Szociális fóbiások küzdelme a nagyvilággal

Sziasztok! Ez a blog Neked készült, aki szociális fóbiával küzdesz. Neked, aki önbizalomhiányos vagy, folyton kisebbségi érzésed, megfelelési kényszered van, vagy Neked, akinek nincsenek ilyen problémáid, egyszerűen csak kíváncsi vagy, hogyan élnek ezek a furcsa, visszahúzódó, szégyenlős, csendes emberek, milyen nehézségekkel kell szembenézniük nap, mint nap. Itt olvashatjátok mindennapi botladozásainkat, szerencsétlenkedéseinket, félelmeinket, amelyeket megosztunk veletek, hogy érezzétek nem vagytok egyedül.

Dr. Richards-terápia

A könnyebb navigálás érdekében ide gyűjtöttük a linkeket jelenlegi nagy projektünkhöz, ami nem más, mint a dr. Richards által megalkotott, szociális fóbiával foglalkozó audioterápia magyarítása:

1. bemutatkozó lecke

2. lecke

3. lecke

4. lecke

5. lecke

6. lecke

7. lecke

8. lecke

9. lecke

10. lecke

11. lecke

Friss topikok

2013.06.06. 21:30 Daniellaaa

Szociális fóbia nálam

Az egész életem kérdések tömkelege. Miért vagyok más? Miért nem vagyok olyan normális, mint a többi ember? Miért nem tudok egyszerű, hétköznapi életet élni? Könnyedén barátságokat kötni, állást szerezni, elbeszélgetni bárkivel, beilleszkedni egy munkahelyi környezetbe? Nem félni, ha társalognom kell egy ismeretlennel, kézremegés, megsemmisülés érzése nélkül elmenni egy állásinterjúra? Anélkül, hogy eltelne egy nap úgy, hogy nem érzem magam a világ legjelentéktelenebb, legunalmasabb, legbutább, legszánalmasabb élőlényének? Számtalan megválaszolatlan kérdés, ebből áll az életem.

Aki ismer azt mondja badarság ilyeneken gondolkozni, nem értik miért érzem magam így, hiszen okos vagyok, talpraesett és megoldok minden problémát, amivel találkozom. Tudják is ők, mit beszélnek! Nem érzik, amit én. Hogy milyen ha eddigi életem során sosem én irányítottam, hanem valami nálam sokkal hatalmasabb erő, ami megbénít, ledermeszt, gondolkodásra képtelenné teszi az agyam, irányíthatatlan testi tüneteket produkál. A félelem irányít, nem engedi, hogy felszabadult, beszédes legyek, hogy viccelődjek, hogy választékosan és lényegretörően fejezzem ki magam. Uralkodik rajtam, néha felülkerekedek rajta, aztán visszahúz és nem ereszt, a rabja vagyok. Szabadulni szeretnék, de nem tudok. Küszködök, kapálózok, belemegyek félelmet keltő helyzetekbe, remélve, hogy végül megszokom, hogy végül megszabadulok a szociális fóbiától, aztán mikor olyan élethelyzetbe kerülök, amikor nincs már kihívás, amikor csak a biztonságos közegemben vagyok nap, mint nap, akkor ismét elkezdek rettegni, a félelem megint felülkerekedik rajtam, mígnem belefáradok a küzdelembe, megadom magam. Évek alatt fokozatosan a személyiségem részévé válik, egyre nagyobb szerepet tölt be az életemben, végül teljesen a befolyása alá kerülök. Ekkor már nem keresem a kihívást jelentő helyzeteket, védőburkot fonok magam köré, elkényelmesedem, nem mozdulok a védelmet jelentő biztonságos kis közegemből, elkerülő magatartást folytatok, visszaesek újra a régi szintre és úgy érzem nincs kiút, sosem lehetek szabad.

Sírnék, de nem tudok. Szeretném feladni és véget vetni a szenvedésnek, de rá kell, hogy jöjjek, hogy erős bennem az élni akarás, a vágy, hogy egyszer szabad legyek. Utálom magam, mert engedem, hogy a félelem irányítson, közben tudom, hogy vannak értékeim, hogy többre vagyok képes, hogy a képességeimet nem használom ki kellőképpen. De a tulajdonságaimat, amire büszke vagyok nem engedem a felszínre kerülni, hagyom, hogy a félelem elnyomja őket, mígnem már azt sem tudom, hogy ki vagyok, mit akarok az élettől, hogy nem tudom merre haladjak tovább, belemerülök a kilátástalanság érzésébe. Szorongok attól, hogy elmegy mellettem az élet, az idő csak telik és én egyhelyben toporgok.

Tudják is ők "normálisak", hogy milyen nekünk! Nem, nem tudják. Azt gondolják, hogy ez csak hiszti, nyavalygás, hogy egyszerűen csak össze kell szednünk a bátorságunk, megrázni magunkat és tenni a dolgunk, és sikerülhet. Azt mondják ez csak lámpaláz, ők is félnek hasonló helyzetben, ez teljesen normális. Mégis elmennek, megcsinálják, majd túllépnek rajta. Honnan tudnák milyen, mikor már a gondolat is megrémít, hogy meg kell tennünk, mikor mégis eljön a nap és el kell indulnunk otthonról, de a legrosszabb, ha benne vagyunk a helyzetben, nem vagyunk ura önmagunknak, a testünknek, ha remeg a hangunk, ha berekedünk, reszketnek a végtagjaink, az ideg megveti a lábát a gyomrunkban, leblokkol az agyunk, megszólalni sem tudunk vagy ha kinyögünk valamit, elszégyelljük magunkat, hogy mondhattunk ekkora baromságot, szabadulni szeretnénk mihamarabb, bármi áron. Mindenre igent mondunk, bólogatunk, csak mehessünk már. Végre vége, kiszabadultunk a kényes helyzetből. De még mindig nem érezzük jól magunkat. Elfáradtunk, kimerültünk. Elszívta az energiánkat a megfelelési kényszer, a szorongás, a küzdelem, hogy észreveszik rajtunk a tüneteket. Végre kiengedünk, újra tudunk gondolkodni. Gondolkodunk is, hiszen a gondolkodás a lételemünk. Visszaemlékezünk, hogy milyen hülyén viselkedtünk, mennyi butaságot mondtunk. Haragszunk magunkra, amiért túl keveset beszéltünk. Sosem akarunk átélni többet ilyen helyzetet, így inkább megtanuljuk kikerülni őket.

Megszabadulhatunk a szociális fóbiától, ha megbékélünk önmagunkkal, elfogadjuk magunk tökéletlenségét, ha megbocsátunk szüleinknek és környezetünknek azokért a hibákért, amelyeket ellenünk vétettek, amelyeket a defektünk kialakulásáért okként tudunk megnevezni. Meg kell tanulnunk nem előre rágódni a dolgokon, megélni a pillanatokat, vállat vonni és nevetni magunkon és másokon, véget vetni a megfelelési kényszerünknek, kihúzni magunkat és büszkén vállalni önmagunk, a gondolatainkat, a véleményünket. Tessék meg van a megoldás.
De mégis, hogyan csináljuk?

46 komment

Címkék: szociálisfóbia


A bejegyzés trackback címe:

https://onbizalomnelkul.blog.hu/api/trackback/id/tr1005348764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teebeeke 2013.06.15. 00:13:07

Én még csak egy éve szenvedek ettől a kórtól, és még csak egy hónapja kezdtem el vele tudatosan foglalkozni, de már látszanak az eredmények.
Először is a hangulatomat, és ezzel együtt az energiaszintem emeltem meg. Tudom, hogy a humorérzék kulcsfontosságú a probléma kezelésében. Ha eltudom érni azt az energiaszintet, ahol már szellemes vagyok, akkor a külvilág már nem tud fogást találni rajtam. Feltérképeztem mire van szükségem, hogy boldogabb legyek, és arra jutottam, hogy veszek egy kormányt. Borsós ára volt, de ez most nem számít. Még meg sem érkezett, már jobban éreztem magam. Amikor megjött, a futár a telefonban nagyokat röhögött, természetesen rajtam, mivel anyám gondoskodott róla. Már nem érdekelt különösképpen az sem, hogy még a nevemet sem tudom leírni, mivel a kórházban előtte szinte mindent elfelejtettem, és írni spec. nem tanultam meg azóta. Két napon belül annyira jól lettem, hogy már egyáltalán nem zavart az utcán, hogy idiótán szívom a cigit, holott azelőtt még az udvarra is csak lezsibbadt arccal, szédelegve, erős szívdobogással, kelletlen mentem ki. A varázs egy hétig tartott, most sem vagyok rosszul, de legalább már tudom, nem lehetetlen ebből sem kijönni.
Egy pszichiáter azt mondta, hogy üljek fel a buszra, tegyem a fülemre a fülest, és ne foglalkozzak semmivel, utána büszke leszek magamra. Szerintem ez így önmagában baromság. Volt, hogy magamra erőltettem, hogy emberek közé menjek, nem történt ugyan semmi negatív velem, mégsem éreztem utána jobban magam, mivel közben sem éreztem jól magam. Tehát amíg az energiaszintem alacsony, nem fogom erőltetni a sétákat. Ha meg magas, akkor meg már nem is kell, mert minden megy, mint a karikacsapás.

Kaisa 2013.06.16. 19:39:10

@teebeeke: Érdekes, amit írsz, a történeted. Kíváncsi vagyok, hogyan haladsz tovább ezen az úton. Ha eszedbe jut, időnként írhatnál, szívesen meghallgatjuk, hogyan éled meg a saját kiutadat.
Az energiaszintedet mivel tudod növelni? Én sokszor azt érzem, hogy maga a szocfób szívja el az energiámat, így mindenhez sokkal több energiára van szükségem, mint egy átlag embernek. Miből lehet energiát nyerni szerinted?

teebeeke 2013.06.17. 04:01:43

A szocfób nekem is leszívja rendesen, azért nem is erőltetem annak megélését. Az említett egy hét után visszaestem, most lassan haladok felfele, tegnap már elaludtam a kertben.
Nemcsak a növelés számít, nem szabad hagyni csökkenni jelentősen, olyan, mint az elhízás. Mindnekinek megkell ismernie a vágyait, kategorizálni kell, felmérni mennyi energiába, pénzbe, kockázatba, szégyenbe, emberi kapcsolatok elhasználásába kerülnek egyenként, természetesen megjósolni a várható eredményt, és ezek alapján választani az előzőleg feltárt lehetőségek közül.
Ahhoz, hogy ez hatékony legyen, komoly önismeretre van szükség. Ha erre képtelen magától valaki, én szívesen kiszedem belőle a legféltettebb titkait is. Amíg becsapjuk magunkat, sosem lehetünk lazák, bármelly megoldásnak tűnő technika csak tűzoltás, a visszaesés boritékolható.

teebeeke 2013.06.19. 13:46:46

@teebeeke:
Tegnap voltam egy pszichiáternél, a nap további részében akaratlanul is elemeztem saját magam és az orvos viselkedését. Lesúlytóan hatott rám az, amit megállapítottam. A végeredmény kapcsán eszembe jutott, a fogalom: nárcizmus.
Nagyon veszélyes egy állatfaj. Értem már, hogy ezt miért nem merte egyik orvos sem rámakasztani. A szégyen kapcsolatos ezzel.vinterstorm.000space.com/index.php?id=97
A cikk első része ír róla.
Ebben az irányban fogok továbbmenni.
Máris jobban érzem magam, hogy sikerült belátnom.

MNóra 2013.06.19. 14:12:19

Sziasztok. Én is ebben szenvedek sajnos. Szörnyű egy dolog. Olvasva a történeteket szinte mindent én is átéltem már. Borzalmas dolog állandóan félni, túl görcsölni mindent. Gúzsba köt, ellehetetlenít. Kipróbáltam már mindet, szedtem gyógyszert, eljártam kineziológushoz de semmi nem használ. mindig attól retteg az ember mikor hibázik ront el vmi, h mikor kerül megszégyenítő helyzetbe. Egyet lehet tenni eéfogadni és így vele vhogy, más megoldást sajnos még én sem tudok.

Daniellaaa · http://onbizalomnelkul.blog.hu/ 2013.06.19. 15:41:05

@MNóra: Szia. Akkor sok mindent kipróbáltál már. Mióta van szociális fóbiád?

MNóra 2013.06.19. 15:53:53

kb 3 éve tudom h ez egy pszichés probléma, de tinédzser korom óta érzem a tüneteit csak akkor még úgy gondoltam kinövöm. Neked? Menyi idős vagy?

Daniellaaa · http://onbizalomnelkul.blog.hu/ 2013.06.19. 16:18:48

@MNóra: Másfél éve jöttem rá, hogy ez szociális fóbia, de nekem is tinédzser korom óta jelen van, azóta sokat javultam, de még mindig nem az igazi.

MNóra 2013.06.19. 16:39:43

Én is javultam volt h boltba nem mertem elmenni meg igazából 1ül sehova és semmit. Manapság mindent elintézek segítség nélkül, De még a munkával meg a kereséssel hatalmas gondjaim vannak. E téren a szorongás nem csillapodott ugyanis félek h vmit elrontok vagy hibázok és elküldenek, ami viszont könnyen előfordulhat mert nagyon fáradékony vok és a koncentrálásom sem túl jó, mindent túl görcsölök. Neked vannak fizikai tüneteid?Nálam sokszor lép fel izzadás,pirulás, zavartság ami gátol sok mindenben.

Daniellaaa · http://onbizalomnelkul.blog.hu/ 2013.06.19. 19:18:30

Nekem is gondot okoz hosszú ideig koncentrálni, főleg ha éppen szocfób vagyok, mert ugyebár az lefáraszt teljesen, kiszívja az energiát. Rám is igaz, hogy fáradékony vagyok, félek is rendesen, hogyha egyszer felvesznek dolgozni, hogy fogom kibírni a 8 órát.

Az én tüneteim: remegés, koncentrációs zavar, leblokkolás. Sokszor zavaromban azt sem tudom mit beszélek.

Én is attól félek, amiket Te is leírtál, hogy nem fogok megfelelni a munkahelyen. Ha meg tudnám csinálni a feladatokat, akkor is bemesélem magamnak, hogy úgysem fogom tudni és már ezért is elrontom, vagy azért, mert annyira parázok, hogy nem tudok odafigyelni és rendesen gondolkozni.

Kaisa 2013.06.23. 14:14:00

@teebeeke: És mennyire érzed magad narcisztikusnak? Ezt az orvos mondta ki, vagy te jutottál ilyen következtetésre?
A korábbi kommenteddel nem értek teljesen egyet. Vagy nem jól értelmezem. Ha nem hagynám jelentősen csökkenni az energiámat, akkor nem csinálnék semmit. Ha kategorizálom, hogy most mi mennyi energiát fogyaszt és mi éri meg nekem, akkor nem haladnék előre, pont, hogy a komfort zóna lagymatagságába menekülnék. Én inkább az újratöltés híve vagyok. Az meg, hogy nem erőlteted a szocfób megélést, az számomra elképzelhetetlen. Mert ha csinálok bármit, akkor, ha jön a szocfób, akkor jön, nincs mit tenni. Sok esetből nem is tudnék kimenekülni, ha akarnék sem. Nekem a leírásod nagyon az elkerülésre emlékeztet, én meg pont az elkerülések ellen próbálok küzdeni.

teebeeke 2013.06.23. 14:22:43

Jelenleg átértékelem magamban a dolgokat. Mielőtt írnék róla megvárom, hogy az eredmény megszilárdul e vagy újabb ugródeszka csupán egy kövektező felfedezéshez.

teebeeke 2013.06.23. 21:50:58

Annyit azonban megjegyeznék, hogy nekem megérte az a felhőtlen egy hét, amikor egyáltalán nem érdekelt mi fog történni, ki akar hülyét csinálni belőlem, nem lihegtem túl a szerepemet, egyszóval jól éreztem magam, arra koncentráltam, amit csináltam, nem gyártottam görcsösen forgatókönyvet, mit hogyan kell tennem, mert tudtam, úgysem fog úgy alakulni az élet, ahogy azt én szeretném. Nekem már nincs más dolgom ezzel, mint tartósan elérni azt az állapotot, ami akkor volt.

Kaisa 2013.06.25. 20:14:10

@teebeeke: Az jutott eszembe a történetedről, hogy talán amikor eljut az ember legalulra, ahol már tényleg semmit nem vár az élettől, és már csak annyi maradt benne, hogy neki minden mindegy, akkor lehet olyan állapotban, mint te voltál abban az egy hétben. Viszont amint elkezd minden mindegy alapon élni, rájöhet, hogy az életnek mégis lenne értelme, mégis lehet jó, mert hirtelen más szögből látta a dolgokat, az új szemlélet miatt felszabadultabb volt stb. Ettől újra elkezd reménykedni, hogy lehet ez jobb. De azzal, hogy elkezd reménykedni, azzal vége a minden mindegynek, hiszen lesznek újra vágyai, céljai, álmai. És amint vége a minden mindegynek, akkor megint jönnek a görcsök, a félelmek stb stb. Vagyis ez egy örökös hullámvasút.

teebeeke 2013.06.25. 20:41:07

Érdekes a meglátásod, azért mert amit írsz, azt valóban átéltem, de nem abban az egy hétben, hanem egy évvel korábban, amikor a kórházban a kis rácsos ágyamban, azon kaptam magam, néhány nappal azután hogy magamhoz tértem: elmúlt a fél évtizede tartó depresszióm. Azokban a napokban hiába próbált az éjszakai nővér vegzálni, hogy nem szégyellem magam, 30 évesen tisztába kell tenni?, én csak arra koncentráltam, hogy egyszer kikerülök az ágyból, utána arra, hogy megtanulok járni, majd azon vágyakoztam, hogy mit fogok otthon enni, ha már újra lehet.
Ez a hét azonban másról szólt. Előtte hetekig nem vállaltam olyan szituációt, amiből komoly sérüléssel jövök ki. Ennek eredménye lett az érdeklődés kitágulása, egyfajta izgalmi fázis. Amikor materizálodótt a vágyam, akkor pedig az ejakulációs fázis. Mint tudjuk ez után újra kell építeni az egészet.

H Krix 2014.02.21. 12:13:08

Hihetetlen ez a bejegyzés. Eddig örökösen azt hittem, hogy velem van valami gond, bennem van a hiba, de most a bejegyzésedet olvasva... mintha csak én írtam volna, de szóról szóra. Nálam ez már évek óta tart, kibírhatatlan, volt mélypont, a legmélyebb is. Nálam is tini koromban kezdődött, szintén azt hittem, hogy majd kinövöm. Amint vége lett az iskolának, dolgozni kezdtem, az állapotom folyamatosan romlott. 4 évig dolgoztam suli után, majd végleg megtörtem, nem bírtam tovább az erőlködést, felmondtam és elzárkóztam a 4 fal közé. Az életem teljesen megrekedt, se előre, inkább csak hátra. Szörnyű érzés azt nézni, hogy mindenki más éri el a maga sikereit, végzi a mindennapi teendőit, én pedig... én még a szemetet sem vagyok képes rettegés nélkül kivinni a saját portánkon. Október óta, párom hatására orvoshoz mentem ezzel, de egyszerűen elképzelhetetlennek tartom, hogy ezt kiszedjék belőlem. Alapjaiban kéne az életszemléletemet megváltoztatni, de ezt képtelenségnek tartom. A kezelések elején bizakodtam, jobb volt a hangulatom, mert megcsapott valami remény, de mivel nem sok minden változott körülöttem, ez a lelkesedés leapadt. Az az igazság, hogy pont a kezelések miatt kissé elkényelmesedtem, mert papírt kaptam arról, hogy beteg vagyok és így jogot is éreztem ahhoz, hogy engedjek neki és kimutassam. Már jogom van a négy fal között lenni és megtehetem, mert beteg vagyok és senki nem szólja meg. Persze nem mondom, hogy amíg nem beszéltem a betegségről jobb volt, mert akkor a gyötrő kényszer szenvedtetett, hogy mennem kell, ki kell mennem, meg kell tennem, mert mégis mivel magyarázzam azt meg, hogy nem akarok elmenni a boltba tejért? Vannak jobb pillanatok, vannak gyötrelmes (olykor halálvágyas) pillanatok, mert az élet így több mint élhetetlen... Mit tehet az ember? Erőltesse a gyógyulást? Van értelme? Sikerült már valakinek? Rendezkedjen be erre az életre, mert szabadulni nem fog tőle sosem? Vállaljon otthoni munkát, ne legyenek barátai, kísérettel menjen csak utcára?
Mit csináljon az ember ha ez a betegség már a párkapcsolatára is rátette a kezét? Szégyent, félelmet és zavart érez már a saját párjával szemben is? Rettegek az emberektől, de rettegek a magánytól is. Mi lesz ha egyedül maradok? Kinek van türelme hosszabb távon egy ilyen emberhez?

alicey 2014.02.24. 22:15:37

Szia Daniella!

Soraidat olvasva ugy ereztem mintha rollam irtak volna...szorol...szora. :(

En is szocialis fobiaval kuzdok, 26 eves.Ha gondolod szivesen beszelgetnek veled ha kaphatnek egy elerhetoseget. Koszi

Márks 2014.04.19. 01:23:13

A napokban amint olvasgattam, hát jó érzéssel töltődtem fel olvasva mások sztorijaikat ami elég ismerős. Én is azzal nem kezdeném, hogy pont rólunk irtad, de egyrészt olyan mintha rátaláltam volna a valami közeli ismeröseimre.
Utólag jöttem rá én is csak, hogy nem vagyok 100-as csak kb 99, meg visszagondolva gyerekkortól miket elművelt az ember, bár nem sok marad meg, de az is bőven elég.
Legrosszabb érzés, mikor elvesztesz valamit amitől nagyon kiborulsz, ebbe értek bármit amihez kötődsz, s mikor nem csinálsz semmit kurvára szerencsétlennek érzed magad bár nehezebb megfelelő állást találni, ha meg is maradsz egy darabig. Na meg ha nekifogsz valaminek tényleg elég tehetségesen vágjuk a témát, bármilyen konkrét poszt legyen.
A legdurvább talán az lenne ha 1 ilyen pár találna egymásra, ami garantált, hogy talán egymást kicsinálják, vagy csak megeszik.
Nem tudom talán csak kevesen lennénk úgy kb 1%-ba, de több hasonló féle kategória van biztos ami még 1 pontot csak emelne.
Tulajdonságról meg biztos nagyon önfejűek vagyunk, meg az önkontroll ami nem kispályás, hogy bármire képes lennél majdnem, csak akarnod kell. Na meg ami neked átlagos az a többinek milyen feltűnő hu ha.
24 évesen már majdnem többször kinyírtam magam hajszál hiján, vagyis ez is a másik negativ tulajdonság a dep, meg hogy kilábalj kell egy kis idő főleg ha senkire se számithatsz, de utána, már tisztán látod a dolgokat bár tudod, kicsit úgy vagy mint 1 sebesült aki a stresszel kinyirja magát. Ahhoz képest, hogy 2 éve nekem elég normális életnek tűnt az most csak emlék, mert a 100 ast áthúztam.
Az irásaid nagyon kiválók, amit lassan mind elolvasok, amiből látszik, hogy nem nagyon kerülted a sulit.
Csak azért irtam, mert még is olyan jó érzés ha megoszthatod, valakivel, mint a többiek is 1 kockát a filmjükből, bár ha csak a nettkapcsolattal is megosztottad már az is jó érzés, miközben senki sem tudná megérteni milyen, aki nem élte át.

Horváth Csabáné 2014.05.09. 10:22:51

Sziasztok.
Kérlek írjatok nekem, teljesen kétségbe vagyok esve.
Gyermekem 13 éves 6. osztályos. Hallássérült integrált suliban. Nem is a tanulással van a gond, hanem ezzel a szociális fóbiával. Szeptember óta olyan rohamosan romlott, hogy január óta magántanulóként végzi az iskolát. Persze kap 9 óra segítséget, ezekre bemegy az iskolába, ilyenkor kettesben van a tanárral. Tanulmányi eredménye nem romlott (4-es), de mivel már 6. osztályos, az miatt aggódunk, egyáltalán tud e tovább tanulni, hogyan és hol. Ill. később milyen munkahelyen tud helytállni. Kérlek benneteket, írjatok.

Daniellaaa · http://onbizalomnelkul.blog.hu/ 2014.05.11. 09:21:33

@Horváth Csabáné: Üdvözöllek itt a blogunkon. Örülünk, hogy írtál és, hogy foglalkoztat a gyermeked problémája. Nem vagyunk szakemberek, így szaktanácsot nem tudunk adni, maximum a saját véleményünket, tapasztalatainkat átadni. Ebben szívesen segítünk.

A szociális fóbiát diagnosztizálták nála, voltatok vele szakembernél? Esetleg ez csak gyanú, hogy ő ezzel a problémával küzd? Ezt csak azért kérdezem, mert ha visszahúzódó és kerüli a társaságot, nem szeret emberek között lenni, még nem biztos, hogy szociális fóbiás. Ha szorongást, kellemetlen tüneteket okoz neki a társas jelenlét, akkor már nagyobb az esély rá.

Az én gyerekkoromra visszagondolva, nálam a legnagyobb hiba az volt, amit a szüleim, illetve a környezetem elkövetett ellenem az az volt, hogy állandóan felhívták a figyelmem arra, hogy milyen vagyok és úgy állították be, mintha a csendességem, visszahúzódó magatartásom, szégyenlősségem kerülendő magatartás lett volna. Még a szüleim is szégyellték, hogy ilyen vagyok, próbáltak rávenni arra, hogy ne legyek ilyen. Szerintem ezt mindenképp kerüld! Ne éreztesd a gyerekkel, hogy rossz, ha fél, vagy visszahúzódó. Próbáld meg elfogadni őt olyannak, amilyen.

A másik hiba, amit viszont én követtem el, hogy visszahúzódtam a csigaházamba, kerülve minden szorongó helyzetet, így felszabadultnak érezhettem magam, de utólag rájöttem, hogy nem is éltem igazán. Az élethez hozzátartoznak a társas kapcsolatok, a munkahely és még nagyon sok minden, amit ha kikerülünk, akkor előbb utóbb belénk rögzül az elkerülő magatartás és irányíthatatlan szorongást okoz, ha újra belekerülünk ezekbe a helyzetekbe. Ez van most nálam is a munkahelyen, erről olvashatsz a bejegyzéseimben. Ezt csak azért írom, hogy nem biztos, hogy jót tesz a gyereknek, ha magántanuló, és egyáltalán nem vesz részt társas szituációkban (persze ezt nem jelenthetem ki, mivel keveset tudok rólatok). Lehet, hogy jobb lenne, ha iskolába járna és megtanulná, hogyan kezelje a különféle szituációkat, esetleg szakember segítségét kérni, ha súlyos a helyzet.

Ha van még kérdésed, vagy segíthetünk bármiben is, nyugodtan írj. Azt még kihangsúlyoznám még egyszer, hogy ez csak magánvélemény, nem szakembertől származik.

Kaisa 2014.05.11. 19:46:11

@Horváth Csabáné: Nem is tudom, mit írhatnék erre. Sajnos nem vagyunk szakemberek, csak a saját tapasztalatainkat tudjuk megosztani. Nem tudom, hogy mi az, ami tényleg segítene nektek, de pár gondolat eszembe jutott.

Először is én nagyon örültem volna, ha a szüleim így figyeltek volna rám, és komolyan vették volna a problémámat, és valahogy máshogy kezelik az egészet, mint ahogy tették.
Mint Daniella is írja fentebb, szerintem is az a legrosszabb, amit a szülők elkövetnek a csendes gyerekekkel szemben, hogy megpróbálják átnevelni, úgy foglalkoznak vele, amiből a gyereknek annyi marad meg, hogy valami BAJ van vele. Nem beszél eleget, nem jelentkezik, nem barátkozik, túl csendes.
Az írásodból úgy gondolom, hogy nem csak egy egyszerű introvertált gyerekről van szó, de azért talán tud egy kicsit segíteni Susan Cain Csend című könyve abban, hogy hogyan is kellene elfogadni azt szülőként, hogy nem minden gyerek álma a bandába verődés és a társas élet.

Amit most írok, az is csak saját élményekből tevődik össze, nem szakvélemény.
Szerintem nem azt várja a szorongó gyerek, hogy "kisfiam/kislányom nincs mitől félni, ez nem nagy ügy, ne csinálj ebből ekkora dolgot, mindenki képes rá, nézd meg a többieket", (amiket nekem mondtak) mert ettől csak még jobban félni fog, mert nem érti, hogy ha mindenkinek megy, akkor neki miért nem, és mekkora baj van vele, hogy még erre sem képes... Rajtam az segíthetett volna, ha a szüleim úgy álltak volna a dologhoz, hogy "Látom és megértem, hogy nem szeretsz/ nehezedre esik/félsz iskolába menni/ idegenekkel beszélni/stb," és megpróbálják részletesebben is kiismerni a félelmemet. Mitől fél a gyerek, mit gondol, mi történhet vele, ami olyan rossz? És mi lenne, ha az tényleg megtörténne? Ezeket ha átbeszélte volna velem valamelyik szülőm, akkor jobban megértettem volna önmagam. És nem 1x, nem 3x, hanem akárhányszor előjön. Illetve ha meséltek volna arról, hogy ők mitől rettegtek gyerekként, fiatalon, felnőtté válás közben. Hogy hogyan jutottak túl rajta, hogy lássa a gyerek, mindenki fél. Én sokáig azt hittem, hogy NEM SZABAD félni, és rajtam kívül mindenki tökéletesen ura minden helyzetnek. Ahogy dolgozni kezdtem, úgy láttam egyre több példát, hogy mások is szorongva/esetlenül kezelnek 1-1 helyzetet, csak korábban annyira magamra figyeltem, hogy ezt nem vettem észre. Esetleg valahogy segíteni lehetne a gyereket abban, hogy megnézze, mások hogy kezelik az iskolát, biztos nem minden gyerek a társaság közepe. Szerinte mindenki szeret-e oda járni, és rájöhet, hogy nem ő az egyetlen, aki szorong, akinek problémái vannak. Kicsit kinyitni a figyelmét, hogy ne csak saját magát figyelje, mert ez a szocfób legnagyobb baja, hogy mindig magunkkal vagyunk elfoglalva, hanem nézzen körül más gyerekek felé is.

Sajnálom, hogy érdemi segítséget nem tudunk nyújtani, de sok kitartást kívánok, és talán az is lehet, hogy sok mindent ki fog magától nőni a gyerek. Én pl. még boltba menni se mertem 11-12 éves korom után, érdekes mód előtte egyedül is simán. De mára ezen rég túlléptem magamtól.

K.Ákos 2014.05.26. 02:16:19

Már általános iskolás koromban gondot okozott számomra a barátkozás, viszont én sok szocfób helyzetéhez képest előnnyel indultam.Van egy velem egykorú testvérem.Sokat segített, hogynem egyedül kellett megbírkóznom ezzel még úgy is, hogy ő erről nem is tudott.Számomra egyedül nem ment a barátkozás viszont a testvérem segítségével mégis sikerült egészen közeli barátokat szereznem az általános iskolás éveim alatt.A problémáim leginkább akkor kezdődtek amikor középiskolás lettem.Bár eddig is gondot okozott az idegenekkel való találkozás és az evés mások elött.A testvéremmel nem egy középsuliba jártunk ami nagyban megnehezítette a barátkozást számomra.Néhány barátot sikerült szereznem,de igazán erős kötelét nem sikerült kötnöm senkivel.A régi barátaim elvesztettem mert féltem az idegenek való találkozástól, ezért minden meghívásukat visszautasítottam.Az egyik legfontosabb tényező viszont a kb 1 órás út tömegközlegedéssel a suliig amit addig teljesen kerültem mivel 2 utcára laktam az általános iskolától.Ez eleinte nagy problémát okozott, viszont a szemléletemen sokat tudott változtatni mert sok időm volt gondolkodni.Azon járt az eszem amit az interneten találtam.Egy összehaszonlítás a föld és napunk mérete a világürben keringő néhány másik bazinagy csillaggal.Először megdöbbentett, hogy mi milyen kicsik és vaguynk és mennyire jelentéktelen az életünk a világegyetem méreteihez képest, viszont ez volt az ami oda vezetett, hogy többé az emberek véleménye kevésbé számított.Mások rólam alkotott véleményének kikövetkeztetése helyett már másra is tudtam gondolni idegenek között.Ahogy telt az idő és egyre többet utaztam tömegközlekedéssel, úgy egyre jobban megszoktam a többi ember jelenlétét és már egyáltalán vagy csak kicsit zavartak.Ami számomra még midnig jelentős probléma, hogy félek elindulni valahová.Ha tehetem inkább kerülöm azt, hogy elmenjek olyan helyre ahol emberek vannak még akkor is ha teszek a véleményükre.Az egyetemet ebben a tanévben kezdtem el, viszont a fóbiám miatt félek bejárni.Ez elég nagy vitákat szült a családon belül, és a jövőm is kétséges.Autómatikusan bekerültem a halasztók közé amihez az első félévben le kellett volna vizsgáznom viszont arra se mentem be.Nem tudom miért nem tettek ki, viszont most a legnehezebb akadály, hogy ezt legyűrjem és végigcsináljam az egyetemet.

Krisstina 2015.02.25. 12:09:22

Sziasztok! Ahogy már előttem is sokan elmondták, én is teljesen ugy éreztem mintha a számból vennéd ki a szavakat. Néhány hete jöttem rá, hogy valószínűleg szociális fóbiám van, mikor teljesen véletlenül odakapcsoltam egy műsorra ahol a fóbiákról volt szó és kiváncsiságból rákerestem hogy milyen további fóbiák léteznek még az említetteken kívül ..Akkor olvastam először a szociális fóbiáról és magamra ismertem. A felsorolt tünetek 95%-a igaz rám már vagy 6 éve. Most egyetemre járok, óvópedagógusnak tanulok, de képtelen vagyok bejárni az előadásokra. Bánt, hogy más azért nem jár be, mert unalmasnak tartják, én pedig aki minél többet szeretne tudni a szakról és a gyermekekről, azért nem járok be, mert minden egyes perc szenvedés. Az elején megpróbáltam, reménykedtem benne, hogy szokás kérdése, majd átmegy, de nem így lett. Az előadás végére már szédültem az órán átélt stressztől. Nem szeretném feladni, hiszen mindig is ez volt az álmom, hogy gyerekekkel foglalkozhassak. Viszont nemtudom meddig bírom így tovább. Tudom fel kellene keresnem egy pszichológust, ahhoz, hogy ez az állapot javulhasson, de már a gondolattól is rettegek, hogy egy idegen emberrel beszélgetek ilyen dolgokról.

viola001 2015.03.26. 20:49:54

Szia Daniella. Szeretnék veled beszélgetni, Kaphatnék egy elérhetőséget? Köszi :)
Viola

itsokaytobeweird 2015.04.10. 10:14:28

Sziasztok!

Kis keresgélés után rátaláltam végre én is az oldalra. Örülök hogy ti is próbáltok tenni ellene és nem adjátok fel a harcot. Sokat gondolkodok azon, hogy legyőzni csak akkor tudom, ha elfogadom magam ezzel a gyengeséggel együtt. A beletörődés gondolata viszont aggaszt.
Sajnos több tízezer forintos terápiákra nincs pénzem, de érdekelne ingyenes csoportterápia, ha egyáltalán létezik.
Nekem nagyon sokat segítene beszélni erről egy olyan valakivel, aki ugyanezt éli át mindennap. Egy "normális" embernek hiába magyarázom el, sosem fogja megérteni és igazából nem is hiszem hogy segítségemre lenne.
Ha valaki tud segíteni, kérem írjon. Előre is köszönöm a válaszokat.

Daniellaaa · http://onbizalomnelkul.blog.hu/ 2015.04.19. 10:47:31

@itsokaytobeweird: Szia, írtam privát üzenetet neked a csoportterápiával kapcsolatban néhány napja.

tradesongold 2015.04.27. 11:02:48

Sziasztok!
Örülök, hogy rátaláltam erre a blogra! Látom, hogy sokan küzdenek ezzel a problémával. Magamról annyit, hogy a 30-as éveim közepén járok és egy multicég top menedzsmentjébe voltam benne, több, mint 300 embert irányítottam. Mindez múlt időben..Kilpétem, mert nem tudtam ezt a nyomást elviselni. Legutóbb felkértek egy beszéd megtartására a tv és még 500 ember előtt. Erre mi egy szociális fóbiás válasza? Természetesen minden úton-módon a helyzet kikerülése. Nálam valamilyen szinten izolált a dolog. Egy csoport előtti bemutatkozásnál, vagy prezentációk esetén jelentkeznek a problémák, főleg, ha idegen emberek előtt kell beszélnem. Korábban, ha előadást tartottam, az elején kissé lámpalázas voltam, de ezt tudtam kontrollálni és képes voltam tartani egy 60 perces előadást 30-40 embernek. Most olyan szinten vagyok, hogy sokszor számomra 6 főnek is problémát jelent prezentálnom. Pszichológushoz 2 éve járok, gyógyszeres kezelésen is részt vettem, de próbálkoztam már NLP-vel és egyéb technikákkal, hogy segítsek magamon. A dolog érdekessége, hogy valamikor minden szorongás nélkül tudok megbeszéléseket vezényelni egy csoport előtt állva, valamikor pedig 2-3 fő előtt is teljesen elbizonytalanodom. Szívesen részt vennék csoport terápián, de vidéken sajnos erre nincsen lehetőségem, viszont szívesen leveleznék bárkivel, aki hasonló problémával küzd.

tradesongold@gmail.com

panka154 2015.08.09. 16:52:35

@Daniellaaa: Szia Daniella! Engem is érdekelne, ha van valami infod csoportterápiával kapcsolatban. Én is szívesen beszélgetnék olyanokkal, akik ezzel problémával küzdenek. 24 éves vagyok és amiket írtál egy az egyben az én élményeim is. Két év telt el kb mióta írtad ezt a bejegyzést. Hogy vagy mostanában?:)

DownTheRoad 2015.08.28. 12:41:16

Segítene valaki, hogy kihez érdemes fordulni Pesten? Eddig halasztgattam a dolgot, és fogalmam sincs kihez forduljak, de magamtól már nem megy, csak egyre rosszabb minden. Nekem főleg az evéssel van gondom, idegeskedem, pánikolok, refluxom van és már nem merek mások előtt enni.

nyuszizitus 2016.02.10. 15:00:47

Sose ítéltem el a félénk embereket.Sajnos én is az vagyok,és megnehezíti az életem nekem is.Nekem a gyermekkori megalázások az iskolában hozták ki.Vannak időszakok ,amikor kijönnek ezek a tünetek,valamikor jobban vagyok.Ha elbújok az azért nem jó,mert jobban előjönnek a múltbéli sérelmek ,amik okozták ezt a fogyatékosságot nálam.Ha dolgozok,akkor lefoglalom magam.

nyuszizitus 2016.02.10. 15:08:36

@Szabbi:
Sajnos én is hajlamos vagyok az ilyen megnyilvánulásokra csal más szituációkban mint te.Írtam,hogy a gyermekkori megalázások hozták ki belőlem.Ha erősen bírálnak képes vagyok sírni ,mint egy gyerek.Ilyenkor nem érzem magam felnőttnek pedig 2 gyermekem van,és 36 éves vagyok.Sajnos sokan az ilyen embert gyávának tartják pedig az orvos is azt mondta nem tehetek róla.Kis gyermekkoromban is ott voltak a domináns szülők ,ami befolyásol sok mindent.Anyukámék sem fogadják el ezt a problémámat. Ha sok nagyszájú összeverődik képes vagyok leblokkolni,és megadni magam.Szerencsére nem vagyok olyan közegben.

MNóra 2016.04.27. 19:53:39

Szia:) régebben már írtam ide de megint rá találtam az oldaladra:) Nem tudom h sikerült e fejlődnöd azóta vagy mi is történt veled e kapcsán. Én megint visszaestem kissé. Úgy érzem sose lehet ebből 100 % -an kigyógyúlni. Gátol az előrébb jutásban,most pld munkát kellene keresnem de tiszta káosz van bennem emiatt. Félek de mitől nem is tudom talán attól h a tüneteim miatt megbukok az állásinterjún és hasonló dolgok. Nem tudom te próbáltál e azóta orvos vagy e vmi tipped h hogyan is lehetne e ezt kezelni :/ Én szenvedek de nagyon nem tudok normális életet élni ahogy szeretném és bárhogy is próbálom elfogadni vagy túl tenni magam rajta nem megy. Szivesen beszélgetnék erről vkivel h mit is él át és hogyan éli a mindennapjait:)

MNóra 2016.04.27. 19:56:48

bocsi a helyesírási hibákért :) szóval ha van itt vki aki beszélgetne erről:) én szívesen tenném hátha könnyebb lenne kicsivel.:)

cornjpg 2016.11.07. 23:41:59

Sziasztok! Örülök, hogy rátaláltam erre a bejegyzésre! Sokatoknál olvastam olyan élményeket amik velem is megtörténtek már és ez kicsit ráébresztett arra, hogy mégsem vagyok olyan egyedül. Nálam szinte általános iskolás koromtól megvan ez a fóbia és szerencsére egyre jobban megbírkózom vele, megtanultam lazán venni a dolgokat és beszélni róla a barátaimnak. Sokáig azt hittem, hogy egy visszahúzódó, csendes, félénk lány vagyok. Féltem közösségben enni, mindig csak innivalót vittem a suliba, sosem mertem bulizni stb. Egy nap, ahogy otthon a szobámban táncoltam, rájöttem,hogy én ezt másoknak is meg akarom mutatni, ezért beiratkoztam egy tánciskolába két barátnőmmel. Mindig élveztem a fellépéseket kezdő létemre is. Tehát rájöttem, hogy én nem is vagyok félénk, ekkor 16 éves voltam. Most 20 vagyok, az egyetem miatt nem járok már táncra és kezdem magam újra üresnek érezni. Találkoztam már internetről megismert külföldi vadidegenekkel is, ami azért valljuk be egy 19-20 éves lány számára elég veszélyes, ezért nem értem hogy voltam rá képes. Nem szeretnék segítséghez fordulni egyenlőre, de egyre jobban foglalkoztat a dolgok miértje.

S.g. 2017.03.27. 23:02:23

Sziasztok! Örülök, hogy rá találtam olyanokra, akik még így éreznek! Olvasva a sorokat...teljesen magamra ismertem. Nehéz így. ..néha már nem tudom mit kezdjek magammal. Örülnék , ha tudnék valakivel beszélgetni, aki még ebben szenved. Írjon bátran bárki.

neldor 2017.04.25. 14:34:34

Sziasztok,

énis lassan már 15-16 éve küzdök ezzel. 11 éve nevezte nevén az orvos. azt reméltem, ha vége a sulinak és letudom az "elvárt", "kötelező" dolgokat, akkor már felnőttként ki tudok kerülni bármit. és nem "kell" többet olyan helyzetekbe kerülnöm ahol előjön. Tévedtem.

Sajnos, munkahely, közlekedés, házasság, gyerekek, ezek mind-mind olyan helyzeteket generálnak amik "veszélyzóná"-nak minősül az én olvasatomban.

Nem gondolom hogy "ki lehet nőni". sokkal inkább azt, hogy "meg lehet érteni". és ha az ember megérti, hogy mi történik, felfogja hogy belül mi zajlik, az agyban a reakciói hogyan követik egymást, ... Ott tudja megfogni, megfékezni, felismerni a dolgot.
Amint ez megvan, és már tudod hogy hol a probléma, hol indulsz el a lejtőn, akkkor "már csak" az a dolgod, hogy gyakorolj..
Tapasztalat alapján, direkt bele kell keverned magad ilyen szituációkba, gyakorolni tulélni, és amikor vége, akkor tudatositani magadban, hogy ezt is tul élted, nem volt gond, valamint visszagondolni, hogy mit kellett volna máshogy gondolni, miközben pánikoltál.
Amikor levontad a megfelelő következtetést, akkor ujrabelemenni egy helyzetbe.. ujraértékelni, ujragondolni.. tudatositani..

ezt ismételgetve, egyre magabiztosabb és egyre ismertebb lesz számodra a dolog. és ami mégfontosabb, hogy egyre kevésbé lesz hatással rád érzelmileg.

Sajnos ezt nem lehet egy-egy alkalomra megoldani. Gyakorloni kell, meggyőzni magad, gyakorlni, meggyőzni magad.. egészen addig amig már nem jön a roham.

Daniellaaa · http://onbizalomnelkul.blog.hu/ 2017.04.29. 09:23:32

@neldor: Szia! Jól megfogalmaztad, egyetértek veled.

HeyArnold 2017.07.09. 22:19:01

Sziasztok! 27 éves vagyok és már egy jó ideje szenvedek ettől a fóbiától még tinédzser koromban kezdődött. Már anyira elegem volt és remény vesztett voltam hogy az öngyilkosság gondolata is megfordult a fejemben. Kétségbeesetten túrtam az internetet hogy hátha találok valami kiutat ebből a pokolból, akkor akadtam rá erre az oldalra és lassan egy hete elkezdtem csinálni ezt a kognitiv terápiát. Ugy érzem hogy pozitiv hatással van rám és végig szeretném csinálni. Nem tudom hogy menyire aktiv az oldal, látom vannak elég régi bejegyzések de ha olvassátok köszönöm hogy ezt felraktátok. Valamint ha valaki szeretne beszélgetni, tapasztalatait, gondolatait megosztani én szivesen beszélgetnék, ismerkednék :)

Katav8 2017.07.14. 01:15:41

@HeyArnold:
Szia! Hozzád hasonlóan én is 27 éves vagyok, szintén jó ideje ezzel a problémával küzdök. Az öngyilkosság gondolata még sose kísértett meg, de a napjaimat így is pokollá tudja változtatni ez a nyavaja..
Kíváncsi lennénk a kognitív terápiával kapcsolatos tapasztalataidra, meg csak úgy általában is szívesen beszélgetnék egy sorstárssal. Ha van kedved írj: katav8@freemail.hu

dreamer1987 2017.10.30. 13:23:08

Sziasztok!

Én is jó ideje küzdök ezzel, mostanában azonban annyira romlott a helyzet, hogy gyakran a leghétköznapibb dolgokat is meglehetetleníti (írás, evés, ivás mások előtt, stb). Már nagyon sok mindent kipróbáltam, egy vagyont költöttem erre, de még mindig szenvedek tőle. Most úgy érzem a legtöbbet az segíthet, ha hasonló problémákkal küzdő emberekkel ismerkedünk, beszélgetünk, tapasztalatot cserélünk, akár többen személyesen is, hogy ne érezzük magunkat olyan egyedül ezzel a szarsággal. Lenne kedvetek ilyesmihez?
Üdv,
Karolina

jékfe (törölt) 2017.11.01. 21:44:25

@dreamer1987: Szia!

Konkrétan,mit vársz a csoportterápiától?

dreamer1987 2017.11.05. 17:27:25

@jékfe:
Szia!

Leginkább azt, hogy megértő közegben őszintén tudjak beszélni a problémáimról. Nem tudom Ti hogy vagytok ezzel, én nem sok embernek tudok erről beszélni a környezetemből, és ha mégis ráveszem magam hogy pár dolgot elmondjak, nem értenek meg. Még a pszichológusom sem. Jó lenne olyan emberekkel beszélgetni, akik tudják, miről beszélek és megosztani egymással a tapasztalatainkat. Én most jelentkeztem egy novemberben induló szorongásoldó csoportra (nem csak kimondottan szocfóbos, olyat nem találtam), remélem jót fog tenni.

adjk (törölt) 2017.11.09. 20:29:02

@dreamer1987: Értem,köszi.Te bátrabb vagy,mint én.Azért,az orvos váltáson elgondolkodnék...Remélem,megtalálod a számításod.Sok sikert!

dreamer1987 2017.11.13. 23:12:41

@adjk: Köszönöm, én is jobbulást kívánok! Nem hiszem hogy bátrabb lennék, csak nem pont ugyanazok a dolgok okoznak problémát, de sajnos én is képes vagyok pánikrohamot produkálni a leghétköznapibb szituációkban is :( De nem adom fel, addig keresem a megoldást amíg meg nem találom...
süti beállítások módosítása