Szociális fóbiások küzdelme a nagyvilággal

Sziasztok! Ez a blog Neked készült, aki szociális fóbiával küzdesz. Neked, aki önbizalomhiányos vagy, folyton kisebbségi érzésed, megfelelési kényszered van, vagy Neked, akinek nincsenek ilyen problémáid, egyszerűen csak kíváncsi vagy, hogyan élnek ezek a furcsa, visszahúzódó, szégyenlős, csendes emberek, milyen nehézségekkel kell szembenézniük nap, mint nap. Itt olvashatjátok mindennapi botladozásainkat, szerencsétlenkedéseinket, félelmeinket, amelyeket megosztunk veletek, hogy érezzétek nem vagytok egyedül.

Dr. Richards-terápia

A könnyebb navigálás érdekében ide gyűjtöttük a linkeket jelenlegi nagy projektünkhöz, ami nem más, mint a dr. Richards által megalkotott, szociális fóbiával foglalkozó audioterápia magyarítása:

1. bemutatkozó lecke

2. lecke

3. lecke

4. lecke

5. lecke

6. lecke

7. lecke

8. lecke

9. lecke

10. lecke

11. lecke

Friss topikok

2014.04.12. 09:29 Daniellaaa

Maradok a cégnél

Már csak néhány hónap lett volna hátra, hogy végre ismét szabad legyek, kötöttségektől és szorongástól mentesen élhessem ismét a napjaimat. Nagyon vártam már a napot, hogy vége legyen, közben nyomasztott a gondolat, hogy megint feladom, megint nem vagyok képes megmaradni egy munkahelyen és újra indul az egész, hiszen dolgozni mindenkinek kell. Állásinterjúk, új munkahely, új kollégák, beilleszkedés, ez várt volna rám. Ez megrémített. Aztán végül a főnök unszolására úgy döntöttem mégis maradok. Bevallom nagyon jót tett az egomnak, amiket mondott, sok pozitívumot. Sőt, még plusz juttatást is hajlandó fizetni, ha maradok.

Azóta fojtogató érzés gyötör. Ismét jelentkeztek a reggeli tünetek, mint hányinger, gombócérzés a torokban. Ökölharcot vívnak egymással a negatív és a reális gondolataim, hol az egyik, hol a másik kerekedik felül. A tudatom képes felfogni, hogy nincs mitől félnem, nincs okom szorongani, a munkahelyemen nem leselkedik rám halálos fenyegetés, a kollégák is csak emberek. A testem mégis mást érez és mást jelez. A határozatlan idejű szerződés gondolata megrémít és az, hogy nem látom a szenvedésem végét. Amíg tudtam, hogy néhány hónap múlva szabadulok ettől az egésztől addig könnyebb volt, mondhatni élveztem a munkát. Most viszont megint nyomaszt az egész és még jobban félek a hibázástól, hiszen a hibák bármikor kiderülhetnek, és én mindig itt leszek, hogy felelősségre vonjanak.

Közben arra gondolok, hogy talán a sokkterápia mégis hasznomra lehet. Ha a főnökömmel kell sok időt eltöltenem vagy a hangulatingadozó kollégával együtt dolgoznom. Talán ezek a tényezők a hasznomra vállnak. Megtanítanak az élet szabályaira. Talán felnövök végre, és megtanulok nem elfutni a szorongást okozó helyzetek elől, hanem szembenézni velük. Az biztos, hogy az egyedüli mód, hogy mindezt túléljem, ha a határozatlan időt kitörlöm a fejemből és rövidebb intervallumokban gondolkodom. A jelenlegi terv, még egy évet kibírni, aztán talán még egyet és így tovább. Így már nem is annyira ijesztő.

6 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://onbizalomnelkul.blog.hu/api/trackback/id/tr935885357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Free_soul 2014.04.12. 22:31:44

Szia! Szeretnék pár segítő kérdést feltenni. Azt írod hogy félsz a hibázástól. Mi történhet ha hibázol? Mi lehet a következménye? Mi lehet a legrosszabb ami bekövetkezhet? Mennyi ennek a valószínűsége? Ha bekövetkezik mi történik? Túl tudod-e tenni magad rajta? Mi a legpozitívabb lehetőség? Mi a realitása a legrosszabb és legjobb lehetőségeknek? - Írtad hogy félsz hogy felelősségre vonnak. Volt már ilyen? Mi lehet a következménye ha felelősségre vonnak? Kérdés még hogy szabad-e hibázni? Szoktak-e mások hibázni? Esetleg gondolhatjuk-e azt, hogy hibázni normális dolog?

Free_soul 2014.04.12. 22:35:15

Írod hogy ez sokkterápia. Ebben benne van hogy ezt alapban egy nagyon kellemetlen sokkszerű helyzetnek véled. De biztos hogy így van ez? Elképzelhető hogy kellemes is lehetne a munka? Ha kellemesnek gondolnád a munkád, jobb vagy rosszabb teljesítményt nyújtanál? Az hogy sokkszerűnek gondolod, az többet segít vagy inkább hátráltat? Mit tehetnél? Esetleg gondolhatod-e azt hogy akár kellemes is lehetne dolgozni?

szederinda (törölt) 2014.04.12. 23:38:02

Szia, most találtam a blogodra, mennyire magamra ismerek az egészben, az elképesztő. Volt már, hogy kommentet is visszatöröltél, hogy hibázol, vagy mit szólnak, vagy érdektelen? :) mert ez se egyszer fordult elő nálam...

Daniellaaa · http://onbizalomnelkul.blog.hu/ 2014.04.13. 08:57:01

@Free_soul:
Szia. Attól félek a legjobban, hogyha hibázok, akkor butának, hanyagnak, a munkakörömre alkalmatlannak gondolnak majd. Ez biztos a túlzott megfelelési vágyból adódik és abból, hogy azt szeretném, hogy mindenki kedveljen.

Kétségkívül jobban teljesítenék, ha nem sokkterápiaként fognám fel a munkám. Egy jó ideje nem hibáztam és határozottan, gyorsan elvégeztem a munkám. Mióta kiderült, hogy maradok a cégnél és megkapok egy új feladatkört azóta képtelen vagyok odafigyelni arra, amit csinálok. Igen, a gondolkodásommal van a baj. Úgy kellene felfogni, hogy dolgozni jó. Köszönöm.

Daniellaaa · http://onbizalomnelkul.blog.hu/ 2014.04.13. 08:58:53

@szederinda: Szia. Régen nálam is volt ilyen, most már egyre kevésbé. Volt, hogy leírtam valamit és utána szégyelltem, azt gondoltam, hogy mások butaságnak gondolják, amit írtam. Vagy ha észrevettem egy helyesírási hibát vagy szóismétlést attól is rém kellemetlenül tudtam érezni magam. Most már nem annyira foglalkozom ezzel.

Free_soul 2014.04.13. 16:57:56

Daniellaaa: Az jó ha tudod hogy mitől félsz, mert akkor a következő lépést meg tudod tenni: térképezd fel a félelmedet. Valószínűleg katasztrofizálod a lehetséges következményeket. Próbáld leírni, hogy mi történhet amikor hibázol. Írj ebből egy dolgozatot, elemezd ki minél jobban.
süti beállítások módosítása