Szociális fóbiások küzdelme a nagyvilággal

Sziasztok! Ez a blog Neked készült, aki szociális fóbiával küzdesz. Neked, aki önbizalomhiányos vagy, folyton kisebbségi érzésed, megfelelési kényszered van, vagy Neked, akinek nincsenek ilyen problémáid, egyszerűen csak kíváncsi vagy, hogyan élnek ezek a furcsa, visszahúzódó, szégyenlős, csendes emberek, milyen nehézségekkel kell szembenézniük nap, mint nap. Itt olvashatjátok mindennapi botladozásainkat, szerencsétlenkedéseinket, félelmeinket, amelyeket megosztunk veletek, hogy érezzétek nem vagytok egyedül.

Dr. Richards-terápia

A könnyebb navigálás érdekében ide gyűjtöttük a linkeket jelenlegi nagy projektünkhöz, ami nem más, mint a dr. Richards által megalkotott, szociális fóbiával foglalkozó audioterápia magyarítása:

1. bemutatkozó lecke

2. lecke

3. lecke

4. lecke

5. lecke

6. lecke

7. lecke

8. lecke

9. lecke

10. lecke

11. lecke

Friss topikok

2013.06.09. 15:22 Kaisa

Megvan a megoldás? Rettegés helyett örülj!

Olvasok egy könyvet, vagyis egyszerre ötöt, mert nem tudtam eldönteni, melyikkel kezdjem, de most csak egyről lenne szó. Elliot Aronson: A társas lény. Még csak az elején járok, ahol azt írja, hogy minden érzelemnek van érzésbeli és kognitív oldala. Ha az erdőben szembejön velünk egy medve, akkor beindulnak bennünk fiziológiás változások. Adrenalin és annak következményei... Ezt az idegrendszeri választ akkor értelmezzük félelemnek, nem pedig dühnek vagy örömnek, amikor felismerjük, hogy a kiváltó inger egy félelmet kiváltó inger. Vagyis az agyunk fordítja le nekünk, hogy ez a helyzet épp félelmet okoz. Erre csináltak egy kísérletet, bár ők a konformitást kutatták szociál pszichológiai szempontból, de máshogy nézve is érdekes lett az eredmény.

Beadtak egy csomó embernek szintetikus adrenalint, egy részüknek azt mondták, hogy ez valami vitaminkészítmény és majd lesznek mellékhatások (szívdobogás, kézremegés). Akik ezt tudták, azok fel voltak rá készülve, meg tudták magyarázni a tüneteket. Másoknak viszont nem mondták, hogy lesznek tünetek, viszont betettek a csoportokba 1-1 beépített embert. Ezek a beépített emberek egyszer úgy csináltak, mint akikben túlárad az öröm, másik csoportban dühösek lettek. A többi ember pedig őket követte. Azok, akik nem tudták, hogy milyen tünetek várhatóak, amikor olyan fiziológiai reakciókat éreztek saját magukon, aminek eredetével nem voltak tisztában, saját érzéseiket vagy jókedvként, vagy dühként értelmezték, annak megfelelően, ahogy a beépített ember érezte magát. Tehát ugyanazt a fiziológiai tünetegyüttest értelmezték eufóriának, mint amit a másik csoport dühnek. Na most akkor ki gátol meg engem abban, hogy a paráimat, a rám törő remegést, torokszárazságot, izzadást, heves szívdobogást inkább kitörő boldogságnak értelmezzem, mint rettegésnek? Mindenki jobban járna...

1 komment

Címkék: megoldás


A bejegyzés trackback címe:

https://onbizalomnelkul.blog.hu/api/trackback/id/tr355352528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kognitív Teknősbéka 2014.07.12. 02:11:35

Sajnos nem ilyen egyszerű, sok pszichológiai elmélet próbálja az érzelmeket megmagyarázni, ez csak az egyik közülük, és noha "van benne valami", vannak gondok is vele bőven, például nem igaz az, hogy minden érzelem ugyanazokkal a fiziológiai reakciókkal jár (a boldogság miért is járna izzadással?)

Gyakorlatilag a tapasztalatom szerint nem túl erős szorongásnál segít, ha azt mondom magamnak, hogy ez csak egészséges és hasznos izgatottság, legalább bizonyos ördögi körök ("szorongás miatti szorongás") nem indulnak be.
süti beállítások módosítása