Szociális fóbiások küzdelme a nagyvilággal

Sziasztok! Ez a blog Neked készült, aki szociális fóbiával küzdesz. Neked, aki önbizalomhiányos vagy, folyton kisebbségi érzésed, megfelelési kényszered van, vagy Neked, akinek nincsenek ilyen problémáid, egyszerűen csak kíváncsi vagy, hogyan élnek ezek a furcsa, visszahúzódó, szégyenlős, csendes emberek, milyen nehézségekkel kell szembenézniük nap, mint nap. Itt olvashatjátok mindennapi botladozásainkat, szerencsétlenkedéseinket, félelmeinket, amelyeket megosztunk veletek, hogy érezzétek nem vagytok egyedül.

Dr. Richards-terápia

A könnyebb navigálás érdekében ide gyűjtöttük a linkeket jelenlegi nagy projektünkhöz, ami nem más, mint a dr. Richards által megalkotott, szociális fóbiával foglalkozó audioterápia magyarítása:

1. bemutatkozó lecke

2. lecke

3. lecke

4. lecke

5. lecke

6. lecke

7. lecke

8. lecke

9. lecke

10. lecke

11. lecke

Friss topikok

2014.05.25. 11:47 Kaisa

A problémáim egyik gyökere

Épp buszozás közben sikerült megfogalmaznom az egyik okát a szorongásaimnak, mégpedig:

Nem tudom elfogadni, hogy az életben soha és semmilyen módon nem zárható ki 100%-kal a hibázás lehetősége. (nem a hibázás, hanem a lehetősége) Hogy soha nem lesz garancia arra, hogy amit csinálok, abba ne csúszhatna be egy apró hiba. Számomra a tökéletes élet olyan lenne, ahol lehetetlen lenne hibázni. Nem is a hibától félek, hanem annak a lehetőségétől.

Még nem tudom, mihez kezdek ezzel a felismeréssel.

6 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://onbizalomnelkul.blog.hu/api/trackback/id/tr86205660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Free_soul 2014.05.25. 15:27:23

A hibázás lehetőségétől azért félsz (valószínűleg), mert túlértékeled (katasztrofizálod) a hibázás következményét. Ezt feltérképezni segíthet ha leírod milyen hibákat csinálhatsz és mik lehetnek a következményeik.

Kaisa 2014.05.25. 15:46:00

@Free_soul: Nem, pont azt akartam megfogalmazni, hogy nem a hibától félek. Nem annak a következménye zavar, hogy valamit elrontok. Hanem az zavar, hogy nem zárhatom ki ennek a hibának a lehetőségét... vagyis soha nem élhetek 100%-osan biztos tökéletes életet.
Ha 100%-ra tudom, hogy hibázni fogok, az nem zavar annyira, mint a bizonytalanság, hogy nem tudom, mikor fogok.

Dexter007 2014.05.25. 23:54:17

Sztem indulj ki abból, h senki sem tökéletes, a hibázás kódolva van az emberi viselkedésben. Ismeretes az a mondás is, miszerint csak az nem hibázik, aki nem dolgozik. Ennek logikus következménye: 100%-osan bizonyos, h valamikor valahol hibát fogsz ejteni/okozni. Nem feltételezem rólad, h szándékos károkozásra készülsz, épp ellenkezőleg: abban vagyok biztos, h mindent megteszel legjobb tudásod szerint, h ne hibázz. Ennek ellenére lehetnek olyan külső/belső körülmények, amikor mégis létrejön a hiba, ezt utólag kielemezve legközelebb elkerülheted. Azt próbáld tudatosítani, h a hibázás elkerülhetetlen még a legnagyobb gondosság mellett is.

Free_soul 2014.05.27. 09:13:45

Kaisa: ha ez igaz hogy ettől félsz, akkor a kérdés az hogy miért szorongsz e miatt? Miért akarsz 100% tökéletes életet élni, s miért zavar a bizonytalanság? Csak akkor zavarhat, ha attól félsz hogy a hibának súlyos következménye lehet. Ha nem fog sokat számítani, akkor nem érdemes miatta izgulni. Gondold le hogy mindenki hibázik, ez a normális. Mondhatnánk azt is hogy ez a tökéletes, hogy néha-néha hibázunk.

Kognitív Teknősbéka 2014.05.27. 17:29:58

Kinek akarsz megfelelni a "tökéletes élettel"? Kiről gondolod az, hogy semmilyen hibát nem tudna megbocsátani?

Kaisa 2014.06.03. 20:25:06

@Kognitív Teknősbéka: Köszönöm a kérdéseket, sokat segítenek. (mármint tényleg, nem gúnyolódom)
süti beállítások módosítása