Szociális fóbiások küzdelme a nagyvilággal

Sziasztok! Ez a blog Neked készült, aki szociális fóbiával küzdesz. Neked, aki önbizalomhiányos vagy, folyton kisebbségi érzésed, megfelelési kényszered van, vagy Neked, akinek nincsenek ilyen problémáid, egyszerűen csak kíváncsi vagy, hogyan élnek ezek a furcsa, visszahúzódó, szégyenlős, csendes emberek, milyen nehézségekkel kell szembenézniük nap, mint nap. Itt olvashatjátok mindennapi botladozásainkat, szerencsétlenkedéseinket, félelmeinket, amelyeket megosztunk veletek, hogy érezzétek nem vagytok egyedül.

Dr. Richards-terápia

A könnyebb navigálás érdekében ide gyűjtöttük a linkeket jelenlegi nagy projektünkhöz, ami nem más, mint a dr. Richards által megalkotott, szociális fóbiával foglalkozó audioterápia magyarítása:

1. bemutatkozó lecke

2. lecke

3. lecke

4. lecke

5. lecke

6. lecke

7. lecke

8. lecke

9. lecke

10. lecke

11. lecke

Friss topikok

2016.02.14. 10:00 Kaisa

Könyvszemle: Az introvertáltak előnye 5. rész

Introvertált vagy?

Van egy gyors és egy hosszú teszt is.

Gyorsteszt: Melyik listát érzed igazabbnak magadra, vagy melyik vagy legtöbbször. Nem fog minden jellemző rád illeni. Válaszd azt, amilyen vagy, ne azt, amilyen lenni szeretnél. Hallgass az első benyomásodra.

A)
- Szeretek a dolgok sűrűjében lenni
- Élvezem a változatosságot, az ugyanolyan untat
- Sok embert ismerek, barátaimnak tartom őket
- Szeretek beszélgetni, még idegenekkel is
- Tevékenységek után feltüzelve érzem magam, vágyom a következőre
- Beszélek vagy cselekszem anélkül, hogy előtte gondolkodnom kellene
- Általában elég életerős vagyok
- Hajlamos vagyok többet beszélni, mint hallgatni

B)
- Jobb szeretek egyedül vagy néhány közeli baráttal relaxálni
- Csak a mély kapcsolataimat tekintem barátoknak
- A kinti tevékenységek után pihenésre van szükségem, még azok után is, amiket élvezek
- Gyakran hallgatok, de sokat beszélek a számomra fontos témákról
- Nyugodtnak, tartózkodónak tűnök, és szeretek megfigyelni
- Hajlamos vagyok beszéd vagy cselekvés előtt gondolkodni
- Tapasztaltam már, hogy az agyam üressé válik csoportokban vagy nyomás alatt
- Nem szeretem, ha sürgetnek

Melyik jellemez inkább? Ha inkább az A), akkor extrovertált vagy, ha a B), akkor introvertált. Valószínűleg nem igaz rád a lista minden eleme, de az egyik jobban illik, mint a másik. Mivel a kulturális beállítottságunk az extrovertáltság felé elfogult, a munkád és a családod is azt kívánja, hogy extrovertáltként viselkedj, nehéz lehet eldönteni, hogy valójában milyen vagy. Tedd fel a kérdést: „Jobban felfrissülök, ha egyedül lehetek, vagy ha aktívan odakint töltöm az időt?” Vagy nézd meg a hosszú tesztet.

Hosszú teszt: Egy olyan napon végezd el a tesztet, amikor nyugodt vagy, nem stresszes, válassz egy kényelmes sarkot, ahol nem fognak megzavarni. Minden állításnál azt vedd figyelembe, hogy általánosságban igaz-e rád vagy sem., ne azt, hogy milyen szeretnél lenni, vagy néha milyen vagy. Ne analizáld túl az állításokat, általában az első megérzésed a legjobb. Tisztábban láthatsz, ha van melletted egy barát, aki ismer, és válaszol helyetted, hasonlítsd össze a válaszaidat az övével, ha különböznek, beszéljétek meg.

Válaszolj az alábbi állításokra, igaz, vagy hami? Majd add össze az igazakat.

