Szociális fóbiások küzdelme a nagyvilággal

Sziasztok! Ez a blog Neked készült, aki szociális fóbiával küzdesz. Neked, aki önbizalomhiányos vagy, folyton kisebbségi érzésed, megfelelési kényszered van, vagy Neked, akinek nincsenek ilyen problémáid, egyszerűen csak kíváncsi vagy, hogyan élnek ezek a furcsa, visszahúzódó, szégyenlős, csendes emberek, milyen nehézségekkel kell szembenézniük nap, mint nap. Itt olvashatjátok mindennapi botladozásainkat, szerencsétlenkedéseinket, félelmeinket, amelyeket megosztunk veletek, hogy érezzétek nem vagytok egyedül.

Dr. Richards-terápia

A könnyebb navigálás érdekében ide gyűjtöttük a linkeket jelenlegi nagy projektünkhöz, ami nem más, mint a dr. Richards által megalkotott, szociális fóbiával foglalkozó audioterápia magyarítása:

1. bemutatkozó lecke

2. lecke

3. lecke

4. lecke

5. lecke

6. lecke

7. lecke

8. lecke

9. lecke

10. lecke

11. lecke

Friss topikok

2013.09.08. 08:25 Kaisa

Dr. Richards terápia 3. lecke

Korábbi anyagok:

1. bevezető lecke

2. lecke

Már majdnem eltelt az első hét. Kicsit türelmetlen vagyok, mert negyedjére unalmas a lassított beszédet gyakorolni és a terápia legeleje is szinte belém égett már. Úgyhogy lecsalok egy napot a hétből.

Nem azért, mert már annyit gyakoroltam a terápia miatt, de sokszor használom a beszéd lassítós technikát. Főleg akkor, amikor valamit nagyon el akarok magyarázni, amikor azt akarom, hogy Főnökúr végre tényleg odafigyeljen arra, amit mondok, és ne csak a saját ötleteivel legyen elfoglalva. Sokszor hatékony, mert tényleg elkezd rám figyelni. Nem annyira tudatos stresszkezelésként használom, hanem a saját gondolataim kibogozására, mert így egyszerűen jobban tudok fogalmazni. Úgyhogy lassított beszéd pipa.

Viszont a negatív gondolatok megállításában nem brillíroztam a héten (sem). Már tényleg negyedjére hallgatom ezt az anyagot, 3 éve kezdtem először, aztán kb évente egyszer elkeseredtem annyira, hogy elővettem. És teljesen tisztában voltam vele mindig, hogy a negatív gondolatok nem jók, de azt a részét mindig elfelejtem, hogy megmagyarázzam az agyamnak, hogy én ezt komolyan gondolom, hogy nem kérek belőlük. Eddig inkább megrekedtem azon a szinten, hogy észrevettem, amikor jöttek, de nem sok mindent tettem ellenük. Úgyhogy negatív gondolatok megállítása egyelőre nem ment nagyon. A stresszoldó kis mondatok mindennap megvoltak.

És akkor lépjünk tovább. Még mindig piros, amit kijegyzeteltem, fekete a kiadványok fordítása egy az egyben (továbbra is sok helyesírási hibával). Az automatikus negatív gondolatok angol rövidítése ANT, ami sokkal viccesebb, mert hangyát jelent, és tényleg olyan, mint ha egy hangyaboly szállná meg a fejem:

A terápia gyakorlása közelebb visz a gyógyuláshoz. Akár csak egy perc gyakorlás is számít.

A lassított beszéd segíti a terápia elmélyítését. Folytasd a gyakorlását. Érzed a nyugtató hatását? Ha még nem, hamarosan fogod.

Ha már kényelmesen érzed magad lassított beszéd közben, lassan kipróbálhatod a való életben. Ne szorongós esetekben, csak nyugodt körülmények között. Néhányaknak idegenekkel való telefonálás közben volt a legkönnyebb, másoknak családtagokkal és barátokkal, megint másoknak iskolában. Ne aggódj, senki nem veszi észre, ha kicsit lelassítod a beszédedet. De ne szorongós helyzetben próbáld most még.

Adj magadnak néhány jópontot, ha gyakoroltad a múlt héten. Egy nagyon hatásos technika elsajátítása felé haladsz.

Ismételd továbbra is a rövid állításokat. Ezeknek állandó helyet keresünk az agyadban. Nem gyógymódok ezek, de az ANG-ok ördögi körébe éket vernek.

Ne feledkezz meg az ANG-ok megállításáról, ez a legfontosabb. Soha nem választottad ezeket a gondolatokat, nem is akarod őket. Ne felejtsd el az állítást és a figyelemelterelést.

Remélhetőleg sikerült jó pár ANG-ot elkapnod a múlt héten. Ne aggódj, ha túl nehéz, ezek a gondolatok évekig ellenőrizetlenül keringtek a fejedben és zaklattak, egy régóta begyökeresedett szokás megváltoztatásán dolgozunk, a szokások pedig nem szűnnek meg könnyen. Ha sikerült elterelni a gondolataidat, az nagyszerű. Később sikerülni fog elküldeni őket a figyelemelterelések nélkül is. Még gyakorold hetekig az elkapást és elterelést.

 

Az új módszer a racionális gondolatok behelyettesítése, ez erősíti az első technikát. Először egy elbeszélést mutatunk meg, amit mindennap el kell olvasnod. Az ANG jegyzetet (lásd lentebb).

Az ANG jegyzet kinyúl érted és magával ragad, a lényeget, hogy az ANG-ok rosszak, az agyadba sulykolja. ANG-ok tisztábban értelmezhetőek lesznek. Segít az ANG-ok kiválogatásában és eltávolításában, segít, hogy egyre gyorsabban elkapd őket.

Minél többször veszed észre az ANG-okat, annál többször van lehetőséged racionális gondolatokkal behelyettesíteni őket és tenni valamit ellenük.

A jegyzet direkt erősen fogalmaz, hogy az agyadat rákényszerítse arra, hogy felfigyeljen. A második fele az eltávolítással foglalkozik. Olvasd fel hangosan mindennap lassított beszéddel.

Te vagy önmagad legnagyobb ellensége, használd a jegyzetet. Senki nem született ANG-okkal, nem vagy felelős ezek kialakulásáért, de csak te tudod kirángatni magad a futóhomokból, és képes vagy rá.

Néhány példa az ANG-okra: "Bolondot fogok csinálni magamból, ha ennyi ember előtt kell beszélnem; Nem tudok mit mondani idegeneknek; Ideges leszek, ha csak a céges találkozókra gondolok, mit fogok csinálni, mit fogok mondani; Nem tudok senkivel szembeszállni; Szociálisnak lenni mindenki számára olyan egyszerű, nekem miért nem megy?"

Ezek a félelmek mind a szorongásra épülnek. Nem reálisak és nem racionálisak. Ha nem szorongunk, meg tudjuk tenni ezeket a dolgokat. A szorongás a probléma, nem a képességek hiánya. Gyerekkorunkban szabadok voltunk, rengeteg mindent megtettünk sikeresen, csak a szorongás tart minket vissza. Az ANG-ok hazudnak, meg tudod már most tenni ezeket a dolgokat.

Mindennap lassított beszéddel olvasd el hangosan – figyeld hogyan változik meg az agyad és utasítja el automatikusan az ANG-okat.

 Az ANG jegyzet

Automatikus Negatív Gondolatok Megállítása #2

Az ANG gondolatok mindig helytelenek. Mindig hazudnak. Soha nem tudnak igazat mondani.

Az ANG gondolatoknak nincs hiteles hatalmuk felettem. Ezért félnek, hogy nem hiszek nekik és nem figyelek rájuk, nem adok nekik energiát. (Ezek a régi negatív hiedelmeimen táplálkoznak) Ha nem fogadom el és nem hiszek ezeknek a régi ANG félelmeknek, nincs más választásuk, mint elmenni.

Az ANG-ok hangját a szorongásom, félelmem és depresszióm erősíti. Hogy továbbra is így érezzek, az ANG-ok hangja minden rosszat felnagyít, eltúloz és katasztrofálisra növel, engem földbe tipor, megfoszt az önbizalmamtól és kilátástalannak mutatja a jövőmet. Ezek mind hazugságok és itt az ideje, hogy ne higgyek nekik többet.

Soha nem szabad a hazug ANG-ok hangjára figyelnem. Mindig a rossz irányba vezetnek. Ők a negativizmus és a legyőzöttség hangjai. Le akarnak húzni a sárba magukkal. Én úgy döntök, hogy ezt nem hagyom nekik.

Még rosszabb, hogy ezek az ANG-ok zsarnokok, nincs igazi hatalmuk felettem. A régi érzéseimre és depressziómra próbálnak építkezni, hogy lehúzzanak.

