Szociális fóbiások küzdelme a nagyvilággal

Sziasztok! Ez a blog Neked készült, aki szociális fóbiával küzdesz. Neked, aki önbizalomhiányos vagy, folyton kisebbségi érzésed, megfelelési kényszered van, vagy Neked, akinek nincsenek ilyen problémáid, egyszerűen csak kíváncsi vagy, hogyan élnek ezek a furcsa, visszahúzódó, szégyenlős, csendes emberek, milyen nehézségekkel kell szembenézniük nap, mint nap. Itt olvashatjátok mindennapi botladozásainkat, szerencsétlenkedéseinket, félelmeinket, amelyeket megosztunk veletek, hogy érezzétek nem vagytok egyedül.

Dr. Richards-terápia

A könnyebb navigálás érdekében ide gyűjtöttük a linkeket jelenlegi nagy projektünkhöz, ami nem más, mint a dr. Richards által megalkotott, szociális fóbiával foglalkozó audioterápia magyarítása:

1. bemutatkozó lecke

2. lecke

3. lecke

4. lecke

5. lecke

6. lecke

7. lecke

8. lecke

9. lecke

10. lecke

11. lecke

Friss topikok

2016.11.27. 10:00 Kaisa

További Dr. Richards terápia anyagok 9.

Dreamer88 volt olyan kedves, és a Dr. Richards féle terápia maradék anyagait lefordította nekünk már egy jó ideje, csak abban reménykedtem, hogy mellé tudom biggyeszteni a hanganyagokban elhangzó bölcsességeket is. Azonban nem úgy tűnik, hogy tudnék ilyenre időt szakítani a napi menetrendemben, viszont azt sem szeretném, ha a fordításra fordított sok munka kárba veszne.

Ezért a továbbiakban a hanganyagot nem, de a mellékletét képező írásos „handout”-okat közreadjuk, így is hasznos dolgokkal vannak tele.

Kiegészítések:

Extra Terápiák Amik Nincsenek Benne a Hanganyagban

 

Kiegészítés - Első kiadás

“Figyelni a Szorongás Szörnyre” egy elmélet, ami meg lett említve a hanganyagban, de nem lett részletesen kidolgozva a terápia részben.

Nem akarunk figyelni a szorongásra (vagy a szorongás szörnyre, ahogy itt hívjuk), mert ha figyelünk rá, erősebb lesz.

Olvasd el a kézikönyvet (az következik) és figyeld meg, hogy a fő téma a várható szorongásról szól:

  1. Ha tenni akarunk valamit egy közelgő eseményért, tegyük meg. Például, ha a munkahelyen vagy iskolában lesz valami és tudunk rá előre készülni, érdemes minél többet készülni rá.
  2. Ha minden tőlünk telhető előkészületet megtettünk, nem érdemes izgulni vagy előzetesen szorongani. A legjobb stratégia, ha nem a szorongásra koncentrálunk - helyette kifelé vagy másra, amit élvezhetünk a jelenben és érdekel is minket.
  3. Bizonyos eseményeken, amikkel kapcsolatban várható szorongásunk van, nem tudunk változtatni! Ha nem tudunk változtatni az eseményen, semmi logikus ok nincs arra, hogy szorongjunk miatta vagy hagyjuk eluralkodni a negatív gondolatokat.

Mit tegyek?

Ne gondolkodj… hanem cselekedj.

Az olyan eseményekre gondolni, amik előzetes szorongást okoznak rettentően káros a mentális egészségünknek. Nem akarjuk túlgondolni. Nem akarunk elemezni. Nem akarunk olyan események miatt aggódni, amik felett nincs hatalmunk. Ésszerűek akarunk lenni.

A várható szorongáson való gondolkodás, aggódás és töprengés emeli szörnyeteggé a szorongást. De mindig megfékezhetjük a szörnyet, ha abbahagyjuk a (negatív) gondolkodást és elkezdünk cselekedni.

 

Figyelni a Szorongás Szörnyre

Minél többet figyelsz és gondolsz a szorongásra, annál jobban nő a szorongás. Tudjuk, hogy a várható szorongás az ami “megöl” minket, így ha ki tudjuk kerülni, TEGYÜK MEG!

Ha telefonálnod kell, ne gondolkozz rajta, hanem tedd meg!

Ha valami szorongást okozót kell tenned, ne gondolkozz rajta, hanem tedd meg!

Több órányi érzelmi fájdalmat és aggódást spórolsz meg magadnak és csökkented az agyad idegpályáinak forgalmát, ami a szorongás szörnyhöz vezet.

MI TÖRTÉNIK HA FIGYELÜNK A SZÖRNYRE?

A “régi” “beidegződéseink” átveszik az irányítást és a régi szokásaink, a szorongás, az aggódás, a félelem és a depresszió vezetnek minket.

NE ADD MEG NEKIK EZT A HATALMAT. Emlékezz, hogy a szörnyek klinikai hazudozók - nincs igazi hatalmuk, amivel lehúzhatnak vagy szorongásra kényszeríthetnek.

NE figyelj a szorongás szörnyre.

MENJ EL, NE FIGYELJ ezekre a gondolatokra.

KÜLD EL őket - van jobb dolgod is!

Hajlamosak vagyunk túl sokat gondolkodni. Túlgondolunk. Túlelemzünk. Mindent százszor átfuttatunk az agyunkon. Ez nem egészséges. Meg kell fékezni a negatív gondolatokat. Így amikor csak tudsz…

NE GONDOLKODJ - CSELEKEDJ!

 

Képzeld valaki más helyébe magad

Néha segít, ha valaki más helyébe képzeled magad (és az ő szemszögükből nézed a dolgokat), ha magad felett ítélkezel.

Lásd a dolgokat az ő szempontjukból: TE szétszednéd, ítélnéd vagy elítélnéd magad, ha ________ lennél?

Ha mások nem elemeznek, szednek darabokra és ítélkeznek feletted, te MIÉRT teszed?

Nézd magad videókon és tanuld meg észrevenni a jó dolgokat. SOK van belőlük. Nézd a tartásod, a határozottságod és a tetteidet.

Figyeld a válaszaidat. Lehet, hogy nem tökéletesek, de így is jobbak egy átlagos emberénél.

Jó munkát végzel és fontos, hogy ezt el is ismerd magadnak.

Legyél kedves magaddal.

Ha ostorozod magad, attól csak rosszabb lesz a szorongásod és nem fogsz előrébb jutni.

Ésszerűbbnek kell lennünk - realisztikusabban kell látnunk a dolgokat - kedvesnek kell lennünk magunkkal szemben.

Nem vagyunk tökéletesek - de nagyon jó munkát végzünk. Kezdjétek el átgondolni és elfogadni ezt és egyre előrébb tudtok majd jutni.

Fogadd el magad és indulj!

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://onbizalomnelkul.blog.hu/api/trackback/id/tr1211915399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása