Szociális fóbiások küzdelme a nagyvilággal

Sziasztok! Ez a blog Neked készült, aki szociális fóbiával küzdesz. Neked, aki önbizalomhiányos vagy, folyton kisebbségi érzésed, megfelelési kényszered van, vagy Neked, akinek nincsenek ilyen problémáid, egyszerűen csak kíváncsi vagy, hogyan élnek ezek a furcsa, visszahúzódó, szégyenlős, csendes emberek, milyen nehézségekkel kell szembenézniük nap, mint nap. Itt olvashatjátok mindennapi botladozásainkat, szerencsétlenkedéseinket, félelmeinket, amelyeket megosztunk veletek, hogy érezzétek nem vagytok egyedül.

Dr. Richards-terápia

A könnyebb navigálás érdekében ide gyűjtöttük a linkeket jelenlegi nagy projektünkhöz, ami nem más, mint a dr. Richards által megalkotott, szociális fóbiával foglalkozó audioterápia magyarítása:

1. bemutatkozó lecke

2. lecke

3. lecke

4. lecke

5. lecke

6. lecke

7. lecke

8. lecke

9. lecke

10. lecke

11. lecke

Friss topikok

2016.04.29. 10:00 Kaisa

A telefonálás a mumusom

Rettegek tőle, elcsuklik a hangom, és össze-vissza kezdek hadoválni hülyeségeket. Már megint rám tört a pánikroham.

Eddig nem kellett sokat telefonálnom szerencsére, hál'istennek... De most észrevettem valamit, egy hibaszerűséget egy beérkezett anyagban, amit alá kell íratnom a főnökkel. Két választási lehetőség adódott, vagy odaadom neki így aláírásra, hátha nem veszi észre, vagy visszakérdezek a küldőnél, hátha kimagyarázza, esetleg újraküldi javítva. Ja, vagy a munkatársam felajánlotta, hogy felhívja őket...

Annyira csábított az első lehetőség, majd azt mondom, nem vettem észre, ha mégis kiszúrják. De már unom a figyelmetlen hülyét játszani. Olyan szeretnék lenni, aki hatékony problémamegoldó, nem aki meghunyászkodik, inkább hülyének tetteti magát, mint hogy cselekedjen. Nem akartam kibújni, pedig csábított a lehetőség.

Alig leírható az a szürreális transz, amibe ilyenkor kerülök, és ilyenkor olyan, mint egy óriási gödör, amiből akárhogy próbálok kifelé kászálódni, csak egyre mélyebbre ásom magam. Hiába kérdezik, hogy de hát mitől félek? Felhívod és elmondod, hogy mit akarsz... És nem értik, hogy a gondolatmenetükkel pont a lényeget ugorják át, a FELHÍVOM részt. Ami nekik a legegyszerűbb résznek tűnik...

Ahhoz, hogy felhívjam, leküzdhetetlen akadályokon kell átküzdenem magam. A probléma maga az, hogy el sem jutok a "felhívásig". Remeg a kezem, görcsöl a gyomrom és kiver a víz, a valóság átvált valami szürreális dimenzióba, ahonnan a racionalitás már kiveszett, és csak a pánik érzése maradt, hogy meneküljek, de hová?

De nem akartam elmenekülni. Be akartam bizonyítani magamnak valamit, teljesen meg sem tudom fogalmazni, hogy mit, de ha hagyom, hogy más intézkedjen helyettem, az csak egy indok, hogy még semmirekellőbbnek érezzem magam, és legközelebb még nehezebb legyen.

Nem is a fizikai tünetek zavarnak a leginkább, hanem hogy ennyire nem hiszek magamban... Hát ha én nem hiszek magamban, akkor ki? Másrészt miért nem hiszek? Hiszen vagy megoldom, vagy mi? Semmi, ugyanott vagyok, mint előtte.

Azt akartam, hogy akarjam felhívni, hogy ne elfutni akarjak, hogy ne legyek nyuszi...

Már unalmas a téma, de nem tudok szabadulni a képzettől, hogy milyen nehéz átszakítani a gátat, ami kívülről csak abban nyilvánul meg, hogy ülök és mogorván nézek magam elé. Munkatársam már azt hitte, hogy rá haragudtam meg. Nehéz megérteni, hogy elmegy 1-2 órám a belső küzdelmeimmel.

Aztán hagyom a fenébe az egészet, majd holnap felhívom... és utána a halogatás miatt utálhatom magam még jobban, hiszen semmit nem oldottam meg.

Vagy hirtelen felkapom a telefont, bepötyögök pár számot, és miután kicseng, már nincs menekülés, és elintézem a dolgot, vagy sem, de legalább előreléptem az ügyben... 1-2-3 óra szorongás, és a megoldás 5 másodperces tárcsázásban rejlik.

 

Ha nem is volt a helyén, akit kerestem, én már győztem azzal, hogy felhívtam...

1 komment

Címkék: munkahely telefon fóbia


A bejegyzés trackback címe:

https://onbizalomnelkul.blog.hu/api/trackback/id/tr678662590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KovacsPista777 2016.05.02. 12:26:56

"ne legyek nyuszi..."

Ezt sokat mondták neked gyerekkorodban?
süti beállítások módosítása