Szociális fóbiások küzdelme a nagyvilággal

Sziasztok! Ez a blog Neked készült, aki szociális fóbiával küzdesz. Neked, aki önbizalomhiányos vagy, folyton kisebbségi érzésed, megfelelési kényszered van, vagy Neked, akinek nincsenek ilyen problémáid, egyszerűen csak kíváncsi vagy, hogyan élnek ezek a furcsa, visszahúzódó, szégyenlős, csendes emberek, milyen nehézségekkel kell szembenézniük nap, mint nap. Itt olvashatjátok mindennapi botladozásainkat, szerencsétlenkedéseinket, félelmeinket, amelyeket megosztunk veletek, hogy érezzétek nem vagytok egyedül.

Dr. Richards-terápia

A könnyebb navigálás érdekében ide gyűjtöttük a linkeket jelenlegi nagy projektünkhöz, ami nem más, mint a dr. Richards által megalkotott, szociális fóbiával foglalkozó audioterápia magyarítása:

1. bemutatkozó lecke

2. lecke

3. lecke

4. lecke

5. lecke

6. lecke

7. lecke

8. lecke

9. lecke

10. lecke

11. lecke

Friss topikok

2014.07.09. 19:18 Kaisa

Mit látnak az emberek kívülről?

Született már pár bejegyzés a blogban, amiből kiderül, mennyire lúzerek, lelkibetegek és életképtelenek vagyunk. És ha ez kívülről is látszódna, az emberek messziről elkerülnének bennünket, átmennének az utca túloldalára, ha szembe jönnének, elzárnának a világ elől vagy cirkuszban mutogatnának ekkora nyomoroncokat. De nem így van, mert egyelőre felismerhetetlenek vagyunk. Nincs a fejünkre írva, hogy „Idenézz, ez mindjárt összecsinálja magát, úgy fél tőled, ismeretlentől!”

Kívülről elsőre semmi nem tűnik fel a gyanútlan járókelőnek, csak egy ember vagyok a több milliárd közül. Az eladó csak annyit lát, hogy kimért vagyok, feleslegesen nem beszélek, csak a minimális udvariassági köröket futom, de ez még nem gyanús, hiszen rengeteg ilyen ember van. A postai, banki, akármilyen ügyintéző talán már észreveszi, hogy nem vagyok 100%-ig bizonyos a dolgomban, hogy zavartan nézek körbe, mikor belépek a terembe, hogy nem fogok az asztalra csapni. Kicsit több ugyan az értetlenkedés, mert kérdezni nem merek, de problémamentes ügyfél vagyok. Sőt. A legjobban befenyíthető, aki véresen komolyan veszi a hatóságokat, a határidőket és úgy általában mindent.

Az ismeretlen ismerősök, akik nem ismernek, de időnként megfordulnak a társaságomban vagy egyszerűen csendesnek látnak, vagy beképzeltnek és mogorvának. Mivel nem szólok senkihez, biztos bajom van a társasággal. Az ismerősök, akik tényleg ismernek, azt hiszik, bajom van, amikor csendes megfigyelőként veszek részt a beszélgetésben. És ezt 10 percenként szóvá teszik, „de tényleg nincs bajod? Olyan csendben vagy…” Én meg bizonygatom, hogy nem, nincs semmi bajom, higgyék már el.

Aztán ott vannak a munkatársak, akikkel szerencsére nem kell bájcsevegni, hiszen dolgozni jöttünk, nem csacsogni. De azért néha mégis kialakulnak beszélgetések. Főnöktől már többször megkaptam, hogy miért nem vagyok beszédes. A többiek egyszerűen csak elfogadják. A munkában viszont látszik, hogy nem tankként haladok előre. Excel táblákat összeszerkeszteni, kimutatásokat készíteni, leveleket írni tudok, legalábbis a számomra érthető témákban. De amint szervezkedni kell, már kezd kicsúszni a kezemből. Gondolhatnák ők, de én meg inkább úgy látom, hogy hosszabb pórázt engedek az ügynek. Ha írtam egy levelet, akkor hagyom, hogy a sorban következők is végezzék a dolgukat, nem szólok rájuk 10 percenként, hogy na átvitted aláíratni, na kiment, na elküldtétek, na megkaptátok, na megcsináltátok már? Pedig tudom, hogy sokszor rám is rám kell szólni, mert hajlamos vagyok elücsörögni a dolgok felett. Szóval látják, hogy egy kicsit megalszik a számban a tej, hogy hajlamos vagyok kidumálni magam a dolgok alól, és nem értik. Nem értik, hogy ha kész az anyagom, miért nem tolom tovább, hogy haladjon az útján. ’Dehát amit csinált dokumentum az jó, akkor miért nem hajtja a dolgokat, hagy menjen. Itt van ez a lány, aki nem csinál hülyeségeket, de mégis úgy viselkedik, mintha ez lenne az első munkanapja…’

Aztán vannak a barátok, akik tényleg ismernek. Ők meg azt látják, hogy tök bolond vagyok, és nem értik, hogy mi a bajom, hiszen mindenem megvan, eszem, munkám, humorom, egészségem, miért vagyok mindig kimerült, miért nem vagyok elégedett. És miért nincs párkapcsolatom, hogy lehet az, hogy nincs mellettem senki. Ez az a pont, amit a legnehezebb kidumálni, és amire a pletykaéhesek egyből lecsapnak. Minden találkozó azzal kezdődik, hogy hogy vagy, és párkapcsolat? („Kapd be”) Hogyhogy nincs??? („Kapd be megint”) És tervek a jövőre? Miért nem akarsz inkább itt meg ott dolgozni (Olyan helyek, ahová be se lehet kerülni), jó neked ott ahol vagy, miközben láthatóan nem érzed jól magad? („Hagyjatok már békén, le lehet rólam szállni!!”) Ezek a magánéletben turkálós barátok, akikkel évente párszor találkozom csak, így muszáj update-elniük az infókat. Akikkel napi-heti szinten találkozom, azok tudják, hogy felesleges, úgyis szólnék, ha bármi változás történne… Mégis, egyik csoport sem érti, hogy miért „jó” nekem így magányosan, egy olyan munkahelyen, ahol nem inspirálnak, ahová nem imádok bejárni. Miközben okos vagyok, szép, meg ügyes meg vicces meg blablabla.

19 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://onbizalomnelkul.blog.hu/api/trackback/id/tr986471247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chonka 2014.07.09. 21:42:54

Nem vagyok benne biztos, hogy idevág, de minap jöttem haza kivételesen vonattal és nagy aggodalmamban, hogy mindent tökéletesen csinálok-e (mert melóhelyen ért egy-két kritika), azon kaptam magam, hogy olvasom a "kérem, mindig kapaszkodjon" feliratot és már nyúlok is a kapaszkodóért. Pedig szükségem egyáltalán nem volt rá, de tényleg. Na ilyen szófogadó és szánalmas vagyok én :)) Felszólító mód és már gondolkodás nélkül csinálom is, csakhogy senki belém ne merjen kötni. Aztán elengedtem mondjuk, de megijedtem, hogy ilyen erős a megfelelési kényszerem. Hihetetlen befenyíthető lehetek :(

Kognitív Teknősbéka 2014.07.09. 22:37:28

Természetesen nem vagytok "lúzerek, lelkibetegek és életképtelenek". Az a lúzer szerintem, aki feladja, nem az, akinek problémái vannak. Azért is szeretem ezt a blogot, mert itt nem csak a panaszkodás megy, hanem úgy érzem, hogy nagy energiákkal próbáljátok a problémáitokat megoldani. Minden tiszteletem a tiétek a titkos gondolataitok elolvasása után is, sőt pont azért :)

Más kérdés, hogy milyennek látna a legtöbb ember. Mindenkinek megvannak a fejében a skatulyák, amikbe másokat beleilleszt, és az átlagembernek nincs "szocfóbos" skatulyája. Ettől még lehetsz szimpatikus (ha az "aranyos, alkalmazkodó" skatulyába esel), lehetsz jó munkaerő (például ha a lelkiismeretességed kompenzálja a rámenősséged hiányát), lehetnél jó barátnő (nem tudom, hol romlik el ez nálad, arra tippelek, hogy túlságosan távolságtartó, hideg benyomást keltesz - és ezen segíthetnél, mert az embereknek határozottan van "érdeklődő, kedves ember" skatulyájuk, csak a megfelelő jeleket kell küldeni)

Dexter007 2014.07.09. 23:27:59

Kaisa, amikor a barátaiddal vagy, az milyen érzésekkel jár? Felszabadultabb tudsz lenni? Ők (mennyire) ismerik a tényleges valódat? Van olyan köztük akinek elmondtad, vagy elmondanád amit itt leírtál a posztodban? Szerintem az nagyon rossz, mikor félreismerik az embert, ha folyton rejteni kell, amit valóban gondolunk, hogy nem mondhatjuk ki: mi nem mogorvák, beképzeltek vagyunk, hanem egyszerűen nem tudjuk úgy kezelni a szociális helyzeteket, mint mások.

Gontar 2014.07.16. 19:53:45

A "lúzerek, lelkibetegek és életképtelenek" a te fejedben él csak. :-)

Az emberek azért érzékelik a dolgot valamilyen szinten (van aki jobban, van aki kevésbé - van aki nagyon, van aki egyáltalán nem), de nem a fentiekként. Az önbizalomhiány érzékelhető dolog, és bizony érződik is.

jel1 2014.07.20. 22:02:53

Honnan vannak neked barátaid? :o Én szinte lehetetlennek tartom, hogy ismerkedjek. Valaki tud segíteni? :S

Amúgy nekem kívülről mindenki azt mondta, hogy csak szótlan vagyok, és ennyi.

Kaisa 2014.07.21. 20:44:14

@Kognitív Teknősbéka: valamiért mi szocfóbosok mégis azt hisszük, hogy a fejünkre van írva a defektünk, pedig tényleg nincs szocfób skatulya, pláne hogy minden szocfóbos tök más típusú ember. Aztán meg persze a szocfób nem én magam vagyok, az egy olyan skatulya, amiből önszántamból kiléphetek, ha eleget dolgozom rajta.

Örülök, ha a titkos gondolataink megismerése után még nem tartasz teljesen zakkantnak minket, sőt... :)

De egyelőre annyira sokkal könnyebb a rég bejáratott önmarcangolásoknak átadni magunkat. Bár igazából pont azért írom le ilyen sarkítottan ide a világ elé a torz gondolataimat, mert nem látszik, de az írásaim során szembesülök azzal, hogy tényleg mekkora "hülyeségeket" vagyok képes gondolni, és ez is egy kicsit előre mozdít...

Kaisa 2014.07.21. 20:51:00

@Dexter007: A barátaimmal (értsd az igazi barátokat) felszabadult vagyok, kb 80%-uk ismer engem ennyire, hogy tudja, az arckifejezéseim pl teljesen mást rejtenek, mint sokáig hitték. Vannak olyanok, akikkel eljutottam olyan mély beszélgetésekig, hogy a fent leírtak nem jelentenének nekik újdonságot. A blog többi része új lenne nekik, mert ilyen részletesen nem szoktam ecsetelni nekik, hogy pl miért nem telefonálok. Egyszerűen csak tudják, hogy nem szeretek.
Az igazi barátaimmal felszabadult vagyok, mert tudom, hogy ha meg is bántom őket, tudunk egymástól bocsánatot kérni, ha hülyén viselkedem, együtt fogunk rajta röhögni. Ismeretlenekkel és távoli ismerősökkel ez nem megy.

@jel1: barátaim gimiből, egyetemről, hobbimból, munkából és szocfób körből vannak. Legtöbbjüket heteken, hónapokon, sőt éveken át csak megfigyeltem, és idővel alakult ki a barátság, nem mondanám, hogy gyorsan ismerkedem... Sajnos nem tudok segíteni az ismerkedésben, mert én magam is küzdök vele. De milyen céllal szeretnél ismerősöket szerezni? Barátokat vagy társat keresnél?

jel1 2014.07.21. 21:21:49

@Kaisa: azt hiszem mindegy... :D kettőt egyszerre ha lehetne :DD barátokat és társat

milyen hobbid van? :)

mit jelent, hogy szocfób kör?

oks, hát jó, csak olyan kis unatkozós magányos vagyok így nyáron... :SS tudom, bocsi.

Kognitív Teknősbéka 2014.07.22. 01:27:30

@Kaisa: Igen, sokszor választanunk kell az között, hogy pillanatnyilag viszonylag jól érezni akarjuk magunkat (a bejáratott, biztonságosnak tűnő dolgokat csinálva), vagy fejlődni akarunk.

És igen, az írás segít. A fejlődés lényege sokszor az, hogy egy másik perspektívából tudjuk szemlélni magunkat és a világot, és ez írásban jobban megy. Pont ez az "ezt gondolom, de igazából egy másik állapotomban azt is gondolom, hogy ez nem így van" kettőség tudatosítása segít abban, hogy idővel egyre reálisabb gondolatok jöjjenek.

Amúgy fordítva is segít, ha tudjuk, hogy a szorongás nem feltétlenül jön át: ha távolságtartó, inkább magában ellevő emberrel találkozok, akkor igyekszek tudatosítani, hogy könnyen lehet, hogy nem azért van, mert egy szörnyű defektet lát bennem (a szocfóbos reakciója), vagy mert ilyen a természete (az átlagember reakciója), hanem mert félénk vagy éppenséggel szocfóbos.

Kaisa 2014.07.24. 20:04:47

@jel1: nem kell itt a bocsi :D teljesen jogos a felvetésed, csak fejtsd ki kicsit bővebben, hogy miben szeretnél segítséget. Az, hogy egy szocfóbos hogyan ismerkedjen, elég nehéz kérdés, mert minden szocfóbos teljesen más. Én tök mástól parázok mint a szocfóbos barátaim.

Mit tartasz lehetetlennek az ismerkedésben? Hol akadsz el a való életben és meddig jutsz neten? Hogy képzeled, van olyan környezet, amiben kapcsolatot tudnál létesíteni más emberekkel? Mint pl én tudom magamról, hogy idő kell, hogy megszokjam mások jelenlétét, te mit érzel akadálynak?
Ha egy kicsit bővebben kifejtenéd a problémádat, akkor hátha megoldást is könnyebb lenne találni. Mert hidd el, ami neked probléma, az másnak nem egyértelmű, így nem tudjuk, pontosan miben kérsz segítséget. :)

jel1 2014.07.25. 19:08:56

@Kaisa:

"Mit tartasz lehetetlennek az ismerkedésben?"
az élőben ismerkedést. megszólítani valakit, vagy csak beszélgetést kezdeményezni, mindegy, hogy ismerős vagy sem...
Netes ismerkedést. nem találtam olyan helyet, ami szimpatikus lenne. nekem ez így nem megy, csak görcsös beszélgetések az egész... kérdezek, válaszol, kérdezek, válaszol.. ezt hogyan lehetne elkerülni?

"Hol akadsz el a való életben?"
ott, hogy meg kellene szólalni :D szóval ezt az előbb is írtam :)

"és meddig jutsz neten?"
most addig, hogy rámertem olyanra írni ismerkedésből facen, aki közel lakik és van közös ismerősünk... de van barátja sajna
ismerősnek nem mernék írni nagyon, vagy aki egy közelebbi ismerősömnek közelebbi ismerőse
meg írtam az előbb, hogy ez nem jó nekem :/

"Hogy képzeled, van olyan környezet, amiben kapcsolatot tudnál létesíteni más emberekkel?"
élőben:
házibuli sok piával :S :D (?) vagy akárhol, csak ne legyek egyedül, mert úgyse szólalnék meg.
neten: csak, ha valakivel megismerkedem élőben, akkor facen tudnék beszélgetni azt hiszem...

"Mint pl én tudom magamról, hogy idő kell, hogy megszokjam mások jelenlétét, te mit érzel akadálynak?"
szóval igen, nyilván ez minden szocfóbosnál, nem? :D
beszélgetés kezdeményezés, megszólítást, a szorongást, hogy leblokkolok, nem jut eszembe semmi, nem merek kérdezni, visszakérdezni
nem tudom, hogy idővel menne-e, egy ismerősöm se hagyott annyi időt, hogy meg tudjak nyílni neki... :/ így kb mindenki mellett kínosan érzem magam, csak otthon nem, de itt se mondok meg senkinek semmit a dolgaimról, mert nem merem, de pl húgom biztos segítene...

igazándiból én sem tudom mi lenne a jó, szóval össze-vissza írtam minden hülyeséget :D nem ismerem magam annyira

SORA 2014.08.01. 10:22:16

Sziasztok!
Először is, új vagyok itt, nemrég találtam a blogra. Nagyon tetszik a stílus (hogy általában pozitív akar és legtöbbször tud lenni), és a tartalom is hasznos.
Sok dolog van, amit a pszichológustól is hallottam már... :)

Nemrég találkoztam egy cikkel, és egy fotósorozattal. Ami nagy vonalakban arról szól, hogy a testtartás mennyire fontos!
De azt is tudom, hogy ahogy az ember megy, annak határozottságából is sok infó jöhet. A kommunikáció jelentős hányada testbeszédből fakad.

