Szociális fóbiások küzdelme a nagyvilággal

Sziasztok! Ez a blog Neked készült, aki szociális fóbiával küzdesz. Neked, aki önbizalomhiányos vagy, folyton kisebbségi érzésed, megfelelési kényszered van, vagy Neked, akinek nincsenek ilyen problémáid, egyszerűen csak kíváncsi vagy, hogyan élnek ezek a furcsa, visszahúzódó, szégyenlős, csendes emberek, milyen nehézségekkel kell szembenézniük nap, mint nap. Itt olvashatjátok mindennapi botladozásainkat, szerencsétlenkedéseinket, félelmeinket, amelyeket megosztunk veletek, hogy érezzétek nem vagytok egyedül.

Dr. Richards-terápia

A könnyebb navigálás érdekében ide gyűjtöttük a linkeket jelenlegi nagy projektünkhöz, ami nem más, mint a dr. Richards által megalkotott, szociális fóbiával foglalkozó audioterápia magyarítása:

1. bemutatkozó lecke

2. lecke

3. lecke

4. lecke

5. lecke

6. lecke

7. lecke

8. lecke

9. lecke

10. lecke

11. lecke

Friss topikok

2015.03.22. 14:17 Daniellaaa

Lazítani a maximalizmuson

Mostanában azon igyekszem, hogy lazítsak a maximalista, túl lelkiismeretes és túl precíz hozzáállásomon a munkámban, hogy kicsit lazábban tudjam kezelni a dolgokat. Ezzel párhuzamosan elkezdtem attól félni, hogyha ez sikerül, akkor átesek a ló túloldalára, és akkor nem fogom jól ellátni a feladataim, mert nem törődöm, megbízhatatlan, link alakká válok, vagy legalábbis mások így látnak majd. Amikor egy ügy elintézése nem rajtam múlik, akkor mindig rágörcsölök. Ha egyedül is el tudom végezni, akkor viszonylag nyugodtabban tudom kezelni a helyzetet, hiszen bízom magamban, ismerem magam és tudom, hogy időben készen leszek és a lehető legpontosabban a feladattal. Amint egy feladat elvégzéséhez mások segítsége kell, vagy mások válaszát kell megvárnom, akkor azonnal befeszülök és túlságosan túlparázom az egészet. Másoktól is elvárom az azonnali választ, a precíz munkavégzést, ugyanazt, amit magamtól is. Vannak pillanataim, amikor felismerem, hogy nem lesz ez így jó és próbálok lazítani ezen a hozzáállásomon. A minap pl. nem jött azonnal válasz egy partnercégünktől és ahelyett, hogy napi három üzenettel bombáztam volna őket, hogy választ csikarjak ki belőlük, úgy gondoltam, hogy nem foglalkozom az üggyel annyit, hiszen a labda náluk volt, tulajdonképpen nem rajtam múlt, hogy mikor válaszolnak. Aztán megkaptam a főnökömtől a letolást, hogy miért hagytam annyiban az ügyet, miért nem kaptunk még két nap után sem választ. Ok, de akkor hogyan kezeljem lazábban a dolgokat? Hogyan találjam meg az arany középutat? Nem maximalista, mindent túlgörcsölő, de még jó munkaerő, aki jól kezeli a szituációkat és eredményesen dolgozik, viszont nem link és megbízhatatlan, aki semmit nem intéz vagy végez el időben?

4 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://onbizalomnelkul.blog.hu/api/trackback/id/tr777291439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kognitív Teknősbéka 2015.03.25. 21:54:15

Miért is baj, ha másoktól is elvárod a gyors választ, a precíz munkavégzést?