  • Amikor pihenésre van szükségem, jobban szeretem az időmet egyedül vagy egy vagy két közeli emberrel eltölteni, mint egy csoporttal.
  • Ha projekteken dolgozom, szeretek nagyobb, zavartalan időközökben dolgozni, mint kis részletekben.
  • Néha előre elpróbálom a dolgokat, mielőtt beszélnék, alkalmanként írásos jegyzeteket is készítek magamnak.
  • Általában szeretek többet hallgatni, mint amennyit beszélni.
  • Az emberek néha azt gondolják, csendes, titokzatos, zárkózott vagy nyugodt vagyok.
  • A különleges alkalmakat jobb szeretem csak egy vagy néhány közeli baráttal megosztani, mint nagy ünnepléseket tartani.
  • Általában gondolkodnom kell, mielőtt válaszolok, vagy beszélek. (Szerintem erre az is igent mondana, aki nem introvertált, de itt konkrétan arról van szó, hogy meg kell állni a beszélgetésben, hogy végig gondoljam, mit akarok mondani)
  • Hajlamos vagyok olyan részleteket észrevenni, amit a legtöbben nem látnak.
  • Ha két ember éppen veszekedett, érzem a feszültséget a levegőben.
  • Ha azt mondom, megcsinálok valamit, azt szinte mindig megcsinálom.
  • Szorongok, ha határidőm van, vagy nyomás van rajtam, hogy befejezzek egy feladatot.
  • „El tudok kalandozni”, ha túl sok minden történik. (Zone out – nem észrevenni, vagy abbahagyni a figyelést)
  • Szeretek megfigyelni tevékenységeket, mielőtt eldönteném, hogy csatlakozom. (Elmentem egy vízi csúszdás helyre, még soha nem voltam vízi csúszdán. És még ott is először negyed óra azzal telt el, hogy csak néztem, mások hogyan csúsznak. Pedig nem bonyolult dolog, és azért mentem, hogy én is azt csináljam...)
  • Tartós kapcsolatokat alakítok ki.
  • Nem szeretek másokat megzavarni, nem szeretem, ha megzavarnak.
  • Ha sok információt fogadok be, beletelik egy kis időbe, mire rendezem magamban.
  • Nem szeretem a túlstimuláló, túlingerlő környezetet. Nem tudom elképzelni, miért akarnak emberek horror filmet nézni vagy hullámvasútra ülni.
  • Néha erősen reagálok szagokra, ízekre, ételekre, időjárásra, zajokra, stb.
  • Kreatív és/vagy fantáziával teli vagyok.
  • A társasági helyzetek után leszívva érzem magam, még akkor is, ha élveztem.
  • Jobban szeretem, ha engem mutatnak be, mint ha nekem kell bemutatnom másokat.
  • Mogorva, nyűgös leszek, ha túl sokáig vagyok emberek vagy tevékenységek közelében.
  • Gyakran kényelmetlenül érzem magam új környezetben.
  • Szeretem, ha emberek meglátogatnak, de nem szeretem, ha túl sokáig maradnak.
  • Gyakran gyűlölök telefonhívásokra válaszolni.
  • Az agyam néha üressé válik, amikor emberekkel találkozom, vagy ha váratlanul megkérnek, hogy beszéljek.
  • Lassan beszélek, vagy szüneteket tartok a szavaim között, különösen akkor, ha fáradt vagyok, vagy ha egyszerre próbálok beszélni és gondolkodni.
  • Az ismerőseimre nem tartom barátoknak.
  • Úgy érzem, nem mutathatom meg másoknak a munkámat vagy ötleteimet, amíg teljesen ki nem dolgoztam azokat.
  • Más emberek meglephetnek azzal, hogy okosabbnak gondolnak, mint amennyire én okosnak hiszem magam.

Add össze az igaz állítások számát, és nézd meg, hová tartozol:

20-29: Igazán introvertált vagy, ennek következtében kiemelten fontos, hogy megértsd, hogyan használd az energiáidat és azt, hogy az agyad miként dolgozza fel az információt. Az élethez az ötleteiden, benyomásaidon, reményeiden és értékeiden keresztül viszonyulsz. Nem vagy a külső környezeted hatalmában. Ez a könyv segíthet abban, hogyan használd a belső tudásodat, hogy kialakítsd a saját ösvényedet.

10-19: Valahol középen, mint azok, akik mindkét kezükkel tudnak írni, extrovertált és introvertált is vagy. (ambvivertált erre a kifejezés) Őrlődhetsz a magány iránti szükséged és a kifelé irányulás között, úgyhogy nagy segítség, ha megfigyeled, mikor és hogy érzed magad jobban energetizálva. A saját gondolataid és érzéseid, és mások mércéi alapján ítéled meg magadat, ez széles képet ad, de időnként azon veszed észre magad, hogy a helyzetek mindkét oldalát látva nem tudod, hová állj. Fontos, hogy megtanuld felmérni a természetedet, hogy fenntarthasd az energiádat és az egyensúlyt.

1-9: Extrovertált vagy, magadat mások értékei és valósága alapján ítéled meg. A létező dolgok határain belül dolgozol a változáson. Ahogy eléred a középkort és a tested lelassul, meglepődhetsz, hogy arra vágysz, szünetet tarrts a szocializálódásban és időt fordítsd magadra, és nem tudod, hogyan csináld. Kidolgozhatsz olyan technikákat, amik segítenek emlékezni arra, mi a legjobb számodra, amikor magányra vágysz, ahhoz, hogy ezt tedd, ki kell egyenlítened az extrovertált képességeidet néhány introvertált képesség megtanulásával.

 

Ha még mindig nem vagy biztos benne, hová tartozol, gondold át a következő kérdést: Egy krízis helyzetben hajlamosabb vagy leblokkolni, némileg elkülönülve, elhatárolódva érezni magad, és lassított felvételként reagálni? Vagy hajlamos vagy azonnal mozdulni és cselekedni gondolkodás nélkül? Egy stresszes esemény alatt az alap beállítottságunk szerint működünk. Ha hajlamos vagy visszahúzódni, és ködként száll rád a hallgatás, akkor introvertált vagy. Ha extrovertált vagy, hajtod bele magad a cselekvésbe. Mindkettőnek megvan a maga értéke.

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://onbizalomnelkul.blog.hu/api/trackback/id/tr478367628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KovacsPista777 2016.02.15. 07:47:38

Kőkemény intro. :)

Személy szerint is köszönöm a könyvszemlét, és most már abba ne hagyd, mert mostmár kiváncsi vagyok miben tud segíteni ez a könyv.
süti beállítások módosítása