Szociális fóbiások küzdelme a nagyvilággal

Sziasztok! Ez a blog Neked készült, aki szociális fóbiával küzdesz. Neked, aki önbizalomhiányos vagy, folyton kisebbségi érzésed, megfelelési kényszered van, vagy Neked, akinek nincsenek ilyen problémáid, egyszerűen csak kíváncsi vagy, hogyan élnek ezek a furcsa, visszahúzódó, szégyenlős, csendes emberek, milyen nehézségekkel kell szembenézniük nap, mint nap. Itt olvashatjátok mindennapi botladozásainkat, szerencsétlenkedéseinket, félelmeinket, amelyeket megosztunk veletek, hogy érezzétek nem vagytok egyedül.

Dr. Richards-terápia

A könnyebb navigálás érdekében ide gyűjtöttük a linkeket jelenlegi nagy projektünkhöz, ami nem más, mint a dr. Richards által megalkotott, szociális fóbiával foglalkozó audioterápia magyarítása:

1. bemutatkozó lecke

2. lecke

3. lecke

4. lecke

5. lecke

6. lecke

7. lecke

8. lecke

9. lecke

10. lecke

11. lecke

Friss topikok

2014.07.08. 20:13 Kaisa

A testtartás – öntudatlan meghunyászkodás

Már többször szóltak, hogy húzzam ki magam, ne legyek púpos meg görnyedt. Pedig ez valójában egy védekezési mechanizmus. Azt üzenem a világnak, hogy „Ne bánts, Te nyertél, csak hagyjál békén!” Persze nem tudatos, mert nem direkt akarok Quasimodo módjára kinézni.

Ugyanígy van egy halom gesztusom, amivel én magam kicsinyítem le saját magam. Hogy ne gondoljanak rólam túl sokat mások, mert akkor majd annak a soknak kell megfelelnem, ami biztos nem menne, és… világvége!!

Kerülöm a szemkontaktust, hogy ne engem pécézzenek ki. Halkan beszélek, hogy ne hallják meg az esetleges ötleteimet. Bizonytalanul beszélek, hogy valaki vegye már észre, mennyire inkompetens vagyok és mentsen meg. És összehúzom magam kicsire, hogy még véletlenül se kössön belém senki se.

Összefoglalva: vegyék észre, hogy nem vagyok jó semmire, és ne varrjanak semmi felelősségteljes feladatot a nyakamba.

Aztán amikor eszerint kezdenek el bánni velem, akkor rájövök, hogy jéé, tényleg nem vagyok jó semmire, hiszen nem adnak semmi felelősségteljes feladatot. De most komolyan, hát nem én mondtam nekik ezt folyamatosan a tudatalatti gesztusaimmal? Akkor mit csodálkozom?

Nagyfőnök azonban valamiért nem akarja venni az adást. Nyafoghatok neki teljes erőből, nem veszi észre, hogy alkalmatlan vagyok bármilyen munkára. Csak azért is belekerget összetettebb feladatokba, aztán meg van képe dicsérni, hogy tudok én dolgozni, ha odafigyelnek rám… Felháborító!

 

3 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://onbizalomnelkul.blog.hu/api/trackback/id/tr616465089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kognitív Teknősbéka 2014.07.08. 21:06:35

Lehetőleg húzd ki magad, ha nehéz is, akkor is ha nem jön "természetesen". Nemcsak "mást üzensz" másoknak, a belső állapotod is megváltozik (kevesebb stresszhormon termelődik!). Telefonáláskor is segíthet, ha felállsz közben.

Ha keresnéd a szemkontaktust (tudom, hogy nehéz), akkor barátságosabb, kevésbé távolságtartó benyomást keltenél, és rögtön többen szeretnének veled beszélgetni, barátkozni. Lehet, hogy ez nem tűnik egy kívánatos célnak, de néha azért kipróbálhatnád. Ha csak büszkén kihúzod magad, de a szemkontaktust továbbra is kerülöd, akkor arrogánsnak gondolhatnak.

chonka 2014.07.08. 21:45:35

Én is hasonló vagyok. Ráadásul nagyra, magasra is nőttem, esélytelen, hogy elbújjak. Én pontosan azért kerülöm a szemkontaktust, hogy kevesebben jöjjenek beszélgetni, kevesebb "veszélyes" és "energiaszivattyús" helyzet alakuljon ki. És mert védtelennek érzem magam, ha valakinek a szemem mutatom, mert szerintem ott minden le van írva rólam. Bízni meg nem tudok és nem is akarok mindenkiben.

KovacsPista777 2016.01.14. 10:36:08

@Kognitív Teknősbéka:
Ez így leírva jól hangzik, de ha 35 éve így élsz, gyerekkorod óta így nőttél fel, így fogadtad el magad, így alakult ki az énképed, akkor ezt szerintem lehetetlen meglépni.
Hogyan legyek "alfahím", ha nem vagyok "alfahím"? Szerintem ezt nem lehet itt kezdeni...
süti beállítások módosítása