tradesongold 2015.05.12. 09:07:59

@Daniellaaa
En is hasonloan maximalista tipus vagyok, de ez nem jo. A maximalista emberek ritkan erzik azt, hogy minden perfect. Valami mindig nem stimmel...Lehet kicsit furcsa, de en magammal szemben korabban mindig maximalista voltam, masokkal szemben viszont nem. Magamnak soha nem tudtam megfelelni, ezzel rontva folyamatosan az onbecslesemet. A maximalista ember jellemzoje, hogy szinte vegletekben gondolkodik. Vagy tokeletes a dolog, vagy nagyon rossz. A leveledbol ez kitunik kristalytisztan, hogy amint megprobalsz "lazitani" egybol rosszabbul erzed magad.
A szakirodalom erre azt irja, hogy mindig eleg 80%-ot teljesiteni es ez lehet az arany kozeput a maximalista embernek, mert Nalad a 80% masnal 100%.
Hogyan kellett volna viselkedned? A napi 3 level valoban sok, ezt konnyen veheti valaki piszkalodasnak. Ha 2 napig nem irsz, az a masik veglet :) szerintem boven eleg, egy email valtas naponta amiben hangsulyozod a dolog fontossagat.
Persze mindezt igy latatlanban mondom, hiszen nem tudom milyen jellegu munkat vegzel, milyen prioritasokkal dolgozol, illetve mi a ceg profilja es ott mennyire porog az elet.

Szep napot :)

vargabikácska 2015.08.19. 10:13:53

Szerintem nem lehet erről a kérdésről általános szabályokat megfogalmazni, én legalábbis nem tudok. Szóval inkább azt javaslom, hogy mindig az aktuális szituban gondold át, hogy mi a célszerű.
Mondjuk a fenti helyzetben azt, hogy legkésőbb meddig lesz szükséged a válaszra. Amit aztán bele is írhatsz a mailbe. Ha ezt nem tudod magadtól, akkor mondjuk megkérdezed a főnököt. Hé, főnök, nem válaszolnak a hogyishívjákék, de nem akarom sokat zaklatni őket, úgyhogy mondjál már egy határidőt, köszike.
Aztán szerintem a "pontos" meg az "elégséges" elvárások feltérképezésén túl azt is fontos megtudni, hogy egy feladatra te mennyi energiát tudsz rászánni. Ha csak púp a hátadon, akkor minimális energiabefektetéssel átcsúszol vele a célvonalon, mint a suliban az uncsi tantárgyakból egy kettessel, hogy aztán olyasmire tudd koncentrálni az erődet, amivel szívesen foglalkozol és fontos neked.
Nem lehetsz mindenben jó. Mm nem azért, mert ez nagyon szigorú, hanem azért, mert lehetetlen. Szal ne erőlködj, csak bontakozz ki abban, amiben jó vagy. Hogy valamiben igazán jó lehess, az kell, hogy bizonyos dolgokról cserébe lemondj.
Talán kezdd munkehelyen kívüli dolgokkal, amiknek nincsen tétje. Mondjuk a háztartással. Ha szeretsz porszívózni, de mondjuk utálsz mosogatni, akkor csak a porszívózást csináld meg, és hagyd, hadd álljanak a koszos tányérok a konyhapulton, amíg kedvet nem kapsz a mosogatáshoz - vagy el nem fogy a tiszta tányér ;)
Ha valamit mégis tudnék általánosságban javasolni az az, hogy a a fókuszodba a "helyes" és a "kötelező" dolgok helyett azt állítsd, hogy mitől érzed jól magad. Hogy mi okoz neked örömöt és elégedettséget. Szociális lények vagyunk, ösztönösen kerüljük, hogy másoknak ártsunk, és feltételezem, hogy nem vagy dilinyós vagy bűnöző, szóval nem kell attól tartanod, hogy ami neked jó, azzal másoknak ártasz.
Sőt! Ha valakinek fogcsikorgatva szívességet teszel, az nem fogja érteni, miért teszed ezt, csak tehernek fogja érezni magát, és nem fogja tudni, mi rosszat tett, amiért haragszol rá, és mire felfogná, mi történik, már nyakig belekerült...
Nekem amúgy nagyon tetszik, hogy a szorongásodat nem akarod tovább terjeszteni, mint valami vírust, hanem meg akarod szűntetni - respekt! Bár többen tennének így!

vargabikácska 2015.08.19. 10:22:19

@Kognitív Teknősbéka:
Azért, mert célszerűtlen és etikátlan is lenne másokat is szorongásra kényszerítenie azért, hogy a saját szorongásán enyhítsen. Arról nem is beszélve, hogy összességében ezzel a saját helyzetén is csak rontana - egy újabb hurkot vetne vele a "szorongás-spiráljára".
Nyilván nem a másik végletről van szó, hogy el kellene néznie, hogy mások fát vágjanak a hátán. Hogy valaki más mulasztásáért ő vigye el a balhét. Hanem arról, hogy megtalálja azt az arany középutat.
süti beállítások módosítása