Szociális fóbiások küzdelme a nagyvilággal

Sziasztok! Ez a blog Neked készült, aki szociális fóbiával küzdesz. Neked, aki önbizalomhiányos vagy, folyton kisebbségi érzésed, megfelelési kényszered van, vagy Neked, akinek nincsenek ilyen problémáid, egyszerűen csak kíváncsi vagy, hogyan élnek ezek a furcsa, visszahúzódó, szégyenlős, csendes emberek, milyen nehézségekkel kell szembenézniük nap, mint nap. Itt olvashatjátok mindennapi botladozásainkat, szerencsétlenkedéseinket, félelmeinket, amelyeket megosztunk veletek, hogy érezzétek nem vagytok egyedül.

Dr. Richards-terápia

A könnyebb navigálás érdekében ide gyűjtöttük a linkeket jelenlegi nagy projektünkhöz, ami nem más, mint a dr. Richards által megalkotott, szociális fóbiával foglalkozó audioterápia magyarítása:

1. bemutatkozó lecke

2. lecke

3. lecke

4. lecke

5. lecke

6. lecke

7. lecke

8. lecke

9. lecke

10. lecke

11. lecke

Friss topikok

2015.04.06. 13:47 Daniellaaa

A szürke kisegér

Sokat fejlődtem középiskolás korom óta, akkoriban folyton láthatatlannak szerettem volna tűnni, lopakodó üzemmódban léteztem éveken keresztül az iskolai közösségben, ha valakinek mégis feltűnt a létezésem, akkor kellemetlenül kezdtem érezni magam, feszült lettem, igyekeztem kibújni a helyzetből, újra láthatatlanná válni. Már nem járok iskolába, de a munkahelyi közeget  sokban tudnám hasonlítani az iskolai közösséghez, lényegében hasonló szociális helyzetekben kell helytállni.  A munkahelyemen is igyekszem láthatatlan lenni, mint középiskolában, de most már nem szégyellem, ha mégis látszódom, legtöbbször nem kezdek el szorongani, ha én kerülök a középpontba, egyszerűen csak megbújva tengetem munkanapjaim. Igyekszem keveset konfliktusba keveredni, keveset felvállalni a véleményem, legtöbbször csak a munkámra koncentrálni. Természetesen beszélgetek, viccelődök, sokkal többet kommunikálok, mint iskolás koromban, viszont ügyelek rá, hogy ne legyek pletyka tárgya, ne legyek mások szemében kétszínű, ne legyek munkahelyi gonoszkodások, féltékenykedések áldozata.   

Egyik délután, miután hazament a főnököm, kettesben maradtam egyik kollégámmal, akivel mostanában sikerült közvetlen kapcsolatba kerülnünk egymással. A munkahelyi furkálódásokról beszélgettünk, aminek ő gyakran célpontja. Ekkor úgy érezte, hogy velem kapcsolatban is állást kell foglalnia. Azt mondta rólam, hogy én vagyok az egyetlen ember a cégnél, akit eddig még senki nem kezdett ki, rólam nem pletykálnak, rólam nem beszélnek, a főnököm kedvel, kiáll értem, ha szükséges, egy semleges játékos vagyok a meccsben.  Örülnöm kellett volna mindezek hallatán, hisz minden nap ezen munkálkodok, hogy megőrizzem pártatlanságomat, hogy csak a munkámat végezzem és ne vegyek részt közösségi játszmákban, de mégsem voltam boldog ennek a véleménynek a hallatán. Tulajdonképpen azt szűrtem le a kollégám véleményéből, hogy engem a cégnél mindenki egy szürke egérnek tart, akiről senkinek semmi véleménye.

Egyre jobban kezdett zavarni ez az egész, egész délután ezen agyaltam.  Kettős érzések keringtek bennem. Első gondolatom rögtön az ANG-k kiszűrésére irányult. Ezek a gondolatok ANG-k vagy reális gondolatok? Jó, hogy zavar, amit a kollégám mondott vagy nem kellene foglalkoznom vele? Jó, ha így viselkedek a munkahelyemen, vagy változnom kellene? 

Végül arra jutottam, hogy nem hagyom, hogy megingasson a kollégám véleménye abban a meggyőződésemben, hogy mindenki dolgozni jár a munkahelyre, nem közösségi kapcsolatokat kialakítani. Mikor bemegyek dolgozni, nem foglalkozom azzal, hogy ki kivel jött össze, vagy kinek milyen autója van stb. Nem ezért kapom a fizetésem.  Ez csak egy pajzs, amit arra, használok, hogy ne kelljen szociálisan helytállnom? Igen, ez is megfordult a fejemben, de határozottan nem a válaszom. Introvertált vagyok, nem tudok egyszerre koncentrálni a munkámra, szellemi tevékenységet végezni és emellett pletykálkodni, szórakoztatóan dumcsizgatni. Nekem nem megy mindez egyszerre. Otthon se szólok senkihez, ha éppen agyalok valamin, vagy blogot írok. Otthon sem szeretem kibeszélni a rokonokat, másokkal ellentétben. Azt hiszem az a helyes, ha nem foglalkozom a kollégám véleményével és nem érdekel, ha mások esetleg szürke kisegérnek tartanak. Egyszerűen csak jó munkaerő szeretnék lenni és próbálom ezt megvalósítani, mindezt a személyiségemhez hűen.

 

 

7 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://onbizalomnelkul.blog.hu/api/trackback/id/tr487343538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andy Murray 2015.04.06. 14:57:00

"..viszont ügyelek rá, hogy ne legyek pletyka tárgya, ne legyek mások szemében kétszínű, ne legyek munkahelyi gonoszkodások, féltékenykedések áldozata."

Ezt, hogyan próbálod megoldani? Nekem eddig a maximális távolságtartás volt a legjobb, sőt ha jobban belegondolok az egyetlen megoldás amivel legalább valamilyen szinten ki tudtam védeni a rólam szóló pletykák terjesztését, a csúfolódásokat stb..

Gerilgfx 2015.04.06. 15:52:25

szerintem az a te bajod, hogy nem csaptál még oda senkinek, de úgy istenesen.

Andy Murray 2015.04.07. 14:06:06

@Gerilgfx: Ez nekem szól? :) Ha igen:
Tényleg.. , de hát pont ez a szoc. fób. egyik jellemzője, hogy az ember sokszor nem tud megfelelően kiállni magáért.

Gerilgfx 2015.04.07. 16:08:13

a cikkírónak írtam, de ha magadra is érvényesnek találod, akkor úgyis jó.

,,Mindenkinek van egy terve, amíg szájba nem verem őket'' - Mike Tyson

Andy Murray 2015.04.07. 21:08:37

@Gerilgfx: ,,Mindenkinek van egy terve, amíg szájba nem verem őket'' - Mike Tyson

Ez egy másik véglet, ráadásul napjainkban kevésbé ésszerű és hatásos a legtöbb felnőtt ember számára, mintha verbálisan tudja megvédeni magát.
De tudod mit?! Megígérem ha valaki legközelebb szórakozik leharapom a fülét. XD

Dexter007 2015.04.08. 16:45:11

Valóban nem egy civilizált, modern kori emberhez illő megoldás a verekedés. Viszont azt meg kell hagyni, h a fizikai bántalmazást sokszor könnyebb kiheverni, mint a lelki terrort. Nem ideértve pl. azt ha egy szülő szexuálisan kihasználja a gyerekét. Inkább csak az iskolai "bully" témakörét értem ide.

