy viselkedünk.

Természetesen azért cselekszünk így, mert dolgoznak a régi hiedelmeink, rögeszméink és érzéseink.... így lett a gondolatvilágunk, a hiedelmünk „idomítva” a múltban.

Ahogy el tudunk távolodni ezektől a régi gondolkodás és viselkedés módoktól... úgy a többi ember is másként fog érzékelni minket. Ahogy másként érzékelnek és értelmeznek minket a többiek, a saját magunkról alkotott képünk is megváltozik. Racionálisabb és pontosabb, helyesebb lesz.

Habár mindannyiunknak voltak olyan érzelmileg negatív élményei a múltban, amik alakították az életünket, mostanra teljesen érthető, hogy VISSZAUTASÍTHATJUK a régi, beidegződött gondolatokat és érzelmeket... és elkezdhetjük az új gondolatokat és érzéseket választani.

Mindannyiunknak voltak problémáink a múltban, de most két lehetőségünk van. Továbbra is rágódhatunk és kérődzhetünk a problémákon, dagonyázhatunk az érzelmi mocsárban, így garantáljuk, hogy szorongós, depressziós és szerencsétlen emberek maradunk.

Vagy most, hogy tudjuk, VÁLASZTHATJUK azt, hogy elkezdünk új módon reagálni az életre. A jelened most kezdődik – ebben a pillanatban. A jelened és a jövőd lehet teljesen más, mint a múltad, ha TE elhatározod, hogy más lesz.

Nem vagy annyira a gödör mélyén és számkivetve, mint hinnéd. Nézd meg mennyi jó tulajdonsággal és képességgel rendelkezel. Lásd magad az igazságnak megfelelően és ésszerűen.

Amilyennek látod magad, olyan leszel. Amit elhiszel magadról - az ésszerűség határain belül – az fog megtörténni.

Ha elhiszed, hogy tovább tudsz lépni, képes vagy haladni és javulni... megoldottad a problémát... úgy lesz.

Ha minden lépésnél a kudarcnak adod át magad, folytatod a depresszióban és félelemben dagonyázást, mindez önbeteljesítő jóslattá válik és továbbra is vereségre készíted fel magad. Így meg fog történni.

Amire előkészíted magad – megtörténik.

Az, ahogyan magadat és a világot látod, életbevágóan fontos. Legyünk racionálisabbak és lássuk meg a valós okát annak, miért reagálnak ránk az emberek furcsán.

Ahogy magadat látod... lényegében úgy fognak mások is látni téged. Lássuk hát magunkat tisztábban és racionálisabban.

El kell kezdenünk hinni abban, hogy javulni fogunk. Nehéz, de meg kell erősíteni a pozitív gondolatokat.

Egy nap alatt nem lehet megváltoztatni a magunkról alkotott képet. De ha minél többet erősítjük a racionális gondolatokat, úgy építjük az új idegpályákat.

Ezt az építést már elkezdtük, jelenleg a régi és új idegpályák egymás mellett léteznek. Ezek egymással versenyeznek, ettől a haladásunk nem egyenletes, hanem két lépés előre, egy hátra.

Két egymással versenyző idegpálya az agyadban

Visszaesések mindenkivel történnek, míg kigyógyulnak a szorongásból. Sajnos soha nem volt szerencsém olyanhoz terápiám során, aki nem tapasztalt volna számos visszaesést a teljes gyógyuláshoz vezető úton. (magamat is beleértve)

De légy szíves emlékezz erre – NEM ESHETSZ VISSZA, HA NEM HALADTÁL ELŐTTE ELŐRE!

Nézzük meg a pszichológiai és idegi értelmét:

A RÉGI idegpályáid (az agyban található millió idegsejt, melyek az üzeneteket, gondolatokat, érzéseket továbbítják) automatikusan a régi válaszaid felé vezetnek: szorongás, félelem és a kapcsolódó depresszió.

