Szociális fóbiások küzdelme a nagyvilággal

Sziasztok! Ez a blog Neked készült, aki szociális fóbiával küzdesz. Neked, aki önbizalomhiányos vagy, folyton kisebbségi érzésed, megfelelési kényszered van, vagy Neked, akinek nincsenek ilyen problémáid, egyszerűen csak kíváncsi vagy, hogyan élnek ezek a furcsa, visszahúzódó, szégyenlős, csendes emberek, milyen nehézségekkel kell szembenézniük nap, mint nap. Itt olvashatjátok mindennapi botladozásainkat, szerencsétlenkedéseinket, félelmeinket, amelyeket megosztunk veletek, hogy érezzétek nem vagytok egyedül.

Dr. Richards-terápia

A könnyebb navigálás érdekében ide gyűjtöttük a linkeket jelenlegi nagy projektünkhöz, ami nem más, mint a dr. Richards által megalkotott, szociális fóbiával foglalkozó audioterápia magyarítása:

1. bemutatkozó lecke

2. lecke

3. lecke

4. lecke

5. lecke

6. lecke

7. lecke

8. lecke

9. lecke

10. lecke

11. lecke

Friss topikok

2016.10.02. 16:03 Kaisa

További Dr. Richards terápia anyagok 1.

Dreamer88 volt olyan kedves, és a Dr. Richards féle terápia maradék anyagait lefordította nekünk már egy jó ideje, csak abban reménykedtem, hogy mellé tudom biggyeszteni a hanganyagokban elhangzó bölcsességeket is. Azonban nem úgy tűnik, hogy tudnék ilyenre időt szakítani a napi menetrendemben, viszont azt sem szeretném, ha a fordításra fordított sok munka kárba veszne.

Ezért a továbbiakban a hanganyagot nem, de a mellékletét képező írásos „handout”-okat közreadjuk, így is hasznos dolgokkal vannak tele.

Még egyszer nagy köszönet Dreamer88-nak!

 

A Szorongás Paradoxon:

Tegyél a Negatív Érzéseid Ellen

Ez a nehezebb elméletek egyike, de igazán csak bele kell vágni.

Miután belekezdesz, miután megteszed azt az első lépést, minden könnyebb lesz és a pozitív gondolataid és érzéseid jönnek maguktól. Érezni és látni is fogod a különbséget.

Elfelejtjük, hogy az érzéseink nem az igazat mondják nekünk. Másképp mondva: az érzéseink néha irracionálisak, akárcsak a gondolataink.

A gondolatainknál általában rájövünk, hogy irracionálisak. Hát az ÉRZÉSEINK is lehetnek azok.

A depresszió elleni kognitív terápia jó példa az érzéseiddel szembemenni. Ha valaki klinikailag depressziós, a legnehezebb dolog számukra felkelni, aktívnak lenni, tornázni és mozogni.

Ám mindannyian tudjuk a depresszió megoldását… Felkelni, aktív dolgokat csinálni, tornázni, mozogni.

A depresszió megoldása NEM az, hogy ágyban maradunk és belemerülünk azokba a régi negatív gondolatokba. A depresszió megoldása, hogy a hazug, negatív érzéseid ellen cselekszel.

Ha SZEMBEMÉSZ a depressziós érzéseiddel azzal, hogy felkelsz és csinálsz valamit, percről-percre jobban fogod érezni magad.

Az aktivitás a depresszió ellenszere, de ha depressziósok vagyunk, nem akarunk aktívak lenni. Ettől válik paradoxonná. Olyat csinálsz, amihez nincs KEDVED, mert tudod, hogy jobban leszel tőle.

Ez megint csak paradoxon és jól mutatja, hogy miért olyan nehéz leküzdeni a depressziót és a szorongást is.

A megoldás, hogy azt csináld, amihez a LEGKEVÉSBÉ VAN KEDVED.

Aki depressziós, annak nincs KEDVE felkelni és aktívnak lenni.

De pont EZ a megoldás. Működik. A gondolataid és a kedved is javulnak ha aktív vagy.

Azért működik, mert a depresszió és a szorongás leküzdése is paradoxon. Ha feszült és rémült vagy, az a legnehezebb, hogy kimozdulj, dolgozzál, aktív legyél és nézz szembe a felelősségeiddel.

De bármennyire is nehéz, mi a szorongás megoldása? Kimozdulni, megtenni amit meg kell és szembenézni a felelősségeinkkel.

Ez persze egy újabb paradoxon. A megoldás, hogy azt csináld, amihez a LEGKEVÉSBÉ VAN KEDVED.

A szorongás és a depresszió csapdába ejt, ha nem teszel ellenük tudatosan. A hangsúly a “tudatos” és ésszerű részen van.

Emlékezz, hogy finoman, apró lépésekkel kell megmásznunk a fokokat. Nem kezdünk egyből nagy szorongást kiváltó tevékenységgel.

Olyan tevékenységgel kezdeni, amitől halálra rémülünk nem ésszerű vagy logikus. Olyat választunk, ami okoz egy kis szorongást és azért csináljuk, mert tudjuk, hogy segíteni fog rajtunk, ha ésszerűen kezeljük a gondolatainkat a tevékenységgel kapcsolatban.

Így, önszántunkból szembemegyünk a negatív gondolatainkkal azzal, hogy CSINÁLUNK valamit.

Ha folyamatosan szembemész a negatív érzéseiddel, folyamatosan építed le a szorongásodat - és minél többször tudod megakasztani ezt az öngerjesztő folyamatot - annál gyorsabban érsz el eredményeket.

Tegyél a negatív érzéseid ellen. Ne legyél passzív.

 

Éljünk Egy Ellenséges Világban?

Ha félünk attól, hogy butának látszunk, nem “illeszkedünk be” vagy, hogy bírálnak és megvetnek minket…

Ha félünk a sok szorongástól…

Ha nem gondoljuk, hogy el tudjuk rejteni a szorongásunkat és ettől még jobban szorongunk…

Ha az előzetes szorongásunk olyan nagy, hogy félünk a jövőbeli helyzetektől…

Könnyen úgy érezhetjük, hogy ellenséges világban élünk, amibe egyszerűen nem illünk bele.

Szociális szorongóként úgy érezzük, hogy rossz lapokat osztottak nekünk. Még, ha meg is próbálunk tenni valamit, látszólag nem sikerülnek a dolgok.

Persze ezek csak a régi negatív beidegződések és gondolatmenetek, amik azt mondják, hogy a múlt nem különbözik a jelentől. De, most már tudjuk hogy ez nem igaz. Tudjuk, hogy képesek vagyunk változni.

Például, mindannyian tudjuk, hogy jobban érezzük magunkat, ha a világot szerető és örődő helynek látjuk...Olyan helynek, ahova illünk és tartozunk… Olyan helynek, ahol örömmel látnak és nem bírálnak állandóan…

Figyeljétek meg, hogy ez mennyivel racionálisabb gondolat, mint a tapasztalt “ellenséges világ” gondolata. Nehéz nem ellenségesnek ÉREZNI a világot a sok negatív tapasztalat és a javulásra tett kísérletek sokasága után.

Az egyik módja az “ellenséges világ” gondolatától való eltávolodásnak, ha tudatosan elkezdünk figyelni a pozitív érzéseikre.

Az egyik legjobb mód erre bármilyen relaxálás vagy képzelgés. Becsukhatom a szemem, mély lélegzetet veszek és lassan mondom:

Nyugodt vagyok, ellazult és békés.

Látom a körülöttem lévő szépséget. A kép sokkal élőbb és színesebb az elmémben és sokkal szebb, mint ahogy azt szavakkal le tudnám írni.

Érzem a lágy, kedves és pozitív energiát, ami körülvesz és átjár. Csak a jó és gyönyörű pozitív energiát.

Ezen a helyen és ebben a helyzetben elengedem minden feszültségem és ellazulok.

Átadom magam a békességnek és a nyugalomnak.

Otthon érzem magam. Úgy érzem ide tartozok. Ez az én helyem és ide tartozom.

Az elmékben át kell fogalmaznunk a világot egy jó, törődő és pozitív helyé számunkra. Ha mindig úgy érezzük, hogy “elkülönülünk” a körülöttünk lévő emberektől, sose fogjuk legyőzni a szorongásunkat.

E helyette gyakorold a nyugtató és lassító technikáidat, lásd a nyugodt képedet és idézd fel az elmédben. Egy idő utána  világ sokkal jobbnak és színesebbnek fog tűnni. Húzódj vissza minden nap erre a biztos helyre, hogy érezd a nyugalmat és bekességet amit adhat.

Ezen túl, szándékosan emlékeztesd magad mindig az életben történt pozitív dolgokra.

Könnyen mondhatod, hogy nem emlékszel ilyenre, de ha kutakodsz egy picit, találsz olyan eseményt, ami jó és pozitív élményt nyújtott számodra.

Gondolj ezekre és próbáld újra átélni őket azzal, hogy felidézed őket az elmédben.

Egy fokkal tovább is viheted és lásd, hogy a jelened és a jövőd is jobbá válik. Lásd magadat boldognak és elégedettnek. Lásd magad annak a kedves és törődő embernek, aki vagy és vedd észre, hogy már nem vagy feszült és nem szorongasz.

Vedd észre, hogy élvezed az életet, beszélsz másokkal, akiket kedvelsz és jól érzed magad.

Ahogy nem akarjuk többet ellenségesnek látni a világot, ugyanúgy el akarjuk kezdeni realisztikusabban látni.

Sok jó és rossz van a világban és sok szürke terület is. De mi VÁLASZTJUK meg, hogy mire figyelünk.

A múltban sose tudtuk, hogy megvan ez a képességünk. Sose gondoltuk, hogy van választásunk. Pedig valójában tényleg van. Válaszd azt, hogy az élet szép és jó dolgaira koncentrálsz.

 

A Jó, A Jobb és a Csodálatos

Mivel sokunknak fájdalmas múltja volt, nagyon egészséges számukra, ha megszakítjuk a a szorongás körforgását és megtanuljuk jobb fényben látni a világot:

Pár Egyszerű Javaslat:

Ülj le minden nap pár percre és lazulj el a kedvenc módszereddel és emlékezz vagy képzelj el egy csodálatos helyet, ahol már jártál. Vegyél észre minél több színes részletet. Adj hozzá részleteket, ha ettől erősebbnek érzed. Vedd észre, hogy milyen békés és idilli ez a környezet az elmédben.

Minden hasonló lassító tevékenység hasznos számunkra naponta. Meg kell állnunk, csendben kell lennünk és gondolnunk kell a jóra, a jobbra és a csodálatosra. Meg kell töltenünk az elménket egészséges gondolatokkal, valós gondolatokkal, pozitív gondolatokkal. Ideje az igazat mondani saját magunknak.

Ülj ki a teraszra, a hátsó udvarba, a parkba vagy bármilyen nyugodt helyre. KONCENTRÁLJ a körülötted lévő csodálatos dolgokra: virágokra, fákra, sivatagi kilátásra, a tengerre, hegyekre, dombokra, tavakra, mezőkre, felhőkre, az égre.

Járj egy kört a környéken vagy túrázz a hegyekben vagy erdőben. Ez jó fizikai mozgásnak is, de emlékezz, hogy lassíts és élvezd a csodálatos dolgokat, amik körbevesznek. KONCENTRÁLJ legfőképp az utadba kerülő szép, csodálatos és természetes tárgyakra.

Ha a városban vagy, vezess lassan (akár beszélhetsz is magadhoz, hogy ne legyen feszült a vezetésed). Tudatosan vedd észre és KONCENTRÁLJ a szép és csodálatos dolgokra: a szép kertekre, a kilátásra, egy kiemelkedő virágágyásra, egy egyedi üzletre, a gyönyörű épületekre és minden természetes fizikai szépségre, ami körbeveszi az otthonod.

Igen, mindegyik esetben a fő üzenet, hogy állj meg és szagold meg a rózsát. Ezt a leckét mindegyikünknek meg kell tanulnia - a saját szórakozásunk, békénk és nyugalmunk érdekében.

Minél jobban KONCENTRÁLUNK a jóra, a jobbra és a csodálatosra, annál jobban rááll az agyunk a világ realisztikus (racionálisabb, pozitívabb) megítélésére.

Valamilyen szinten mind tudjuk, hogy van jó és rossz a világba és rengeteg átmenet a kettő között.

ÍGY VÁLASZTANUNK KELL:

  1. Feladhatjuk és behódolhatunk a “régi” szemléletünknek és továbbra is ellenségesnek láthatjuk a világot vagy
  2. Fokozatosan megnyílhatunk a világ felé és szándékosan elkezdhetünk figyelni a folyamatosan körülöttünk lévő kedves, békés, és csodás dolgokra.

Ez egy újabb technika, amivel megváltoztathatjuk a magunkról és a világról alkotott képünket. Ahogy elkezdjük a világot szebbnek és kezelhetőbbnek látni, úgy fogjuk magunkat is egyre békésebb és pozitívabb fényben érezni.

Megérdemled, hogy élvezd az életet és boldog legyél.

Megérdemled, hogy valósan és ésszerűen lásd magad.

Mindenben megvan a szépség és minél inkább koncentrálsz a jóra, a jobbra és a csodálatosra, annál jobban megváltozik a világról és az önmagadról alkotott képed.

Szóval, nem verjük át magunkat azzal, hogy a jóra, a jobbra és a csodálatosra koncentrálunk. Tudjuk, hogy vannak más, negatívabb dolgok is a világon.

De már annyit voltunk a sötét, meggyötört oldalon, pedig nem is akartuk. Nem akarjuk az életünk többi részét is ebben a szorongó csapdában tölteni.

Így elhatároztam, hogy másképp látom a dolgokat. Tudatosan választottam, hogy a szép és jó dolgokra koncentrálok. Figyeljen fel valaki más a negatív dolgokra. Én úgy döntöttem, hogy meglátom a jót, amit a világ nyújthat. Úgy döntöttem, hogy a béke és a gyógyulás felé haladok. Úgy döntöttem, hogy a jó és pozitív dolgokra, az élet igazán fontos dolgaira szentelem az időmet.

Ahogy a jóra, a szépre és az igazán fontos dolgokra figyelek, nemcsak nyitottabb és boldogabb leszek, hanem a világot is sokkal egészségesebben látom.

 

Mentés

1 komment

Címkék: terápia


A bejegyzés trackback címe:

https://onbizalomnelkul.blog.hu/api/trackback/id/tr9111760587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hrawe (törölt) 2016.10.07. 19:08:01

Köszönet Dreamer88-nak a fordításokért,Neked és Daniellának pedig a közzétételért!
süti beállítások módosítása