Szociális fóbiások küzdelme a nagyvilággal

Sziasztok! Ez a blog Neked készült, aki szociális fóbiával küzdesz. Neked, aki önbizalomhiányos vagy, folyton kisebbségi érzésed, megfelelési kényszered van, vagy Neked, akinek nincsenek ilyen problémáid, egyszerűen csak kíváncsi vagy, hogyan élnek ezek a furcsa, visszahúzódó, szégyenlős, csendes emberek, milyen nehézségekkel kell szembenézniük nap, mint nap. Itt olvashatjátok mindennapi botladozásainkat, szerencsétlenkedéseinket, félelmeinket, amelyeket megosztunk veletek, hogy érezzétek nem vagytok egyedül.

Dr. Richards-terápia

A könnyebb navigálás érdekében ide gyűjtöttük a linkeket jelenlegi nagy projektünkhöz, ami nem más, mint a dr. Richards által megalkotott, szociális fóbiával foglalkozó audioterápia magyarítása:

1. bemutatkozó lecke

2. lecke

3. lecke

4. lecke

5. lecke

6. lecke

7. lecke

8. lecke

9. lecke

10. lecke

11. lecke

Friss topikok

2014.04.26. 10:26 Daniellaaa

Mindfulness, a tudatos jelenlét pszichológiája

Régóta gondolkozom ezen, hogy egyszerűen képtelen vagyok megélni a pillanatot. Mindig várok valamit. Hétköznap a hétvégét, télen a nyarat, ősszel a karácsonyt. Ha a buszmegállóban állok toporgok, hogy jöjjön már a busz, vagy ha elmegyek nyaralni, akkor egy idő után haza akarok menni. Ha dolgozom, akkor azt szeretném, hogy vége legyen a napnak, ha otthon vagyok, akkor mennék valahova vagy egyszerűen aggódom, hogy eltelik a hétvége és megint hétfő lesz. Vagy jelen pillanatban, mikor ezt a blogot írom, sem hagyok magamnak elég időt, hogy kibontakozzanak a gondolataim, hanem csak gyorsan le akarom írni, hogy mehessek fürdeni és a kötelező esti teendőimet elvégezni, hogy túl legyek végre rajtuk. Olvastam az egyik önsegítő könyvben, hogy a legtöbb szorongó személyiségre jellemző a célorientáltság, a folyamatorientáltsággal szemben. Egy ideig odafigyeltem, hogy próbáljam meg élvezni a pillanatot, amelyben éppen vagyok. Volt, hogy mentem a betondzsungelben, ahol most élek, és elmosolyogtam magam egy virágzó fa láttán. Ez egy kevés alkalmak egyike, amikor sikerült élvezni a jelent, a világot a maga apró szépségeivel együtt. Aztán jöttek megint a munkahelyemen az új feladatok és én megint stresszelem magam és megint célorientált vagyok, elmarad a jelen tényleges megélése.

Olvasok egy könyvet, amelyben a tudatos jelenlét pszichológiájáról van szó. Azaz, mikor figyelmünket teljes egészében a jelenre irányítjuk. Ennek a módszernek a segítségével tudósok szerint hatékonyan kezelhető a szorongás vagy akár a depresszió is. Azt hiszem, nekünk szociális fóbiásoknak, akik az agyalás, a múlton vagy jövőn való rágódás nagymesterei vagyunk, hasznunkra válna a módszer elsajátítása. Van egy szituációs gyakorlat erre a könyvben, hogy miként lehet tudatosan jelen lenni a jelenben.

"Vegyünk a kezünkbe egy darab mazsolát. Nézzük meg tüzetesen. Forgassuk körbe és nézzük meg az apró gödröcskéket rajta, vizsgáljuk meg a színét, formáját. Csukjuk be a szemünket és tapogassuk meg az ujjbegyünkkel, ezután emeljük az orrunkhoz és szagoljuk meg az illatát. Majd emeljük a fülünkhöz és morzsolgassuk, figyeljük meg, hogy milyen hangot ad ki, ezután vegyük a szánkba és ízlelgessük, majd alaposan rágjuk meg megfigyelve az ízét, aztán miután lenyeltük az utóízét."