Az, ahogy én néha végigosonkodok a munkahely folyosóján - kínosan ügyelve, hogy kivel találkoztam, kivel nem, kinek kell köszönni (kinek nem kell már), nem biztos, hogy kívülről nem látszik.
Mint ahogy egy zsúfolt előtérben várakozva is lehet lejön némi infó abból, ha beállok egy sarokba, vagy kifelé bámulok egy ablakon.
A szorongásból fakadó mocorgásról nem is beszélve.
Persze az jó lehet, hogy igyekszem mindig mosolyogni - az egyik elhárító mechanizmusom egyébként is a humor. Csak persze az a kérdés, hogy másoknak akár ez is nem gyanús-e?

Kognitív Teknősbéka 2014.08.03. 15:47:56

@SORA: Látszani látszik valami, de megtörténhet, hogy a szorongás barátságtalanságnak tűnik.

Mindenesetre a lényeg szerintem az, hogy nem olyan fontos, hogy "mit látnak az emberek kívülről": nyilván van valamennyi gyakorlati jelentősége, de abban a tekintetben, hogy "mennyit érsz", teljesen mindegy, hogy mások mit gondolnak.

Dexter007 2014.08.05. 16:52:54

@SORA: Szia Sora, üdv a blogon! :)
Az osonás akár azt is üzenheti, h rosszban sántikálsz, szóval sztem próbálj "hagyományos" módon menni, és ne agyalj azon, kivel találkozol. Hidd el, az emberek többsége nem Sherlock Holmes, és nem köti le minden percüket, h mások viselkedését megfigyeljék és abból következtetéseket vonjanak le, max. az áruházi biztonsági őr az, aki azért van ott, h mások gyanús viselkedését kiszűrje :) Ha kevesebbet foglalkozol azzal, h szerinted mások mit gondolnak Rólad, akkor kevésbé fogsz szorongani és több energiád jut a valódi életre, tevékenységekre. Ha belegondolsz, az átlagember számára elenyésző azon élethelyzetek száma, amikor valóban fontos, milyen (első) benyomást teszünk a másikra, pl.állásinterjú, randi, új közösségbe érkezés. A mosoly és a humor nagyon jó dolog, gyakran ez a legrövidebb út 2 ember között ;-) Kétlem h bárki jóhiszemű ember "gyanúsnak" találná ezt nálad.

Dexter007 2014.08.11. 22:28:13

@Kaisa: neked is:
www.youtube.com/watch?v=YxAQ-YtHz54

"Help me leave this corner of the room
I'm reaching out to you
Cause I've got things
I could talk to you about
And we could be
Wallflower friends 'til the end"

Kicsibogyesz 2014.09.17. 11:35:36

Sziasztok!
Új vagyok még az oldalon, igazából a témában is, mivel eddig nem tudtam mi a baj velem. Mindig csak azt hittem, hogy túlságosan szorongó vagyok, de nem tudtam, hogy erre van egy külön fóbia megnevezés is. Véletlen bukkantam rá egy cikk kapcsán és akkor döbbentem rá, hogy akár rólam is szólhatna az a cikk.
Ami miatt írok Nektek, az az, hogy szeretném megkérdezni mi a tapasztalatok azzal kapcsolatban, hogy ebből valamilyen formában ki lehet-e gyógyulni? Sajnos én nem idegenek között érzem magam pánikban, hanem ismerőseim között. És ahogy egyre több cikket olvasok, felcsillant a remény, hogy talán eljuthatok oda, hogy ne kelljen rettegve végigülnöm egy családi rokonlátogatást. Tudom, hogy erre a pszichiátert szokták javasolni, de sajnos nem áll módomban elmenni. Viszont próbálok mindent megtenni, hogy leküzdjem a félelmeimet. De néha úgy érzem lehetetlen. Amikor a munkahelyemen egy gyors megbeszélést tartunk, a szívroham kerülget, remeg kezem-lábam és imádkozok, hogy ne mondják ki a nevemet, ne kérdezzenek semmit, válljak köddé. Volt, hogy odáig eljutottam, hogy amint megtudtam, hogy megbeszélés lesz, majdnem elájultam, hányingerem lett és végül persze elküldtek orvoshoz, úgyhogy megúsztam. De nem akarok ilyen életet élni. Mindig csodálom azokat, akik a társaságban folyamatosan csacsognak, én meg ilyenkor mindig azt hiszem, hogy iszonyúan buta vagyok, mert még ha meg mernék szólalni, akkor se tudnék semmi értelmeset mondani. Csak állok ott kukán. És irigylem, hogy ők ilyen fesztelenül képesek beszélgetni. Sokszor volt olyan, hogy mentek munka után valahova beülni és tudom, hogy nem vagyok jó társaság, de borzalmasan rossz érzés, amikor előttem szervezkednek és engem nem hívnak el. Ilyenkor a szívem szakad meg és némán kapálózok, mert nem tudom mit tehetnék, amitől én is számítanék valamit. Aki viszont megismer és közel hozzám, azok általában megszeretnek, és tudom magamról, hogy ha azzal az 1-2 emberrel vagyok, akik igazán ismernek, akkor szórakoztató vagyok, sziporkázok és csak dőlnek belőlem a poénok. De akkor ez miért nem megy olyankor, ha olyan emberekkel vagyok, akivel csak felületesen ismerjük egymást?
Szerintetek van rá lehetőség, hogy ez változni fog, vagy csak törődjek bele, hogy egy kis kuka vagyok, aki a sarokból lesi, ahogy a többiek élvezik az életet?

Daniellaaa · http://onbizalomnelkul.blog.hu/ 2014.09.19. 20:08:29

@Kicsibogyesz: Szia! A bemutatkozásod alapján úgy érzem nagyon hasonló problémával küzdünk. Én is úgy érzem idegenek között annyira nem feszengek, inkább a felületesen megismert emberek között vannak gondjaim, így leginkább a kollégákkal, főleg akikkel csak ritkán kerülök kapcsolatba. Amit írtál az nálam is megvan, hogy unalmasnak érzem magam, illetve hogy sokszor félek, hogy nem tudok kinyögni egy értelmes mondatot sem, így inkább meg sem szólalok.

Szerintem van számunkra remény, azt nem tudom, hogy elmúlik-e teljes mértékben a szorongásunk, de megtanulhatunk vele együtt élni. Azt tudom, hogy a szorongásom és a problémáim csökkennek egyenesen arányosan azzal, ahogy egyre inkább elfogadom magam. Elfogadom, ha introvertált vagyok és esetleg unalmas, sokszor kuka. Nem baj, ha emiatt nem szeretnek mások, ilyen vagyok. Ezt próbáld meg te is tudatosítani magadban, hogy így is értékes vagy és előbb-utóbb már egyre kevésbé fog érdekelni, hogy ki mit gondol rólad és a szorongás is csökkenni fog.

KovacsPista777 2016.01.14. 11:06:54

@jel1: "Netes ismerkedést. nem találtam olyan helyet, ami szimpatikus lenne."

Öööö... Ezt a blogot sem találod szimpatikus helynek? Jó, tudom, ez nem egy randiportál, de ha az ismerkedésen nem csak a "csajozást" érted, akkor itt is szerezhetsz (szereztél) jó ismerősöket, később akár barátokat is. Ez szerintem nem lehetetlen. (Kiváncsi lennék a blogszerzők hol találtak egymásra, gondolom nem az utcán: Szia! Te is szocfób vagy? Írjunk együtt egy blogot! :)

Az internet kötetlen névtelensége nekem sokat segített, hogy megnyíljak akár teljesen ismeretlenek előtt is, akikkel ha később személy találkozóra is sor került, már nem a beteg/mogorva/bunkó/stb. embert látják benned, hanem a belső gondolataidból megfogalmazódott embert. Amit kívülről látnak belőled, az akkor már másodlagos lesz.
süti beállítások módosítása