vargabikácska 2015.08.16. 14:51:32

Ez a fajta krónikus szégyenérzet, amit mi megélünk, egy ördögi körbe ránt minket bele.
Gyerekként eleinte csak azt szégyelled, hogy mennyi bosszúságot okoztál anyucinak/apucinak/akárkidnek. Te nem akarsz semmi rosszat, hiszen ez a személy neked nagyon fontos, szükséged van a szeretetére, az elfogadására, a figyelmére, és egy pillanatig sem feltételezed róla, hogy rosszat akar neked. Hiszen ő nagyon szeret téged - kivéve persze amikor épp valamiért nagyon dühös rád. De az nem számít, mert az a te hibád...
Nem fontos, hogy nem érted, mi rosszat tettél. Csak azt tudod, hogy rossz lesz a vége, ha újra megteszed. Talán még azt is látod, ha megkérdezed, mi rosszat tettél, hogy emiatt csak tovább nő a dühe irántad. És ezzel vita lezárva. Ha ő azt állítja, hogy szégyelld magad amiatt, hogy ilyen vagy meg olyan vagy, és ezzel mekkora nagy mérhetetlen bosszúságot okoztál anyucinak/apucinak/akárkinek, azt mindenféle kétség nélkül elhiszed neki. Nincs fifty-fifty, és nem is a tett volt rossz, hanem te. Ezért nem is remélhetsz megbocsátást. És mivel te vagy a rossz, másoktól sem vársz jobbat. Sőt, az ismeretlenek mégcsak nem is szeretnek téged...
Egy idő után már azt is szégyellni kezded, ha csak az igény felmerül benned valamire, amiről már megtanultad, hogy anyucinál/apucinál/akárkinél valamiért kiveri a biztosítékot. Hogy elkerüld a fájdalmas elutasítást és az érthetetlen igazságtalanságot, inkább megtartod magadnak a véleményedet, az érzéseidet, a gondolataidat, a vágyaidat, az érdeklődésedet, a nyitottságodat. Lassan talán el is felejted, hogy ezek valamikor nagyon fontos dolgok voltak, legalább neked fontosak, a legfontosabbak... És egy idő után már te sem tudod biztosan, mire is van szükséged. Már csak egy kis nyugalomat szeretnél.
És mivel nem mondod el, ha szükséged van valamire, folyton szívsz, mert a dolgok maguktól nem tudnak úgy alakulni, ahogy az neked megfelelő vagy legalább elfogadható lenne - ekkora mázlid mindig nem lehet. Így csak vegetálsz magatehetetlenül. Néha cseppen nagy véletlenül egy kis öröm ebben a kilátástalan sivatagi létezésben. Akkor egy darabig bizakodsz. De általában csak azt érzed, hogy milyen mélységesen üres az életed.
És ekkor már azt is szégyellni kezded, hogy nem mered kinyitni a szád. Kezded úgy érezni, hogy a te hibád ez az egész. Hogy ezt bizony te okoztad. Kezded elhinni, hogy valóban meg is érdemled ezt a sok bántást, mert egy ilyen magatehetetlen szerencsétlenség, aki csak a terhére van mindenkinek, meg is érdemli, hogy eltapossák.
Ebből az ördögki körből csak úgy lehet kilépni, ha megadod magadnak valahogy, amit nem kaptál meg akkor, amikor szükséged lett volna rá: a toleranciát. Ha szükséged van valamire, ne kételkedj benne.
Felnőttél. Neked kell eldöntened, hogy ártasz-e bárkinek is a tetteiddel. Nem várhatsz többé jóváhagyást és megerősítést senkitől. Főleg, ha eddig sem kaptad meg...
Az érzéseink jönnek-mennek. Olyan összetettek és olyan gyorsan támadnak fel bennünk, hogy kész csoda, hogy monitorozni egyáltalán tudjuk őket. De ésszel folyton az árnyékukban lenni nem lehet. Ezért fölösleges megmagyarázni őket. És fölösleges elfogadhatóként beállítható magyarázatokkal próbálni hitelessé tenni őket. Kinek magyarázkodnál? Csak követni kell őket. Idővel egyre bátrabb leszel.
süti beállítások módosítása