Szociális fóbiások küzdelme a nagyvilággal

Sziasztok! Ez a blog Neked készült, aki szociális fóbiával küzdesz. Neked, aki önbizalomhiányos vagy, folyton kisebbségi érzésed, megfelelési kényszered van, vagy Neked, akinek nincsenek ilyen problémáid, egyszerűen csak kíváncsi vagy, hogyan élnek ezek a furcsa, visszahúzódó, szégyenlős, csendes emberek, milyen nehézségekkel kell szembenézniük nap, mint nap. Itt olvashatjátok mindennapi botladozásainkat, szerencsétlenkedéseinket, félelmeinket, amelyeket megosztunk veletek, hogy érezzétek nem vagytok egyedül.

Dr. Richards-terápia

A könnyebb navigálás érdekében ide gyűjtöttük a linkeket jelenlegi nagy projektünkhöz, ami nem más, mint a dr. Richards által megalkotott, szociális fóbiával foglalkozó audioterápia magyarítása:

1. bemutatkozó lecke

2. lecke

3. lecke

4. lecke

5. lecke

6. lecke

7. lecke

8. lecke

9. lecke

10. lecke

11. lecke

Friss topikok

2016.03.24. 10:00 Kaisa

Könyvszemle: Az introvertáltak előnye 6. rész

Intro és extro egyaránt értékes

Jung számára az élet célja a teljesség elérése volt. Ez nem azt jelentette, hogy minden rész megvan, hanem a harmónia elérését azáltal, hogy ismerjük és értékeljük a személyes erősségeinket és gyengeségeinket. Amint már említettük, Jung a teljes intro-extro skálára úgy tekintett, hogy egészséges és szükséges. Különbözünk, de mindenkinek van egy természetes pihenő pontja, ahol feltöltődhet energiával, és ahol kevesebb energiát veszít. Ahogy öregszünk, a legtöbben haladunk a skála közepe felé.

A könyv az introvertáltak előnyeivel és rejtett erősségeivel foglalkozik. Az extrovertáltak rengeteg jó nyilvánosságot kaptak egész életük során, ezért azokkal nem foglalkozik olyan mélységben, inkább az extrovertáltak olyan korlátaival, amelyeket az introvertáltak tudnak kiegészíteni. Emlékezz, minden embernek sok oldala van, ebből csak az egyik tulajdonság az intro/extro, amit jó és rossz szerint kategorizáltak. Úgy tűnik, az ember része, hogy mindent jó/rossz szerint osztályozzon. Például 1995-ben jött ki Dr. Daniel Goleman forradalmi könyvével Érzelmi intelligencia címen. Addig az intelligenciára, csak mint racionális gondolkodásra gondoltak, az érzelmeket irracionálisnak és kevésbé értékesnek tartották. Az embereket „fejre” és „szívre” osztották. Azonban mind találkoztunk már olyan nagyon intelligens emberrel, akinek kevés józan esze vagy együtt érzése volt mások iránt. Más emberekben sok az empátia és a bölcsesség, mégis lehet, hogy kevésbé intelligensek. Dr. Goleman feltette a kérdést: Hogyan vihetünk intelligenciát az érzelmeinkbe – és udvariasságot az utcákra, törődést a közösségi életbe? Szükségünk van a fejre és a szívre. Egyértelmű, hogy tanulnunk kell az ellentétes adottságokkal rendelkező emberektől, a társadalmunknak javára válik az emberiség sokszínűsége.

A következőkben bemutatjuk, hogy az introvertáltak milyen előnyökkel szolgálnak az emberiség számára: a mélyen koncentrálás képessége, annak megértése, hogy egy változás miként hat minden érintettre, a megfigyelés képessége, teljesen új ötletek kitalálása (thinking outside the box), erő ahhoz, hogy népszerűtlen döntéseket meghozzunk, és az a lehetőség, hogy egy kicsit lelassítsuk a világot.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://onbizalomnelkul.blog.hu/api/trackback/id/tr118506688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása