Szociális fóbiások küzdelme a nagyvilággal

Sziasztok! Ez a blog Neked készült, aki szociális fóbiával küzdesz. Neked, aki önbizalomhiányos vagy, folyton kisebbségi érzésed, megfelelési kényszered van, vagy Neked, akinek nincsenek ilyen problémáid, egyszerűen csak kíváncsi vagy, hogyan élnek ezek a furcsa, visszahúzódó, szégyenlős, csendes emberek, milyen nehézségekkel kell szembenézniük nap, mint nap. Itt olvashatjátok mindennapi botladozásainkat, szerencsétlenkedéseinket, félelmeinket, amelyeket megosztunk veletek, hogy érezzétek nem vagytok egyedül.

Dr. Richards-terápia

A könnyebb navigálás érdekében ide gyűjtöttük a linkeket jelenlegi nagy projektünkhöz, ami nem más, mint a dr. Richards által megalkotott, szociális fóbiával foglalkozó audioterápia magyarítása:

1. bemutatkozó lecke

2. lecke

3. lecke

4. lecke

5. lecke

6. lecke

7. lecke

8. lecke

9. lecke

10. lecke

11. lecke

Friss topikok

2016.12.04. 10:00 Kaisa

További Dr. Richards terápia anyagok 10.

Dreamer88 volt olyan kedves, és a Dr. Richards féle terápia maradék anyagait lefordította nekünk már egy jó ideje, csak abban reménykedtem, hogy mellé tudom biggyeszteni a hanganyagokban elhangzó bölcsességeket is. Azonban nem úgy tűnik, hogy tudnék ilyenre időt szakítani a napi menetrendemben, viszont azt sem szeretném, ha a fordításra fordított sok munka kárba veszne.

Ezért a továbbiakban a hanganyagot nem, de a mellékletét képező írásos „handout”-okat közreadjuk, így is hasznos dolgokkal vannak tele.

 Könyvjelzők

NE OSTOROZD MAGAD

NE GONDOLKOZZ… CSELEKEDJ

ELEMZÉS = BÉNULTSÁG

LASSÚ BESZÉDDEL A NYUGALOM FELÉ

NEM NAGY DOLOG!

A LEHETŐ LEGNAGYOBB NYUGALOMMAL ÉS BÉKESSÉGGEL ÁLLJ HOZZÁ A TERÁPIÁHOZ

 

Az ÖNOSTOROZÁS ÖRÖMEI

Elvégre, olyan régóta csinálom, biztos szórakoztató, nem?

Ha ostorozom magam:

  1. … Egyszerre érzem magam depressziósnak, szorongósnak és haszontalannak. HÁROM érzés egy áráért! Nagyon gazdaságos.
  2. … Olyan eseményekre és helyzetekre figyelek, amiket senki más nem tart fontosnak. Azzal, hogy széndákosan észreveszem az összes apró “hibámat”, megteremtem a saját “Poklom” és így a saját kis fájdalommal és szenvedéssel teli világomban élhetek.
  3. … Csak a negatív gondolatokra hallgatok és nagyon “pontosnak” és “valósnak” találom őket. Azzal, hogy folyamatosan ostorozom magam, garantálom, hogy mindig a negatív gondolataim irányítsák az életem.
  4. … Bebetonozom a tényt, hogy egy haszontalan vesztes vagyok, aki semmire sem jó. Ez hajtja a szorongásom és a legmélyebb depressziómat. Teljesen szétszedi az életem és biztosítja, hogy ne legyen jövőm.
  5. … Tudom, hogy úgy fogom látni a dolgokat, ahogy a negatív gondolatok mutatják… pontatlanul, ésszerűtlenül és negatív fényben. Ez izgalmas… lehetek akár a “leglehangolóbb ember a földön” ha így folytatom.
  6. … Nem hagyom, hogy az ésszerű, pontos és egészséges gondolatok eljussanak hozzám. Az önostorozással örökké távol tarthatom ezeket a racionális gondolatokat. Megtanulom, hogyan kell szeretni a szorongást, a depressziót, a félelmet, a haszontalanságot, a reménytelenséget és a kudarcot.

Na, hogyan tudnám még ostorozni magam?