Ezek a régi pályák kézzelfoghatóak – igaziak. A legújabb agyi kutatások kimutatták, hogy fizikailag léteznek. Mivel a RÉGI idegpályákat használtad sok-sok évig, természetes, hogy az ezen haladó gondolatok, hiedelmek és rögeszmék begyökerezetté váltak, automatikus szokások lettek.

Azonban mikor elkezdted a terápiát, ezzel egy időben elkezdtél ÚJ idegpályákat fejleszteni. Új ötleteket és elméleteket tanultál meg. Olyan dolgokat olvastál, melyeket nehéz volt elhinni, de ésszerűek és pozitívak voltak.

Ennek eredményeképpen szó szerint milliónyi agysejt kezdte el szállítani az új üzenetet, amit tanultál: az új módszereket, stratégiákat, technikákat, állításokat és a szociális fóbián túljutás elveit. Fokozatosan megszületett az új idegpályád.

Minél többet gyakoroltál és vésted az agyadba az információt, annál ERŐSEBBÉ tetted ezt a valós idegpályát. Minél többet és tovább folytatod az ÚJ módszerek használatát, annál erősebbé válik az ÚJ idegpálya.

Minél többet használod az ÚJAT és kevesebbet a RÉGIT, szó szerint megváltoztatod azt, miként válaszoljon az agyad (automatikus szokás szerint).

Így jutunk túl a szorongáson – az agyad elkezdi automatikusan az ÚJ pályákat használni.

Az agyad a tested többi részéhez hasonlóan működik. A „használd, vagy hagyd el” alapelven működik. Ha használod az új, pozitív pályát, erősödik. Ha magára hagyod és nem használod a régi pályákat, összemennek.

Tehát, egy bizonyos mértékig, azt akarjuk használni, ami a legjobb nekünk az új idegpályáink növesztésében, és el akarjuk kerülni azokat, amik előidézik a régi pályák használatát.

DE EBBEN A PILLANATBAN a szorongásos helyzetekre vonatkozóan két egymással versengő idegrendszer van az agyadban.

A régi  idegpálya még nem tűnt el teljesen, még mindig megvan a lehetőség a visszaesésre.

A mi szempontunkból az a legrosszabb visszaesés típus, ami azután jön, hogy egy pár napig, hétig jól érzed magad, a szorongást lecsökkentetted és úgy tűnik, hogy kb átvetted felette az uralmat.

Természetesen azt hiszed, hogy végeztél a szorongással. AKKOR – derült égből villámcsapásként – figyelmeztetés nélkül – BUMMMM! A szorongás újra elönt (elég erősen) és otthagy legyőzötten, kiszipolyozva, saját magadat és a haladásodat megkérdőjelezve.

Ami valójában történik: valamilyen régi asszociáción, emléken keresztül a régi idegpályád ingerelve lett és a régi menetrend következett be: szorongtál – de ezalkalommal olyankor, mikor nem számítottál rá (ami miatt még rosszabb).

EZ NAGYON FONTOS – Nézzük meg, mi a valóság itt – Mi történik valójában?

Ez a „visszaesés” valójában a haladás jele. Hosszútávon ez egy JÓ tapasztalat, nem rossz. Fontos, hogy így lásd.

A régi idegpályáid valamilyen módon ingerelve lettek, és az új idegpályáidnak nem volt elég ereje vagy ideje, hogy válaszoljon.

Ez tökéletesen normális. A szorongásból kilábalás természetes része.

Most, hogy elkezded így nézni a dolgot, az új gondolataid, stratégiáid és módszereid használatával fogsz válaszolni a visszaesésre. Le kell leplezned a szorongás blöffölését – ami valójában történt, az egy utolsó kétségbeesett próbálkozás, hogy visszahúzzon szorongásföldére, hogy elhitesse veled, hogy reménytelen vagy, hogy a terápia nálad nem működik, és hogy minden örökké rossz marad.

De mivel kifejleszted az új idegpályát, LEHETETLEN, hogy örökre visszahúzzanak. Az új idegpályák az agyadban nem halnak el, ha csak teljesen fel nem adod. Még ha vissza is esel, az új idegpálya ott van és tovább növekszik.

Hetek és hónapok szenvedését előzheted meg, ha racionálisan nézed ezt a helyzetet. Ez a visszaesés (bármilyen fájdalmas) azért történt, mert két egymással versenyző idegpályád van. Teljesen normális tapasztalat, amin mindannyiunknak át kell esnünk, ahogy haladunk előre.

Itt van pár állítás, ami illik a visszaeséses helyzetekre:

„Hátat fordítok a RÉGI, hazug gondolkodásnak és tudatosan az új, pozitív irányt választom, amerre haladok. A szorongásos reakció egy kétségbeesett próbálkozás volt a szorongásom részéről, hogy visszaszerezzen – tulajdonképpen úgy is mondhatjuk, hogy a szorongásom bepánikolt! Már fél, hogy elvesztett...”

A LEGJOBB HÍR, hogy amikor ezek a visszaesések történnek, akkor minden bizonnyal eredményt értél el és előre haladtál. És ha nem válaszolsz a régi idegpályákra, nem lesz más választásuk, mint összemenni annyira, hogy már nem fognak tudni érzelmi fájdalmat okozni és kínozni, mint ahogy a múltban tették.

Ezek a visszaesések és a rájuk adott válaszod a jele annak, hogy a hazug szorongás szörnyeteg legyőzésének folyamatában vagy!

Nézd racionálisan és gratulálj magadnak.

Ahogy megtanulunk reálisan bánni a szociális fóbiával és határozottan eldöntjük, hogy visszaszállunk a nyeregbe, elutasítjuk a mocsárban dagonyázást, és a folytatás mellet döntünk, úgy újabb lépéssel távolodunk el a szociális fóbiától a gyógyulás felé.

A rögeszmék nagyon erősek

Henri a Karib-tengernél nőtt fel, ahol édesanyjától kicsi kora óta megtanulta vudu kultúráját, művészetét és vallását. Henri is a körben ült, mikor vallásos kántálások és szertartások zajlottak. Hallotta a sámánok és vudu papok áldásait és átkait. És Henri a saját szemével látta, hogy amikor a vezető látnoki bejelentést tett, azt mindenki az igazságnak fogadta el.

Ahogy a hiedelemvilága nőtt, Henri egyre biztosabb volt a saját hiedelmeiben, rögeszméiben. Az élete része volt. A napi beszélgetéseinek része volt. Ezekkel a gondolatokkal élte minden napjának minden percét. Mindenki elhitte ezeket. Senki nem kérdőjelezte meg. Fel sem merült Henriben, hogy bárhogy máshogy is lehetne.

Fiatalemberként Henri annyira erősen hitt a hiedelmeiben, hogy nem lehetett volna meggyőzni, hogy a sámán tévedett. Számára a sámán szavai mindig igazzá váltak. Tudta. Hitt benne. Látta újra és újra megtörténni. A sámánnak mindig igaza volt.

Henri hiedelemrendszere nagyon erős volt. Ha a hiedelmeink ennyire erősek, akkor megrendíthetetlenek.

Ha például a szorongásunkban hiszünk és abban, hogy mindig velünk lesz, akkor mindig így lesz – Ha csak meg nem változik a hiedelmünk.

Henri látta és elhitte, a meggyőződése időről időre nőtt. Újra megerősítést nyert a hite a szertartásokon, a családdal vagy barátokkal való beszélgetéseken keresztül. Minden, amit Henri tett, vagy mondott, újra megerősítette a vuduba vetett hitét. Henri számára ez volt az igazság.

A többi kultúra emberei nehezen értették meg a „vudu átkot”. Ha a sámánok „halálos átkot” tettek valakire, valóra vált. Ha az áldozatok tudják, hogy megátkozták őket, és egyben hívők voltak, az életük az elkerülhetetlen végzetre való nyugtalan, szorongással teli várakozássá vált: a halált várták.

Elég érdekes, mikor boncolást végeztek az elátkozott emberen, semmilyen logikus magyarázatot nem találtak a halálára. Mit gondolsz, mit találtak? Félelmet! Az illető szó szerint halálra rémisztette magát. Az adrenalin és kortizol szintjei megőrültek és olyan mértékben árasztották el a testét, ami már fizikai sérülést okozott, általában erős szívrohamot.

De honnan jött ez a félelem? Az erős hitből! Ebben az esetben erős, HAMIS hitből, de attól még létező hiedelemből.

A hit ereje erősebb, mint azt felfognánk. Rengeteg ilyen igaz történet van az emberiség történelmében különböző kultúrákban. A rögeszmék nagyon erősek. Az életünket hiedelmeink alapján éljük.

Ezért fontos, hogy racionális, egészséges, erős, pozitív és életet segítő hiedelmeket, rögeszméket fejlesszünk ki magunknak.

Egy erős rögeszmének erős hatása van. Fontos, hogy megtanuljuk irányítani az ANG-okat, hogy elkezdhessünk az igazságban hinni a hazug ANG-ok helyett.

Szorgalmasan kell dolgoznunk a téves rögeszméink megváltoztatásán. Már tanuljuk, hogyan vegyük észre őket és hogyan kérdőjelezzük meg az igazság tartalmukat. Ezek után az elkövetkező leckékben azt tanuljuk meg, hogyan vegyük át felettük az irányítást.

Ezen a héten új:

1. Attitűdök: hangosan, naponta. Főként a rövid állítások fontosak, gyakorold őket, ha kell vesd is be őket az ANG-ok ellen. Minél többet ismétled, annál hamarabb jönnek automatikusan, hogy megkönnyítsék az életed.

2. Ahogyan magadat és a világot látod: Nagyon fontos, hogy a racionális gondolatai beépüljenek a tudatodba.

3. Két egymással versenyző idegpálya az agyadban: Idővel csak egy fog nyerni, csak egy maradhat, úgyhogy használjuk minél többet az újat, hogy ő nyerjen.

4. A rögeszmék nagyon erősek: fontos, hogy megkérdőjelezzük a rögeszméinket, mert nem racionálisak. Az emberek nem rád, hanem a viselkedésedre reagálnak, nézd át a régi, magadról alkotott hiedelmeidet... még nem kell megváltoztatnod, csak kérdezd meg, hogy jók-e

 

Lassított beszéd: elég az olvasmányok gyakorlásakor használni, nem kell külön. Sikerült már kipróbálni a való életben? Éreztél változást, nyugalmat? Figyeld meg az önbizalmat, amit ad. Nyugodtabban tudsz bemutatkozni, erő van a hangodban. Te irányítod a beszédedet. Nem figyelsz annyit arra, hogy a másik ember mire gondolhat, hanem arra, amit mond. Ha kell, gyakorold még, egyre többet. Ne stresszeld magad, ha még nem érzed úgy, hogy kipróbáld élesben.

Akivel Dr Richards dolgozott, nem mind hitték el, hogy a lassított beszéd hasznos lehet, de előbb-utóbb mindenki megtalálta a hasznát. Mert működik.

ANG jegyzet minden nap. Már lehet, hogy hallod magadban néhány elemét, mikor elkapod az ANG-okat „hazug ANG-ok” stb

Küzdelem ellentmondásai: ne hergeld magad, kerüld el az 5 viselkedést. Önts hideg, nyugtató vizet a szorongásra. Légy kedves magadhoz és kerüld az önostorozást.

És persze továbbra is elkapni a negatív gondolatokat.

Szólj hozzá!

Címkék: Kognitív terápia


A bejegyzés trackback címe:

https://onbizalomnelkul.blog.hu/api/trackback/id/tr915529937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása