Szociális fóbiások küzdelme a nagyvilággal

Sziasztok! Ez a blog Neked készült, aki szociális fóbiával küzdesz. Neked, aki önbizalomhiányos vagy, folyton kisebbségi érzésed, megfelelési kényszered van, vagy Neked, akinek nincsenek ilyen problémáid, egyszerűen csak kíváncsi vagy, hogyan élnek ezek a furcsa, visszahúzódó, szégyenlős, csendes emberek, milyen nehézségekkel kell szembenézniük nap, mint nap. Itt olvashatjátok mindennapi botladozásainkat, szerencsétlenkedéseinket, félelmeinket, amelyeket megosztunk veletek, hogy érezzétek nem vagytok egyedül.

Dr. Richards-terápia

A könnyebb navigálás érdekében ide gyűjtöttük a linkeket jelenlegi nagy projektünkhöz, ami nem más, mint a dr. Richards által megalkotott, szociális fóbiával foglalkozó audioterápia magyarítása:

1. bemutatkozó lecke

2. lecke

3. lecke

4. lecke

5. lecke

6. lecke

7. lecke

8. lecke

9. lecke

10. lecke

11. lecke

Friss topikok

2014.12.18. 11:32 Daniellaaa

Munkahelyi balek

Kezdenek mostanában a fejem felett összecsapni a hullámok a munkahelyen. Azt érzem, hogy míg mások körülöttem már szinte unatkoznak az év végi szünet közeledtével, én alig győzöm a feladataimat ellátni. Tulajdonképpen szeretek a cégnél dolgozni, de már nem győzöm a feladatokat. Tipikus eset az enyém. Mindent elvállalok, semmire sem mondok nemet, vagy ha mégis utána 10 perc múlva meggondolom magam és mégis elvállalom a feladatot, mert nem hagy nyugodni a tudat, hogy visszautasítottam valakit. Kedvelnek a kollégák, mert kedves vagyok és szorgalmas, minden feladatot időben ellátok és a plusz feladatokat is megcsinálom, emiatt kezdem magam baleknak érezni. Azon a ponton vagyok, hogy egyszerűen már nem bírom ezt a munkatempót. A munkaidőmet teljesen végig dolgozom másokkal ellentétben. Beszélgetni nincs időm, még az is előfordul mostanában, hogy hazahozom a munkám és itthon csinálom meg. Megint kezdek ott tartani, mint fél éve. Stresszelek, szorongok, úgy érzem összerokkanok a sok munkától, a sok megoldandó problémától. Nap végén az idegességtől már gondolkodni sem tudok. Minden nap már előre félek, hogy másnap mi vár majd a cégnél. A sok megoldandó ügy, minden egyes nap újabb és újabb probléma.

Közben azt érzem, hogy ha nem csinálok meg egy feladatot azonnal, vagy nemet mondok valakinek, akkor nem fognak kedvelni. Nem elősorban az elbocsátástól félek, nem is az anyagi felelősségre vonástól. Sokkal inkább attól, hogy csalódást okozok, hogy meglátják, hogy nem dolgozom tökéletesen és, ha felelősségre vonnak, akkor nem fogom tudni megvédeni magam.

Januártól a cégvezetők szeretnének a területemen zajló munkafolyamatokon javítani, illetve tőlem várják el, hogy javítsak mindezeken, de a feltételeket nem biztosítják hozzá. Emiatt is szorongok. Attól félek, hogy megváltozik a véleményük rólam, már nem fognak precíznek és jó munkaerőnek tartani. Még mindig ugyanaz a problémám, lazítanom kellene a maximalizmusomon, a túlzott megfelelni vágyáson és meg kellene tanulnom érvényesíteni az érdekeimet, de főleg tudnom kellene nemet mondani. Megint megfordult a fejemben a munkahelyváltás gondolta, de nem vagyok biztos abban, hogy máshol nem lesz ugyanilyen, vagy rosszabb. Lehet, hogy nem ez lenne a legideálisabb megoldás, sokkal inkább magamban kellene keresnem a hibát. Ilyen hozzáállással minden cégnél csak kihasználnak majd, addig-addig bíznak meg plusz feladatokkal, míg össze nem rokkanok. Ebben az országban az ilyen típusú embereket, mint én baleknak nézik és ez fáj. Egyszerűen csak azt szeretném, ha végre észrevennék, hogy mennyit dolgozom, hogy mennyire nincs már időm plusz feladatokra és mennyire kevés vagyok egyedül a munkaterületemen zajló munkafolyamatok javításához. Azt szeretném, hogy belém lássanak, hogy tisztában legyenek azzal, hogy mennyire nem tudok megbírkózni azzal a ténnyel, hogy a munkaterületem nincs rendben és belátható időn belül nem is lesz. Tudniuk kellene, hogy már az idegösszeomlás szélén állok. De mindez valószínűleg nem fog megtörténni, amíg ki nem állok magamért, amíg nem tanulok meg nemet mondani. Úgy érzem egyelőre nem fog menni, inkább belerokkanok, mint sem azt mondjam egyszer a főnökömnek vagy a kollégáimnak, hogy már nem bírom tovább.

