Szociális fóbiások küzdelme a nagyvilággal

Sziasztok! Ez a blog Neked készült, aki szociális fóbiával küzdesz. Neked, aki önbizalomhiányos vagy, folyton kisebbségi érzésed, megfelelési kényszered van, vagy Neked, akinek nincsenek ilyen problémáid, egyszerűen csak kíváncsi vagy, hogyan élnek ezek a furcsa, visszahúzódó, szégyenlős, csendes emberek, milyen nehézségekkel kell szembenézniük nap, mint nap. Itt olvashatjátok mindennapi botladozásainkat, szerencsétlenkedéseinket, félelmeinket, amelyeket megosztunk veletek, hogy érezzétek nem vagytok egyedül.

Dr. Richards-terápia

A könnyebb navigálás érdekében ide gyűjtöttük a linkeket jelenlegi nagy projektünkhöz, ami nem más, mint a dr. Richards által megalkotott, szociális fóbiával foglalkozó audioterápia magyarítása:

1. bemutatkozó lecke

2. lecke

3. lecke

4. lecke

5. lecke

6. lecke

7. lecke

8. lecke

9. lecke

10. lecke

11. lecke

Friss topikok

2016.05.05. 10:00 Kaisa

A totális lelki nyomor - önutálat

Van olyan része a fóbiámnak, amikor túl bonyolult helyzetbe kerülök, hogy úgy érzem, egy mély omladozó gödör aljára kerülök. Átjár a tanácstalanság, döntésképtelenség, kilátástalanság, a szégyen, a tehetetlenség érzése, lényegében egy alkalmatlan alaknak érzem magam, aki mindenkit idegesít és aki mindenkinek a terhére van. És ilyenkor utálom magamat. A felsőbbrendű (de cselekvésképtelen) énem lenézi és szánja a valódi, cselekvésekért és történésekért felelős énemet.

Sikerült megint beleesnem ebbe a gödörbe, emészt a bűntudat, a gyomrom folyamatosan görcsben van, hányhatnékom és sírhatnékom van egyszerre. Legszívesebben egy lakatlan szigetre költöznék és kivonnám magam a társadalomból.

Ezt a "lelki nyomor" fantázianévvel ellátott állapotot jellemzően valami olyan dolog idézi elő, amit a szocfóbom miatt nem "tudok" vagy csak rossz színvonalon tudok megoldani, és ami az életem egyik szegmensének (pl. munka) egy töredékét (egyetlen feladat a párhuzamosan futó legalább 6-ból) érinti csak, de az innen áradó önutálat kiterjed mindenre, és teljes egészében bekebelez. Mint egy rákos daganat, méretét tekintve nem nagy, de az egész életemet tönkre teszi. Illetve két hét múlva már emlékezni sem fogok a dologra valószínűleg, de most mocsár módjára magába szippant.

Pedig próbálok elhatárolódni, kimetszeni magamból, rákoncentrálni az életem többi, örömet okozó részére, de nem megy. Annyira el vagyok foglalva önmagammal, hogy már káros.

Kérek egy nagy adag leszarom tablettát, hogy magasról tehessek arra, hogy

- nem tudhatok mindent, jogom van nem tudni dolgokat

- jogom van rossz döntéseket hozni és hibázni

- mások esetleg hülyének néznek

- ha nem vesznek be dolgokba, akkor jogom van nem tudni semmit se

- hülyeségeket is csinálok, ne akarjak véget vetni az életemnek...

6 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://onbizalomnelkul.blog.hu/api/trackback/id/tr68662612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jmgakl (törölt) 2016.05.06. 22:37:10

Leszarom tablettám,sajnos nincs. Nem lehet,hogy túl görcsösen akarsz elhatárolódni? Kb. úgy,mint mikor nem tudsz elaludni,és minden idegszáladdal az alvásra koncentrálsz,és paradox módon,pont emiatt nem megy. Talán segítene,ha csinálnál valamit amit szeretsz/leköt. Tudom,hogy ezzel nem segítettem,de értelmes ötletem (szokás szerint)nincs.

chonka 2016.05.07. 15:21:21

Én arra jöttem rá a héten, hogy az van belevésve az agyamba valami okból kifolyólag, hogy csak akkor jutok szeretethez = lelki békéhez, ha okos vagyok, kiemelkedőn teljesítek, bámulatba ejtem leleményességemmel a körülöttem levőket kb. minden pillanatban, de minimum minden nap! Ez ilyen gyerekkori dolgokból jöhet, hogy 5-öst kell hazavigyek a suliból, különben szüleim rám sem fognak hederíteni! És gondolom a szeretetre vágyás meg egy tökre hétköznapi, emberi tulajdonság... engem úgy néz ki, nagyon-nagyon ez mozgat... ezért hiszem, hogy az épp aktuális, egy rám kiosztott feladaton áll vagy bukik az életem, és hogy az határoz meg mások szemében. Na most, hogy ezzel a felismerésemmel mit kezdjek, az nagyon jó kérdés, de már ez is meglepett, hogy ilyen szinten bennem van egy ilyesmi torz csőlátás izé.

introvertaltak · http://introvertaltak.blog.hu/ 2016.05.09. 15:49:33

Nekem is voltak ilyen időszakok, néha még vannak is. Egyetlen dolog segített igazán: elkerülni ezeket a szituációkat amennyire csak tudom!
Ha egyenlőre nem tudod elkerülni akkor meg a remény és a tenni akarás, hogy igenis menni fog. Legyen előtted a kép arról az életről amit élni akarsz, amikor boldogan és egészségesen töltöd a mindennapjaidat. Akár egy plakát a szobád falán ami ezt szimbolizálja és amikor ránézel érzed hogy most szar, nagyon szar, de ameddig élek arra törekszem hogy jobb legyen és meg fogom csinálni!
De én csak ötletelek, te kell érezd mi segít.

Egyébként én is próbálkozom az írással hasonló témában, érdekelne a véleményed :)

introvertaltak.blog.hu/

KovacsPista777 2016.05.11. 13:54:59

@chonka: Ez egy nagy dolog, hogy megláttad magadban. Már csak meg kell győznöd magad arról, hogy ez nem így van és hinned is kell benne.

Daniellaaa · http://onbizalomnelkul.blog.hu/ 2016.05.13. 19:48:56

@introvertaltak: szia, szívesen elolvasnám a blogodat, de őszintén bevallva a sötét háttered nagyon zavaró, borzasztóan elfárasztja a szemet. Nem gondolkodtál rajta, hogy megváltoztatod?

introvertaltak · http://introvertaltak.blog.hu/ 2016.05.13. 21:46:10

@Daniellaaa: Hmm volt már aki ezt mondta, pedig nekem éppen hogy ez könnyebb, mivel nem világit annyira a képernyő.
De keresek holnap valami jobbat, ezen ne múljék!
süti beállítások módosítása