Ha elkapom és észreveszem mit csinálnak az ANG-ok, és ettől úgy érzik vesztésre állnak, akkor még több nyomás alá próbálnak helyezni. Azt mondják nekem, hogy minden sarkon szorongás, félelem, szégyen, katasztrófa és megszégyenülés ólálkodik. Ha csak nyilvános előadás tartására gondolok, torokszorító félelem tör rám. (Az ANG-ok imádják ezt) Szinte látom, ahogy örömtáncot járnak.

És az ANG-ok imádják a szorongásomat és a félelmemet. Mert ha elhiszem ezeket, csapdába ejtettek, nem mozdulhatok. Ha elhiszem mindezeket az ANG hazugságokat, örökre benne ragadok a szorongásban és depresszióban. Soha nem leszek jobban, csak azért, mert ezeken a múltbéli, hamis, ésszerűtlen hazugságokon rágódok.

Soha nem szabad a hazug ANG hangra hallgatnom.

Az ANG gondolatok szeretnék meggátolni a javulásomat. Minden zsarnok ezt szeretné, hogy az áldozata ne javuljon.

De nekem nem kell hallgatnom és elhinnem ezeket az ANG-okat. Nem választom az áldozat szerepet, annál jobbat tudok.

Mit tehetek? Azt mondhatom „Ó, ez az a hazug ANG gondolat megint. Megpróbál megrémíteni és depresszióba hajtani. Még több hazugságot mond. Elutasítom őket és nem hallgatok rájuk. Vannak jobb teendőim, mint egy zsarnokot hallgatni.”

Ne próbálj meg érvelni, vitatkozni vagy harcolni az ANG gondolatokkal. (Jegyezd meg, a vitatkozás negatív érzésből jön) Az ANG-ok jók vitában... szeretik a fájdalmat és szerencsétlenséget, amit okozhatnak.

Ehelyett utasítsd el és hagyd figyelmen kívül ezeket a hazug automatikus negatív gondolatokat. Ezek a hazug ANG gondolatok nem tudnak az örökkévalóságig beszélni. Ha nem figyelek rájuk, összemennek egyre KISEBBRE és KISEBBRE és kisebbre és kisebbre...

Az ANG gondolatok a legjobban azt utálják, ha figyelmen kívül hagyom őket. Utálják, ha nem figyelek rájuk és nem követem őket engedelmesen, mint szoktam... Most már tudom, többé nem hiszek a hazug ANG gondolkodásnak.

De emlékezz, mivel beteges hazudozók és mivel azt élvezik, ha én szerencsétlen vagyok, nem fogják feladni. Megpróbálhatnak új módon akadályokat gördíteni elém, hogy megijesszenek vagy összezavarjanak a fejlődésemmel kapcsolatban. Az ANG-ok egyszerűen így próbálnak fogva tartani és megtartani tanítványuknak...

Ehelyett elmondom „Ó már megint ti vagytok. Már nem tudtok átverni többet. Tudom, hogy ez is csak egy újabb trükkötök, amivel a szorongásomat akarjátok növelni. Nos megpróbálhattok bármit... nem érdekel. TÖBBÉ NEM FOGOK EZEKRE A HAZUDÓS ANG GONDOLATOKRA HALLGATNI!”

És akkor továbblépek a stratégiák segítségével, elterelem a figyelmemet és elolvasom ezt a jegyzetet, és nem hagyom, hogy többé felidegesítsenek. Tudom, hogy ha hagyom, hogy felidegesítsenek, azzal erőt adok nekik. De ha nem hagyom magam felidegesíteni és észreveszem, hogy nincs felettem hatalmuk... akkor összetöpörödnek és végül elmennek egyszer s mindenkorra.

Az ANG gondolatok nem tudnak igazat mondani

Az ANG-ok hangja egy hangos, undok zsarnok: csak blöffölő zsörtölődés, semmi erő

Az ANG-ok hangja azért van, hogy megijesszen. Többé nem hagyom, hogy így történjen

Az ANG-ok hangja eltúloz mindent, ami negatív

Az ANG-ok hangjának nincs igazi ereje felettem, hacsak nem döntök úgy, hogy hiszek nekik.

Az ANG-aim hangjai folyamatosan hazudnak, a hazugok mindig hangosak, hogy meghallják őket.

Az ANG-aim hangja utálja, ha ignorálom és azt mondom „NA ÉS?”

Kit érdekel? Ezek az ANG-ok akkor sem tudnának igazat mondani, ha akarnának...

Sok éven keresztül torz és pontatlan volt a magunkról és a világról alkotott képünk, most ennek megváltoztatásán dolgozunk.

Példák Dr: Richards életéből:

Sokáig teljesen negatív voltam, elszigetelt, nem voltak barátaim, senki, akivel a problémáimat megbeszélhettem volna. A világot kietlennek és sötétnek láttam. Mindent félreértelmeztem és felnagyítottam, amit csak lehetett. Egyszerűen azt vártam, hogy szociálisan elbukjak.

Minél negatívabban gondolkoztam, annál jobban szorongtam. Először a gondolataim lettek negatívak, ezekből alakultak ki az elvárások: „Az emberek nem kedvelnének, biztos furának gondolnak, nem tudok idegenekkel beszélni” Minél inkább ezeket vártam el, annál inkább így történt.

A gondolatokat más emberek vésték az agyamba ismétléssel. Eredetileg másoktól hallottam, aztán annyiszor hallottam, hogy átvettem őket és a sajátjaim lettek. Kamaszként minden nap kritizáltak, ettől szerencsétlen lettem és igyekeztem elkerülni a konfrontációt. De ezek hazugságok voltak, amire akkor nem jöttem rá. Azt hittem nincs remény, nincs kiút, nincs segítség, semmi jó nem fog történni.

100-szor és 100-szor ismételték, hogy nem vagyok jó, az ötleteim ostobák, én meg hülye vagyok, úgyhogy biztos igaz, ha ennyiszer hallom. Ma tisztán látom, hogy nem volt igaz.

Gyerekként nincs más választásunk, mint elhinni, nincs senki, aki megmondaná, hogy ezek nem racionálisak, nem igazak. Gyerekként nem volt jogom a saját véleményemhez.

Nem te választottad a negatív gondolataidat, de neked kell megküzdened a helyzettel. Ne visszafelé nézz, az okokat keresve, és ne azt keresd, ki a hibás mindezért. A hibáztatás nem old meg semmit, csak visszatart. Amivel foglalkozni kell, hogy megtanuljuk kezelni a helyzeteket. Nyisd ki a szemed az igazságra!

Majdnem 20 évbe telt, mire rájöttem, mit tesznek velem az ANG-ok. Másik 20 évbe, hogy túljussak rajtuk, de megtörtént, egyesével eltűntek. Semmi sem pár hét alatt fog megváltozni. Ne rágódj az ANG-okon, utasítsd el őket kitartóan és következetesen.

Pár hónapon belül egy megváltozott ember lehetsz, jelentős haladást érhetsz el, csak folytasd a terápiát. Ha átveszed az ANG-ok felett az irányítást, az erők egyensúlya el fog tolódni a jó irányba.

 

Következő anyag az ANG találkozó. Ez egy allegorikus történet, tanmese, ami segít megérteni, hogy az ANG-ok rosszak. Olvasd el jó párszor, míg egyértelmű nem lesz, akkor félre teheted.

Az éves ANG találkozó

Egy éves ANG találkozó kiszivárogtatott anyaga...

Évente egyszer az ANG-ok összegyűlnek a világ minden tájáról, hogy egymást meglátogassák, megosszák tapasztalataikat, felvágjanak azzal, mennyit nőttek és mennyire merészebbek lettek az utóbbi évben.

Az éves ANG találkozó olyan, mint egy kereskedelmi konferencia, ahol az az ANG, aki a legtöbb „eladással” „megrendeléssel” rendelkezik az emberek automatikus negatív gondolatai terén, elismerésben részesül, megtiszteltetést és dicséretet kap.

Az ANG-ok küldetése és életcélja, hogy táplálják a negatív gondolkodást, ami szorongáshoz, pánikhoz, szociális fóbiához, agorafóbiához, általános szorongáshoz, kényszerességhez és a kapcsolódó depresszióhoz vezet.

Tehát ezen a gyűlésen az ANG-ok megvitatják az új módszereiket és stratégáikat, hogyan szedjenek minket darabokra, tegyék tönkre az önértékelésünket és tegyenek minket reménytelenné és tehetetlenné. Az az ANG, aki a legtrükkösebb és legravaszabb tervet dolgozza ki, különleges díjat kap. Emellett megengedik neki, hogy fertőzze azokat az embereket, akik teljesen átadták magukat az ANG-oknak és az életük romokban hever, tele vannak félelemmel és szorongással. Ezeket az embereket rövid és szoros pórázon tartják az ANG mesterek.

Hallgassunk bele az idei találkozó egyik beszélgetésébe:

Fiatal ANG #1: „Hé! Meggyőztem egy újabb embert arról, hogy semmirekellő, nem olyan fontos, mint más emberek és már nem hiszi, hogy egy kicsit is ő irányítja az életét. Még azt is elértem, hogy ne merjen emberek elé menni.”

Fiatal ANG #2: „Ha! Mégegy áldozatot ejtettél rabul? Imádom! (Tapsol örömében) Mit adjunk neki? Pánikrohamokat? Szociális fóbiát? Kényszeres gondolatokat és viselkedést? Agorafóbiát? (különös csillogás jelenik meg az ANG-ok szemében) Vagy talán mindezt egyszerre?”

Fiatal ANG #1: „Addig, amíg hisz nekünk és beadja a derekát, annyi problémát adhatunk neki, amennyit csak kér. Két probléma jobb az egynél, mindig is azt mondtam.”

Fiatal ANG #2: „Ó ember! Most izgatott lettem! Jövőre talán én nyerem meg a fődíjat. Gyakorolnom kell a negatív, irracionális gondolataimat és meg kell tanulnom, hogyan adhatom át másoknak. A gyakorlás szüli a mestert, azt mondják”

Fiatal ANG #1: (felhorkant örömében) „De az áldozataink soha nem tudják meg, hogy a gyakorlás a fontos a gondolatok megváltoztatásában, ugye? Elkezdenek gyakorolni kitartóan, de aztán mindig feladják mielőtt javulnának. És akkor rabul ejtettük őket. Egy újabb kudarctól teljesen értéktelennek és tehetetlennek érzik magukat és tényleg feladják!”

A fiatal ANG-ok tovább vihognak kárörömmel. Ekkor egy öregebb és bölcsebb ANG lép be és meghallja, miről beszélget a két fiatal, éretlen ANG.

Öregebb, bölcsebb ANG #3: „Hagyjátok abba ezt a folyamatos hencegést! Olyanok vagytok, mint a gyerekek. Nem tudjátok, hogy az egész létezésünk abból ered, hogy az emberek elhiszik a hazugságainkat? Minden egyes alkalommal, mikor túl lőttök a célon, ott a lehetőség, hogy okosabbak lesznek és mi meg elveszítjük az irányítást. Ha az ember valaha rájön, hogy mit teszünk vele, mi fogjuk elveszíteni az erőnket...

A fiatal ANG-ok ettől elszörnyedve megborzonganak.

Fiatal ANG #1: (Lassan és nyájasan) „Úgy érted, mint a barátunk, Pusztító? Amikor az a nő, akin dolgozott, rájött mi történik vele, elkezdett gyakorolni és gyakorolni és gyakorolni...”

Fiatal ANG #2: (Hezitálva) „De mi történt? Mit tett ez a nő egyáltalán? És most hol van Pusztító?”

Öregebb, bölcsebb ANG #3: „A nő rájött, hogy mi történik, elkapta és békés, nyugtató stratégiákat alkalmazott. És nem adta fel! Aztán jött a lassított beszéd meg a határozottsági tényező, és tényleg gyakorolta ezeket a borzalmakat, míg belesüllyedtek az agyába és automatikusak lettek.”

Öregebb, bölcsebb ANG #3: felgyorsul a szívverése és izzadni, szédülni kezd „Te jó ég! Nem hiszem, hogy képes vagyok folytatni...”

Végül összeszedte magát és komoly, mély hangon folytatta: „Pusztító elkezdett összemenni és összetöpörödni, minél jobban próbálkozott visszahívni a szorongást, félelmet és aggodalmat, annál rosszabb lett. A nő állta a sarat, ignorálta és elfordult tőle. Nem volt hajlandó több figyelmet fordítani rá. Végül nem maradt egy talpalatnyi kapaszkodója sem és ott kellett hagynia a nőt. A régi féregfarmon végezte a legyőzött és összetört ANG-ok között. Kimerült volt, legyőzött és olyan apró és gyenge, hogy többet soha nem lesz képes elhagyni az intézményt, míg végül tovább töpörödik és meghal. Az az undok, romlott nő megölte a Pusztítót csupán a gondolkodási szokásainak megváltoztatásával és azzal, hogy többé nem volt hajlandó rá figyelni.”

(Öregebb, bölcsebb ANG #3: végigméri a fiatal ANG-okat és közben csóválja a fejét)

„Tanultatok egyáltalán bármit is ebből?”

Fiatal ANG #1: (Rettegve, gyengén és remegve, immár sokkal józanabbul) „ Úgy érted, sokkal óvatosabbnak kell lennünk, nehogy elkapjanak? Ha az emberünk rájön, mire készülünk és többet nem hisz annak, amit mondunk neki, akkor... nekünk... nekünk...”

Öregebb, bölcsebb ANG #3: „...VÉGETEK! Az életetek hátralevő részét a haldokló ANG farmon töltitek Pusztítóval, egyre szerencsétlenebbnek érezve magatokat. És folyamatosan össze fogtok menni és összeaszódtok. A jó hír, hogy nem sokáig kell ott szenvednetek. Olyan kicsikké és jelentéktelenné fogtok válni, hogy végül a semmibe vesztek. És soha senki nem fog emlékezni rátok.”

 

Relaxáció – a tapasztalt nyugodt érzéseket akarjuk az agyba ültetni. Használd a terápia előtt vagy után.

Egy kis időbe telhet, mire kifejti teljes hatását, hagyd, hogy szabadon hasson rád. Ne erőlködj, ne küzdj. Ha a gondolataid elkalandoznak, az normális, egyszerűen tereld vissza őket, de ne aggódj emiatt. Ne akarj minden szót megérteni, amit hallasz.

Első oldalon relaxációs technika. A célunk, hogy a relaxáció segítségével akkor tudj lenyugodni, amikor csak szükséged van rá, nem csak otthon. Második oldalon egy kulcsszót kapcsolunk a relaxált állapothoz. Ezzel tudjuk akaratlanul is előhívni a nyugalmat akár szociális helyzetekben.

Na most a relaxációs hanganyagot hiába gépelem be. 20 perc relaxációt kell elképzelni, amiben folyton búgó hangon kommentálja Dr. Richards, hogy most a lábfejed lazul el, majd halad a fejed felé. (Nálam ez a gyenge pont, mert egyrészt nincs mindennap plusz 20 percem erre, másrészt ha van, akkor bealszom rajta.)

 

 Ezen a héten:

-          Folytasd a lassított beszéd gyakorlását az új anyagok olvasásával. Ha kényelmesen tudod már használni, próbáld ki a külvilágban más emberek között

-          Olvasd továbbra is a 3-4 rövid állítást, hogy automatikussá váljanak

-          ANG jegyzet lényeges és nélkülözhetetlen. Olvasd lassított beszéddel minden nap hangosan. Ez a leghatékonyabb gondolatmegállító módszer

-          ANG találkozót olvasd, amíg megragad, utána félre teheted

-          Relaxálj lehetőleg mindennap, de ha kimaradnak napok, ne pánikolj

Ne hagyd, hogy bárki elkedvtelenítsen!

Folytasd a terápiát, még ha nincs is kedved!

Nincs mód arra, hogy belebukj, hacsak fel nem adod!

5 komment

Címkék: terápia


A bejegyzés trackback címe:

https://onbizalomnelkul.blog.hu/api/trackback/id/tr175499828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Daniellaaa · http://onbizalomnelkul.blog.hu/ 2013.09.13. 20:11:26

Nekem a legnehezebb a lassított beszédet megszokni. Gyakran észreveszem, hogy hadarok és érthetetlenül beszélek, olyan mintha szándékosan nem akarnám, hogy megértsenek.

Kaisa 2013.09.14. 11:10:00

@Daniellaaa: Én annyiszor gabalyodok bele szavakba, hogy már az rákényszerít a lassításra, hogy ki tudjak mondani néhány bonyolult kifejezést. Nekem ez mindig ment, csak soha nem tudatosan. Fóbiás állapotban is ha átkapcsoltam, az tudat alatt volt.

dreamer1987 2017.11.15. 18:42:58

Ezt a kulcsszót a relaxált állapot előhívásához esetleg meg lehet kapni? Köszönöm!

hpoit (törölt) 2017.11.24. 21:22:27

@dreamer1987: Nem ismerem a hanganyagot(ti.nem beszélek angolul),de Kaisa mellékelt a 4.leckéhez pár oldalt.Eszerint a kulcsszó bármi lehet,te döntöd el.
süti beállítások módosítása