10 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://onbizalomnelkul.blog.hu/api/trackback/id/tr896978795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dexter007 2014.12.18. 22:35:11

Szerintem az itt a fő baj, amit ki is mondasz, h szeretnéd ha "beléd látnának" és kitalálnák, mennyire sok már ez neked. Sajnos ez nem így működik, de ezt tudatosan biztos Te is sejted. Amíg mindent elvállalsz, zokszó nélkül teljesítesz, addig nem változik ez a helyzet, sőt, tovább terhelnek, mert mindig azt a lovat ütik, amelyik jól húz. Ezt az egészet ne olyan szempontból vizsgáld, h kedvelnek-e vagy sem. Nem kell, lehetetlen is mindenkinek megfelelni. Ha valami plusz melót kapsz, mondd meg nyugodtan, h ne haragudj, de még rengeteg sürgős dolgom van, x idő múlva tudnék rá sort keríteni. Ha ez nem megfelelő neki, akkor keressen mást a feladatra. Törekedj arra, h csak a munkaköri leírásodnak megfelelő dolgokat vállalj el. Ha így is túl sok, beszéld meg a főnököddel, h miképp szervezzétek át a feladatokat. Állj ki magadért, ne hagyd, h a negatív spirál lehúzzon.

Daniellaaa · http://onbizalomnelkul.blog.hu/ 2014.12.19. 17:58:23

@Dexter007: Persze, hogy tudom. Erre mondják, hogy "néma gyereknek...", dehát sajnos szocfóbos vagyok és inkább szenvedek, mintsem egyszer is nemet mondjak, vagy megmagyarázzam a főnökömnek, hogy nekem ez már sok, vagy ebben a formában nem megy. Amúgy meg említettem már neki egyszer, de erre ő valami értelmetlen választ adott és azt hitte, hogy meg van oldva a probléma. Az a baj, hogy sokszor nincsenek tisztában a főnökök azzal, hogy mivel mennyi idő megy el, vagy nem érdekli őket. Aki csendben dolgozik és mindent megcsinál, az nyilván tovább terhelhető, mert ha nem bírná, biztos szólna. Persze, ha nem lenne szocfóbos az illető. :-(

jel1 2014.12.21. 01:38:42

de egyszer nekiállnál ennek is, sima lenne.. ehelyett munkahelyváltáson gondolkozol :DDDDD gratula xddd én is gondoltam, ha nem megy a suliban a beilleszkedés, akkor passziváltatok 1 évet, és dolgozok valamit xd :DDDD hülyeség!! Mennie kell!! :) csak állj neki! legutóbbi írásod is milyen... milyen jól megoldottad!! :D hát tudod most is mit kell csinálnod! és nincs is tétje, mert tökmindegy, hogy kirúgnának, vagy elmész, nem? :D és az elbocsájtásnak kb semmi esélye :D NYOMIK VAGYUUUUNK!! :DDDDDDDD

kisbende 2014.12.22. 00:29:48

Szia, a helyzetem hasonló volt, 3 évig bírtam, semmi életem nem maradt és a végén már elég durva szomatikus tüneteim is voltak, illetve a burn out utolsó fázisához közeledtem rohamosan. És bár 10 hónapja váltottam és zongorázni lehet a különbséget, néha érzem, hogy belecsúszok a régi hibáimba... A konkrét nemek még nekem sem mennek, de újabban két dolog működni szokott és egyik sem jár nyílt konfrontációval. Az egyik, hogy a kiadott új feladatnál elmondom, hogy aktuálisan mivel/ mikkel foglalkozom, milyen határidővel és a főnököt kérem, hogy priorizáljon közöttük. A másik, hogy az olyan feladatoknál, amiket nyilvánvalóan más is meg tudna oldani a szakképzettségem nélkül, azonnal a kevésbé leterhelt kollégák bevonását kérem a főnöktől. Mivel nálunk napi értekezletek vannak, ez megoldható és tiszta helyzetet teremt a kollégákkal szemben is.

Kognitív Teknősbéka 2014.12.23. 15:18:38

Ha jól értem, az az egyik gond, hogy valahol (teljesen tévesen) úgy érzed, hogy csak a kiváló munkahelyi teljesítményből és a másokhoz való alkalmazkodásból származik az értéked, a szerethetőséged, elfogadhatóságod.

Karácsony alkalmával idézzük fel, hogy Jézus nem sok pozitívat mondott a szorgalomról, precizitásról, lelkiismeretességről, sőt például a tékozló fiú példabeszédében (miközben a kötelességtudó "szocfóbos" megszakad a munkától mezőn, a haszontalan "extrovertált" elbulizza a pénzt, de mégis őt is szeretik) az a mondanivaló, hogy nem ezek a legfontosabb dolgok... Boldog karácsonyt mindenkinek!

Daniellaaa · http://onbizalomnelkul.blog.hu/ 2014.12.25. 10:25:18

@kisbende: @kisbende: Mi az, ami segített? A munkahely vagy inkább a szemléletváltás?

Sokszor félek, hogy nem jól döntök, hogy bedőlök a torz gondolatoknak és nem látom tisztán a helyzetem. Úgy érzem munkahelyet kellene váltanom, hogy más jellegű munkát kellene végeznem, de nem tudom, hogy ez valamiféle menekülési vágy a részemről vagy tényleg jó döntés lenne? Vagy a torz gondolatok vakítanak el még mindig?

Azt tudom, hogy nem akarom, hogy a munka kicsináljon. Sajnos annak ellenére, hogy két napja nem dolgozom, még mindig a munkán kattog az agyam és előre szorongok amiatt, hogy januárban megint kezdődik az egész elölről. Pedig szeretném ezt a két hetet maximálisan arra használni, hogy kitisztuljanak a gondolataim

Daniellaaa · http://onbizalomnelkul.blog.hu/ 2014.12.25. 10:28:09

@Kognitív Teknősbéka: Igen, legalábbis egy munkahelyen igen. Az élet egyéb területén már sikerült ezen a gondolatmeneten változtatnom. De a munkahelyen úgy gondolom (jól vagy rosszul?) csakis a teljesítményem és precíz, gyors munkavégzésem alapján kedvelhetnek, fogadhatnak el.

Boldog Karácsonyt!

Kognitív Teknősbéka 2014.12.27. 18:21:26

@Daniellaaa: A munkahelyen sem csak precíz, gyors munka számít. Először is mindenkinek van egy alanyi jogon járó értéke, pusztán azért, mert ott van, de plussz-pontokat is inkább lehet kedvességgel/tisztelettel, mint jó munkával szerezni. (A kedvesség/tisztelet persze nagyon nem ugyanaz, mint önmagad feladása vagy a megalázkodás, bár a szocfóbosok sajnos néha nem látják jól a különbséget).

vargabikácska 2015.08.19. 10:44:29

Igen, sajnos, amíg nem szólsz, hogy nem bírod, addig azt fogják csak látni, hogy bírod, ha egyszer minden feladatot önként elvállalsz. Vagy érzékelik, hogy valami nem egészen oké, de mivel azt mondod, hogy megcsinálod, azt fogják gondolni, hogy te jobban tudod, hogy mit bírsz és rádhagjyák. Valószínűleg nem akarnak ők kihasználni téged, ne láss bele ilyesmit! Ha ez a kihasználósdi menne a munkehelyeden, nem csak veled csinálnák, láthatnád, hogy egymást is kihasználják.
Hidd el, én a másik oldalról írom, hogy néha már könyörögni szoktam azért, hogy kedves maximalisták, mondjátok már ki, ha elég, mi itt utáljuk, hogy gondolatolvasónak kell lenni, ha nézni kell, hogy szenvedtek, ha megharagszotok ránk olyasmiért, amivel eszünkbe sem volt megbántani titeket, és nagyon szeretnénk, ha ti is jól éreznétek magatokat, mert ez nekünk is öröm!
Egyébként szerintem tedd fel magadnak a kérdést, hogy miért lenne olyan nagy baj, ha nem tartanának szorgalmasnak és precíznek, ha azt gondolnák, hogy link vagy és lusta? Mintha jobban félnél ettől, mint amennyire rossz ez valójában.
Meg aztán élesben azt is, hogy tényleg bekövetkezne-e mindez, ha erre vagy arra a feladatra nemet mondanál, és hogy te mérges vagy csalódott lennél-e a másik helyében, ha valaki elutasítaná az adott kérést.

vargabikácska 2015.08.19. 10:49:18

Ja, és azért azt jó, ha tudod, hogy az, hogy egy idióta mellett nőttél fel, aki a hülyeséggel traktált, nem jelenti azt, hogy a többi ember is ugyanolyan vagy legalább akkora idióta.
Bocs, ha a te esetedben ez a megállapítás nem helytálló, csak tippeltem, de többnyire az szokott lenni.
süti beállítások módosítása