Kipróbáltam, igaz nem mazsolával, hanem egy kesudióval, de nem sikerült túl sokáig a jelenben lennem, hamar elkalandoztak a gondolataim, amelyeket mindig vissza kellett hesegetnem, hogy maradjanak meg a kesudió körül, de nehezen ment. Azt hiszem még nagyon sokat kell gyakorolnom.

A tudatos jelenlétnek egy másik jellemzője, hogy megéljük vagy átéljük az összes gondolatot vagy érzelmet még akkor is, ha az negatív. Nem utasítjuk el őket. Ez a téma elvezet ahhoz a problémakörhöz, amit már itt a blogon is említettünk. Jó, ha elnyomjuk a negatív gondolatainkat, érzéseinket? Ezzel nem ártunk-e magunknak?

Itt egy idézet ezzel kapcsolatban a könyvből, amit olvasok:

"A gondolatok elnyomására való törekvés paradox hatással jár: az elutasított gondolatok csak egyre intenzívebbé válnak. Mivel az átélt érzelmeinket folyamatosan jónak vagy rossznak tekintjük, akkor annak átélésekor másodlagos érzelemként megjelenik a félelem is ('Már megint szorongok, mi lesz most?"). Paradox módon a negatív gondolatok és érzések elkerülése számos pszichés probléma kialakulásában és fennmaradásában szerepet játszik. Megnöveli a depresszió és a szorongásos betegségek kialakulásának valószínűségét.

A kognitív terápia szerint a valóságra, önmagunkra és másokra irányuló téves, torzított gondolatok okoznak érzelmi problémákat. Ezért a cél a gondolatok megváltoztatása, reálisabbá tétele. Az MBCT (Mindfulness Based Cognitive Therapy, azaz Tudatos Jelenlét Alapú Kognitív Terápia) ezzel szemben nem a gondolatok megváltoztatására fókuszál, hanem a gondolatokhoz való viszonyt vizsgálja és próbálja módosítani. Azt tanítja meg, hogy a gondolatok nem tények, csupán gondolatok."

Szondy Máté: Megélni a pillanatot

 

 

 

 

 

10 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://onbizalomnelkul.blog.hu/api/trackback/id/tr616086779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dexter007 2014.04.26. 12:52:33

Valódi kiegyensúlyozott életet jelenthet sztem ez a módszer, de nagyon nehéznek érzem megvalósítani még ép személyiséggel is. Én is folyton a múlt terheit hurcolom és a jövőtől rettegek. Ha ezt a "mindfulness" élményt képesek is vagyunk megteremteni egy nyugodt szobában, ahol magunk vagyunk, az egész teljesen szétfoszlik, ha a könyörtelen világba kimegyünk, ahol csak záporoznak az elvárások, megoldandó helyzetek... Nyitott vagyok az ilyen lelki gyakorlatokra, de nagyon erős a szkepszisem sajnos.

Kognitív Teknősbéka 2014.04.27. 00:48:34

@Dexter007: Ha naphosszat meditálni szeretnél, akkor menj el (lehetőleg buddhista) szerzetesnek... Nem véletlenül vonulnak el a szerzetesek a világtól.

Az érdekes az, hogy ezek a gyakorlatok igenis használnak a "könyörtelen világban" is, de nem feltétlenül úgy, hogy angyali mosollyal állandóan a jelen pillanatot élvezed, hanem úgy is, hogy a stresszes helyzeteket jobban, hatékonyabban kezeled. A hatás eleinte kicsi, több terápia is ilyesmire épül, de mindegyikben sokat kell gyakorolni.

Free_soul 2014.05.02. 00:27:57

Nekem nagyon sokat segített a mindfullness. Olvastam Szondi könyvét,
nekem eléggé vázlatosnak tűnt,
de ami igazán fantasztikusan jó volt az ez a könyv: "https://www.newharbinger.com/mindfulness-based-stress-reduction-workbook" .

Free_soul 2014.05.02. 00:30:36

Dexter: hogy mennyire vagy "mindfull", azaz jelentudatos, annak sok skálája lehet, mindig tudsz rajta javítani, bármilyen környezetben. Akár az az egyszerű gyakorlat is sokat segít, hogy néha csak megfigyeljük a gondolatainkat, mint egy külső szemlélő, hogy keletkeznek és múlnak el.

Soluna 2014.08.16. 09:26:03

Kedves Mindenki :)!
Ez a mindfullness dolog eszméletlen jó,évek óta gyakorlom,csak én meditációnak hívom,de végül is a nem a név a lényeg,hanem maga a technika...Eleinte nagyon-nagyon nehéz,mert elkalandoznak a gondolatok,de ahogy egyre többször csináljuk lassacskán egyre inkább sikerül,egyre könnyebben és könnyebben megy,de tényleg sokat kell gyakorolni.
És nem feltétlenül kell egyedül és nyugalomban lenni hozzá,ha valakire teljességgel odafigyelünk,ez alatt azt értem,hogy nem csak az adott beszélgetőtárs szavaira fókuszálunk,hanem a hangjára,az arcmimikára,a szemére,tehát a felszín alá kukkantunk be,akkor megélhetjük a meditációt emberek között is,ennek szintén számos előnye van. Ehhez hasonló megfigyelést alkalmazhatunk magunkon is,rengeteg dolgot meg lehet figyelni,reakcióinkat bizonyos helyzetekben,viszonyulásunkat bizonyos dolgokhoz,gondolatainkat ahogy felbukkannak,egyik gondolatból a másikba való átmenetet,ahogyan kialakul egy egész gondolatlánc és még egy csomó mást is...:)

Andy Murray 2014.08.16. 17:59:20

Nahát, csak most látom, hogy van itt ilyen cikk. Ez egy szuper dolog tényleg.
Ennek a gyakorlatnak a gyökerei évezredekre nyúlnak vissza, gyakorlatilag ez a buddhizmus egyik alap gyakorlata is.
A mindfulness-el kapcsolatban tudom ajánlani Eckhart Tolle írásait és videóit, illetve Jon Kabat Zinn könyveit.

Daniellaaa · http://onbizalomnelkul.blog.hu/ 2014.08.17. 10:33:23

@Andy Murray: A meditációt én is szeretném megtanulni. El szeretnék menni majd a jövőben egy nyilvános buddhista meditációra, sajnos egyedül még nem mertem elmerészkedni, az ismerőseim közül pedig senki sem vevő rá. De tervezem, hogy összeszedem a bátorságom és elmegyek egy ilyenre. Ami mindig megijeszt az ez a szöveg: " a meditáció előtt az újonnan érkezők részére fél órás elbeszélgetés, ismertető a buddhizmusról, ahol feltehetik a kérdéseiket. "
Ez nekem halál. :-)

Andy Murray 2014.08.18. 21:14:54

@Daniellaaa: Ismerős szitu.:)
Ha jól emlékszem zen meditációra akartam volna menni és hát én is kellemetlennek éreztem, hogy előtte interjú van. Így itthon meditálgatok.

Andy Murray 2014.08.18. 21:27:43

@Soluna: "És nem feltétlenül kell egyedül és nyugalomban lenni hozzá"
Igen, ahogy mondod. :) Néha nem árt erre figyelmeztetnem magam.
Egy buddhista témájú filmben találkoztam ezzel a mondattal:
„Minden amivel találkozol, lehetőség, hogy az utadat járd.” :)
süti beállítások módosítása