Szociális fóbiások küzdelme a nagyvilággal

Sziasztok! Ez a blog Neked készült, aki szociális fóbiával küzdesz. Neked, aki önbizalomhiányos vagy, folyton kisebbségi érzésed, megfelelési kényszered van, vagy Neked, akinek nincsenek ilyen problémáid, egyszerűen csak kíváncsi vagy, hogyan élnek ezek a furcsa, visszahúzódó, szégyenlős, csendes emberek, milyen nehézségekkel kell szembenézniük nap, mint nap. Itt olvashatjátok mindennapi botladozásainkat, szerencsétlenkedéseinket, félelmeinket, amelyeket megosztunk veletek, hogy érezzétek nem vagytok egyedül.

Dr. Richards-terápia

A könnyebb navigálás érdekében ide gyűjtöttük a linkeket jelenlegi nagy projektünkhöz, ami nem más, mint a dr. Richards által megalkotott, szociális fóbiával foglalkozó audioterápia magyarítása:

1. bemutatkozó lecke

2. lecke

3. lecke

4. lecke

5. lecke

6. lecke

7. lecke

8. lecke

9. lecke

10. lecke

11. lecke

Friss topikok

2015.07.18. 10:25 Daniellaaa

Nem adom fel!!!

Az előző blogbejegyzésemhez kapcsolódóan teszem fel magamnak a kérdést: Mi a tanulság? A tanulság az, hogy nem szabad elkényelmesednünk, hátra tett kezekkel örvendeznünk, hogy elmúlt, nincs többé szorongás. Egy kb. 20 éve tartó szociális fóbiának nem lehet ilyen egyszerűen véget vetni. Nekem egyelőre az a meggyőződésem, hogy ez nem fog elmúlni soha végleg (ez egy szubjektív vélemény, mint minden itt a blogon, nem tudományosan alátámasztott, és elképzelhető, hogy vannak emberek, akiknek ez sikerült, bár sajnos még nem találkoztam velük), így nem tehetjük meg, hogy "szabadságra" megyünk mondván, hogy most nyár van és most amúgy sincs kedvem a sok terápiás anyaghoz, inkább élni szeretnék és nem veszek tudomást a szociális fóbiámról. Eddigi tapasztalataim alapján a  gyógyulás, vagy inkább jobbulás kulcsa a kitartó munka! Szerencsére "sosem adom fel" természetem van, így ha jön az önsajnálat és a tehetetlen düh (lásd előző blogbejegyzést) akkor valószínűleg utána azonnal erőre kapok és a megoldást keresem, a tettek mezejére lépek. Ezt teszem most is. Mint már nagyon sokszor újra elkezdem az önterápiámat, megint megfogadom, hogy stresszlevezetés gyanánt rendszeresen sportolni fogok, egészségesen étkezni és minden általam ismert eszközt bevetek a szorongás ellen. A kívülállóknak talán unalmas, hogy mindig minden elölről kezdődik, mindig ugyanazt az utat járjuk végig és esetleg egy helyben toporgásnak tűnik az egész, de mi, akik állandó küzdelemben éljük az életünket, érezzük az apróbb sikereket és tudjuk, hogy van értelme újra és újra elkezdeni, lelkesedni, küzdeni. Ha visszanézünk mi volt 2-3 éve, talán meglátjuk az értelmet, látjuk mennyit fejlődtünk. 3 éve siránkozó munkanélküli voltam, akinek még sosem volt "igazi" munkahelye, sok munkatárssal, igazi és felelősségteljes munkakörrel. Most pedig már van, két éve helyt tudok állni ebben, ami régen csak álom volt. Tehát van értelme ugyanazokat a köröket lefutni, még ha el is veszítjük időnként a lelkesedésünket és gödörbe kerülünk, akkor is van értelme felállni és újrakezdeni. Szerintem gyógyszerek és külső segítség/terapeuta nélkül is sikerülhet kigyógyulni a szociális fóbiából.

3 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://onbizalomnelkul.blog.hu/api/trackback/id/tr387617582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kognitív Teknősbéka 2015.07.19. 17:31:29

A kívülállók nevében üzenem, hogy nem tűnik egy helyben toporgásnak :)

Amúgy nem látom úgy, hogy választani kéne az élni akarás ("kalandvágy") és a lelki fejlődésen dolgozás között. Sőt, szerintem együtt az igazi.

jel1 2015.08.11. 19:42:26

Az erőszakmentes kommunikáció nekem sokat segített a belső kommunikációmban :)
Sokkal kiegyensúlyozottabb vagyok mióta fel tudom térképezni az érzéseim és szükségleteim :)))))

Ajánlom :D

kajak12 2015.11.10. 19:31:05

Sziasztok. Sajnos nekem nincsen lehetőségem terápiára járni. Ha esetleg valakinek lenne kedve skype-on hetente párszor beszélgetni, gyakorolni a terápiát, jelezzen. Egyedül nehéz és én biztosan érzem, hogy nekem ez sokat segítene.
süti beállítások módosítása