 

Most, hogy befejezted a hanganyagot…

KEZDŐDIK A “KALAND”

  1. Sok anyagod van, amik leírják a terápiához tartozó elméleteket, stratégiákat és kijelentéseket. Lassan olvasd át mindegyiket, amíg nem ÉRZED, hogy működik. Pihenj néha. Ne “erőltesd” ezeket. Napi 30 perc “csendes idő” vagy “béke zóna” idő bőven elég.
  2. Dolgozz azokon a területeken, ahol a legtöbb nehézséget tapasztalod. Emeld ki az oda illő módszereket és GYENGÉDEN ültesd el őket az elmédben. Használd azt a tanulási módszert ami a leghatékonyabb számodra (pl.: kártyák, kiemelés különböző színekkel, hangfelvétel, stb.).
  3. Tartsd meg a “kimozdulós” szokásod. Találj valamit, amit szeretsz csinálni, lehetőleg valamit társaságit, és csináld. Ne csak tervezz és otthon üldögélj, hogy a “Szorongás Szörny” nevethessen rajtad. Ne gondolkozz… cselekedj. De, kérlek, gondold át előtte ésszerűen és ne vidd egyből túlzásba. Folyamatosan és lassan haladj előre (lépésről lépésre). Haladni és kimozdulni elengedhetetlen. Nem ülhetsz csak otthon, remélve, hogy tovább tudsz haladni.
  4. Engedd hogy jól érezd magad, ha megpróbálsz vagy csinálsz valamit. Nem kereshetjük a tökéletességet. Ha azt tesszük, csak zavarni fog és sose lesz meg. Ha lépésenként haladsz, kedves vagy magadhoz, gratulálsz magadnak és észreveszed, hogy jó, egészséges és segítőkész irányba haladsz, sokkal többet érsz el mint ahogy azt most gondolod. Ha pedig elutasítod a feladást, garantálod a sikered.
  5. Néha segít, ha felfrissíted magad pár leckével… és megerősítésként használod őket miután végeztél egy kísérlettel.
  6. Nem lehet legyőzni, ha nem vagy hajlandó feladni. Nem lehet legyőzni, ha megtanulod haladásként kezelni a visszalépéseket. Nem lehet legyőzni, ha lépésenként haladsz. Nem lehet legyőzni, ha előre haladsz és nem keresed a tökéletességet. Nem lehet legyőzni, ha elfogadod magad és lágyan haladsz előre.
  7. Jobban eldöntheted hogyan látod a dolgokat mint korábban bármikor. A negatív gondolatok rosszabbak, mint a klinikai hazudozók, mert ha hiszünk nekik, az életünk egy csapda lesz. Elegünk van ezekből a hazudozókból. Úgy döntünk, hogy az igazat hisszük el és előre haladunk. Szépen, lassan, lépésenként.
  8. Ez az én életem. És most, hogy előrébb jutottam, egy pozitív kaland lett belőle...

 

Haladj Tovább és Ne Add Fel

Sok tekintetben ennek a fejezetnek a címe a legfontosabb amit tehetsz, hogy leküzd a szorongásod.

Ezért hangsúlyoztam, hogy az ismétlés, a megerősítés és az agyad átprogramozása a siker titkai.

Semmi sem változott, de most már vannak eszközeid. Tovább KELL haladnod… tovább kell gyakorolnod… olyan mélyre kell ültetned a kognitív terápiát az agyadban, hogy akkor se tudd elfelejteni, ha akarnád… (Ezt már hallottad nem?)

De nincs ennél “igazabb” kijelentés.

Nincs tabletta, oltás, varázslat vagy operáció, amivel leküzdhetnéd a szorongásod.

Az agyadnak - a gondolkodás módodnak - kell megváltoznia.

Ne add fel, ha nehéz. Mindenkinek van nehéz időszaka. Folytasd akkor is, ha nem érzed, hogy haladsz. Emlékezz, hogy az érzéseink, ezen a ponton, nem mindig ésszerűek. Az érzések (érzelmek) is lehetnek negatívak.

Ha elesel, kelj fel, porold le magad és örülj magadnak, hogy továbblépsz. Amíg haladsz, el fogod érni a célod. Csak azok nem érik el a céljukat, akik lent maradnak ha elesnek.

KÉRLEK -- haladj tovább és ne add fel. Ha az utolsó gátad is leomlik és szabadon élheted az életed, boldog leszel, hogy akkor is tovább haladtál, ha nehézre fordultak a dolgok.

Haladj tovább. Ne add fel. Tedd meg ezt a kettőt és a szorongás a múlté lesz. Valóban új élet vár majd rád.

 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://onbizalomnelkul.blog.hu/api/trackback/id/tr10011915403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása